...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Podcast

Rodnopravnost: Feministkinje ipak ne mrze muškarce

28.02.2024. · 12:17

RODNOPRAVNOST je radijska emisija i podkast Oradija namenjena mladima, koja se bavi rodnim pitanjima i rodnom ravnopravnošću.

Rodnopravnost istražuje na koji način rodne nejedankosti utiču na društvo i pojedince i pojedinke, donoseći razgovore sa relevantnim stručnjacima i stručnjakinjama, ali i pojedincima na koje ti problemi direktno utiču.

Neke od tema kojima se rodnopravnost bavi su: oblici rodno zasnovanog nasilja, wage gap, ispoljavanje rodnih nejednakosti u različitim sektorima, problemi i potrebe pripadnika/ca LGBTQ+ zajednice, uticaj medija i digitalnog okruženja na ostvarivanje rodne ravnopravnosti, pravo na abortus, body positivity, uticaj medijskih sadržaja na stavove mladih o rodnoj ravnopravnosti...

.

Koliko puta do sada ste čuli da "ove današnje feministkinje mrze muškarce", ili da je "feminizam imao smisla dok su se žene borile za pravo glasa, dok su im danas sva prava ostvarena"? Sada imamo studiju koja potvrđuje da feministkinje ipak ne mrze muškarce. 

Istraživanje koje je sproveo Univerzitet Surrey, a koje nosi naziv “The Misandry Myth: An Inaccurate Stereotype About Feminists’ Attitude Towards Men” obuhvatilo je 10.000 ispitanika i ispitanica u devet zemalja. Cilj je bio istražiti tačnost stereotipa o tome da feministkinje gaje negativan stav prema muškarcima.

Studija je pokazala da feministkinje i feministi u Italiji, Poljskoj, Sjedinjenim državama i Ujedinjenom kraljevstvu imaju pozitivne stavove prema muškarcima i po tome se ne razlikuju od onih ljudi koji se ne izjašnjavaju kao feministi ili feministkinje. 

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo