...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Selo koje spava s medvedima

05.12.2015.

Nedavno završeni trodelni projekat Mountains connecting people okupio je mlade sa Balkana, a među učesnicima bila je Ivana Kosovac, apsolvent ekologije na novosadskom PMF-u. Ona je u razgovoru za O radio prenela svoja iskustva o kampovima, volontiranju i zaštiti prirode.

.

Mountains connecting people je projekat volonterskog karaktera. Letnji deo projekta se odvija u prihvatilištu za medvede u Kuterevu. Volonterski kamp Aktivno leto u Kuterevu, tokom deset dana spaja mlade iz regiona, sa ciljem da se potpomogne lokalna seoska zajednica, u čijem središtu je utočište sa devet medveda.

"Ovi medvedi su siročići, jer su im majke ili ubijene u lovu ili su nekako nastradale, a mladunci bez njih ne mogu da prežive u divljini. Utočište je za njih jedini spas, jer bi u suprotnom bili na meti lovaca ili predatora. Ujedno, ovakvo prihvatilište pokrenulo je i selo, koje ima tek 600 stanovnika.

kuterevo2 jpg

Ovim projektom pokrenuta je i omladinska volonterska inicijativa i turizam u ovom malom zabačenom selu. Godišnje ovo mesto poseti par hiljada turista“ kaže za Oradio naša sagovornica Ivana.

Kuterevo je selo u Hrvatskoj koje je dobar primer suživota ljudi sa prirodom, divljim životinjama i mnogi kažu da je ovo pored utoćište za medvede i utočište za ljude. Utočište je osnovano 2002. godine, predvodi ga organizacija Velebitska udruga Kuterevo, dok su volonteri uz lokalno stanovništvo glavna radna snaga.

kuterevo1 jpg

Zanimljivo je da ovi medvedi ostaju u utočištu do kraja života, jer su od malena navikli na prihranu i na specifičan način su "pitomi". Divljina je surovo mesto, a za njih ovo posebno važi. Takođe u utočište primaju i medvede iz zooloških vrtova, gde žive u veoma lošim uslovima, na "rehabilitaciju" u utočištu.

"U sred sela je jedna stara kuća gde su smešteni volonteri. Veoma blizu su i postavljene ograde, visoke drvene i sa strujnom žicom, iza kojih su medvedi. Možete da vidite kako skroz opušteno žive tik pored vas", kaže Ivana. Usput, pominje da ovakva avantura nije za svakog, kako zbog medveda, tako i zbog specifičnosti smeštaja, kupatila i spremanja hrane koji su pravi kamperski doživljaj.

brezovica4 jpg

Naša sagovornica Ivana Kosovac

Projekat "Mountains connecting people" zamišljen je tako da se povežu mladi iz regiona, sa prirodom i sa vršnjacima i sastoji se iz tri dela: Zima u Brezovici, Šar planina, Proleće u Pirinu u Bugarskoj i Aktivno leto u Kuterevu. Za projekat naša sagovornica je saznala preko Volonterskog centra Vojvodine i otkrila nam da će sledeće godine definitivno ponovo biti u Kuterevu.

Ivana je učestvovala i u kampu na Šar planini. Glavna tema o kojoj se pričalo na Brezovici je planirana izgradnja ski centra, zbog kojeg će se iskrčiti šuma i podići nova infrastuktura, a od nadležnih niko ne reaguje.

 brezovica6 jpg

"Cilj ovog kampa bio je da se mladi iz regiona upoznaju i predstave probleme sa kojima se susreću koji se tiču zaštite prirode. Viđenje mladih je da su vlasti neaktivne, neinformisane i neupućene na stanje na terenu", navodi Ivana.

Otkrila nam je koji su razlozi zbog kojih odlazi na ovakve projekte i šta je motiviše u zaštiti prirode na ovakav način.

"Kada odem u divljinu i učestvujem u ovakvim kampovima, budući da sam ekolog, osećam da sam uradila nešto opipljivo i korisno. Ne bih da sedim u kancelariji i pišem projekte. Mislim da svako može da se angažuje na ovaj način i to nije prevelika žrtva ni za koga“ zaključuje naša sagovornica.

Za kraj, ustupila nam je na korišćenje nekoliko fotografija i video zapisa sa ovih putovanja.

Uživajte.

Brezovica:

brezovica2 jpg

brezovica1 jpg

brezovica jpg

Kuterevo:

V.K.

foto: Ivana Kosovac 


Možda te još zanima:

.

Novosadske LEGO figurice: hobi koji postaje umetnost

Bilo kakva vrsta kolekcionarstva, aktivnosti ili hobija u čoveku se razvije u jednom mometnu života i ugalvnom, nikada ne prestaje,…

.

Mladi Borani pod pritiskom: Kako opstati u rudarskoj koloniji

Jedna od prvih stvari koje se primete pri ulasku u Bor jeste vozni park. Voze se skupi automobili, džipovi, limuzine.…

.

Radionica medijske pismenosti i odnosa s javnošću u Američkom kutku

U Američkom kutku Novi Sad u ponedeljak 24. juna biće održana radionica na temu medijske pismenosti i odnosa s javnošću. Radionicu…

.

Borska mladost u senci rudnika: paljba, bleja, lopata

Bor je grad sa drugom najvećom prosečnom platom u Srbiji. Prvi je Beograd. 

.

Poziv za učešće na konkursu Fonda "Radimo zajedno"

Grupa IZAĐI iz Novog Sada pozvala je zainteresovane da podnesu predloge projekata za podršku LGBTQI+ osobama u ostvarivanju prava na…

.

Muškarci i rodna ravnopravnost: doprinos počinje iz najbližeg okruženja

Rodna ravnopravnost važna je i za muškarce u društvu. Zbog toga je neophodno zajedničkim naporima suzbijati predrasude o feminizmu i…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo