.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Lifestyle / Tehnologija

Lažni fejs profili svuda oko nas

10.02.2015.

   Kada vam neko nepoznat pošalje zahtev za prijateljstvo, proverite da li je u pitanju prava osoba pre nego što ga prihvatite za prijatelja.

.

   Prema nekim procenama od 1,4 milijarde Facebook korisnika čak 20 do 30 odsto čine lažni profili. Većina njih su napravljeni kako bi širili spam i viruse. Evo nekoliko saveta kako da proverite da li su neki profili lažni.

Proverite fotografije

   Najbrži i najprecizniji način da proverite nečiji profil jeste da preuzmete profilnu fotografiju sa naloga za koji mislite da je lažan, otvorite početnu stranicu Gugla i kliknite na images u gornjem desnom uglu. Ubacite preuzetu fotografiju i dobićete njen izvor, odnosno mogućnost da proverite da li je preuzeta sa nekog od sajtova.

Broj fotografija na nalogu

   Većina lažnih naloga imaju samo jednu fotografiju. Prema nekim istraživanja više od dve trećine osoba koje otvaraju lažne profile postave samo jednu fotografiju.

Proverite Timeline

   Kada posetite lažni profil, njihov timeline često nema nikakav sadržaj ili su tu samo informacije o profilnoj i cover fotografiji.

Većina lažnih fejsbuk profila su ženski

   Istraživanja su pokazala da su većina fejk profila koji postoje na Fejsbuku ženski, često sa provokativnom fotografijom ili imenom.

Proverite prijatelje

   U slučaju da osoba koja vas je dodala za prijatelja preko Fejsbuka nema nijednu zajedničku crtu sa vama, verovatno se radi o lažnom nalogu. Proverite koje zajedničke prijatelje, lajkove, grupe imate kako biste došli do dodatnih informacija.

Izvor: RTV

.
Twitter nadgledanje direktnih poruka pomera korak dalje, tako što će poruke koje sadrže sumnjive reči biti slate u sekciju "additional…
.
Najprirodnija stvar koja dolazi sa razvojem tehnologije jeste da se kompanije trude ovaj razvoj da isprate. Tako bi u septembru mogli…
.
Oni koji su upoznati sa situacijom nisu pretpostavljali da će se odnos između kompanija Apple i Spotify raščistiti u bližoj budućnosti,…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?