...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Lažni fejs profili svuda oko nas

10.02.2015.

   Kada vam neko nepoznat pošalje zahtev za prijateljstvo, proverite da li je u pitanju prava osoba pre nego što ga prihvatite za prijatelja.

.

   Prema nekim procenama od 1,4 milijarde Facebook korisnika čak 20 do 30 odsto čine lažni profili. Većina njih su napravljeni kako bi širili spam i viruse. Evo nekoliko saveta kako da proverite da li su neki profili lažni.

Proverite fotografije

   Najbrži i najprecizniji način da proverite nečiji profil jeste da preuzmete profilnu fotografiju sa naloga za koji mislite da je lažan, otvorite početnu stranicu Gugla i kliknite na images u gornjem desnom uglu. Ubacite preuzetu fotografiju i dobićete njen izvor, odnosno mogućnost da proverite da li je preuzeta sa nekog od sajtova.

Broj fotografija na nalogu

   Većina lažnih naloga imaju samo jednu fotografiju. Prema nekim istraživanja više od dve trećine osoba koje otvaraju lažne profile postave samo jednu fotografiju.

Proverite Timeline

   Kada posetite lažni profil, njihov timeline često nema nikakav sadržaj ili su tu samo informacije o profilnoj i cover fotografiji.

Većina lažnih fejsbuk profila su ženski

   Istraživanja su pokazala da su većina fejk profila koji postoje na Fejsbuku ženski, često sa provokativnom fotografijom ili imenom.

Proverite prijatelje

   U slučaju da osoba koja vas je dodala za prijatelja preko Fejsbuka nema nijednu zajedničku crtu sa vama, verovatno se radi o lažnom nalogu. Proverite koje zajedničke prijatelje, lajkove, grupe imate kako biste došli do dodatnih informacija.

Izvor: RTV

Možda te još zanima:

.

Zbog čega su pali Fejsbuk, Instagram i Mesindžer

U utorak je došlo do prekida rada Meta aplikacija za milione korisnika širom sveta. Ljutiti korisnici su se iznenada povukli sa svojih…

.

Kraj besplatnog Facebooka i Instagrama u EU?

Nova strategija kompanije Meta, kao odgovor na stroge regulative o privatnosti Evropske unije, mogla bi da bude mesečna pretplata za…

.

U društvu se lakše trči

Trčanje je zgodan izbor za rekreaciju, naročito u urbanim sredinama, jer nije tehnički zahtevno, ne iziskuje puno priprema i čovek…

.

Instagram i Fejsbuk bi mogli da budu ugašeni u Evropi

Kompanija Meta u roku od nekoliko meseci mogla bi da se suoči sa krupnom pravnom odlukom, zbog koje bi mogla…

.

Profil ostaje, ono što smeta odlazi: Kako da obrišete sve postove na Fejsbuku?

Brisanje postova je jednostavno, a proces je isti za web verziju i za mobilnu aplikaciju.

.

Fejsbuk više neće uklanjati objave o "koroni stvorenoj u laboratoriji"

Fejsbuk više neće zabranjivati objavljivanje teorija koje tvrde da je kovid-19 veštački stvoren, u trenutku kada se u SAD ponovo…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo