...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Lažni fejs profili svuda oko nas

10.02.2015.

   Kada vam neko nepoznat pošalje zahtev za prijateljstvo, proverite da li je u pitanju prava osoba pre nego što ga prihvatite za prijatelja.

.

   Prema nekim procenama od 1,4 milijarde Facebook korisnika čak 20 do 30 odsto čine lažni profili. Većina njih su napravljeni kako bi širili spam i viruse. Evo nekoliko saveta kako da proverite da li su neki profili lažni.

Proverite fotografije

   Najbrži i najprecizniji način da proverite nečiji profil jeste da preuzmete profilnu fotografiju sa naloga za koji mislite da je lažan, otvorite početnu stranicu Gugla i kliknite na images u gornjem desnom uglu. Ubacite preuzetu fotografiju i dobićete njen izvor, odnosno mogućnost da proverite da li je preuzeta sa nekog od sajtova.

Broj fotografija na nalogu

   Većina lažnih naloga imaju samo jednu fotografiju. Prema nekim istraživanja više od dve trećine osoba koje otvaraju lažne profile postave samo jednu fotografiju.

Proverite Timeline

   Kada posetite lažni profil, njihov timeline često nema nikakav sadržaj ili su tu samo informacije o profilnoj i cover fotografiji.

Većina lažnih fejsbuk profila su ženski

   Istraživanja su pokazala da su većina fejk profila koji postoje na Fejsbuku ženski, često sa provokativnom fotografijom ili imenom.

Proverite prijatelje

   U slučaju da osoba koja vas je dodala za prijatelja preko Fejsbuka nema nijednu zajedničku crtu sa vama, verovatno se radi o lažnom nalogu. Proverite koje zajedničke prijatelje, lajkove, grupe imate kako biste došli do dodatnih informacija.

Izvor: RTV

Možda te još zanima:

.

Uz Dragi Bravo lakše se čekaju bolji dani

Socijalna distanca dovela je do toga da se komunikacija potpuno premesti na internet. Tome se potpuno prilagodila i fejsbuk stranica…

.

Uzimanje pravde u svoje ruke dovodi do anarhije

Šta radiš kada si kivan na ono što se dešava oko tebe? Šta radiš kada vidiš da je neko uzeo…

.

Malo drugačiji Ručno pravljeni nakit

Ako vam instagram služi pretežno za gledanje mimova, gotovo je sigurno da vam je explore feed prepun ovakvog sadržaja. Ipak,…

.

Fejsbuk opet na sudu

Sinonim za društvenu mrežu Fejsbuk postala je sintagma "kršenje privatnosti." Kompanija je ponovo završila na sudu, ovoga puta je povod…

.

Koja ti je šifra na Fejsu?

Na koliko naloga koristite iste šifre? Da li ste znali da je na 23 miliona naloga širom sveta koji su…

.

Mladi i mreže: Samo da je zabavno i jednostavno

Brz razvoj tehnologije i još brži protok informacija doveo je do toga da se mlađe generacije sve više okreću interaktivnijim…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo