...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Tehnologija

Kupujmo domaće

06.11.2020.

Da li ste znali da se najbolje gramofonske ručice proizvode u Srbiji?

.

Jedna od najboljih gramofonskih ručica na svetu izrađuje se u malom proizvodnom pogonu sa šest zaposlenih u Aleksandrovcu. Izumitelj je četrdesetsedmogodišnji veterinar Zoran Mihajlović iz Trstenika, koji je od malena zaljubljenik u gramofone i magični zvuk ploča.

U svetu haj-faj opreme, Zoran Mihajlović je postao poznat 1996. godine, proizvodnjom tegova za gramofone. Nakon dve decenije istraživanja i pokušaja da umanji vibracije prilikom puštanja ploča, pre četiri godine konstruisao je i predstavio na sajmu muzičkih uređaja u Kaliforniji gramofonsku ručicu "supreme analog". Ova tangenta danas se ugrađuje u najpoznatije gramofone poput "Rui Borša" i "Triangl arta".

"Jako smo popularni u Aziji: Singapur, Hongkong, Kuala Lumpur, Peking, Tokio... To su glavni kupci i najviše ručki je prodato tamo. I ona je razbila mit o kompatibilnosti određenih glava sa određenim ručkama. Na ovoj ručki sve gramofonske glave rade perfektno", naglašava Zoran Mihajlović.

Tajna ove unikatne ručice, koji audiofili širom sveta nazivaju "srpskom lepoticom" je u specijalnim lagerima i velikoj pokretljivosti koja je presudna za dobar zvuk. "Suprim analog", koja se izrađuje ručno, od domaćih komponenti, vredi 14.000 evra.

"Ručka ima dosta delova; otprilike 96 nekih različitih delova i sama proizvodnja za jednu ručicu traje mesec i po dana. Crteži su veoma zahtevni i tolerancije vrlo uske. U principu, sve je u stote, u mikrone", navodi Bojan Rašković, metalostrugar.

"Suprim analog" testirao je i tim stručnjaka čuvenog američkog časopisa Stereofajl, koji ocenjuju da je gramofonska ručica iz Srbije jedna od dve najbolje na svetu. Za nekoliko godina izrađeno je 30 ovakvih proizvoda koji su nesumnjivo postali srpski brend širom planete.

Izvor:www.rts.rs

Možda te još zanima:

.

Vinil sve popularniji kod mladih

Internet generacije naviknute su na to da im je muzika dostupna na jedan klik, te većina i nema razvijenu potrebu…

.

HD vinil: Nova zanimacija ili potpuni promašaj

Nedavno je Rebeat Digital, austrijska firma patentirala HD Vinyl tehnologiju. Nova generacija gramofonskih ploča visoke rezolucije trebala bi da donese…

.

Okršaj gramofona u Crvenom petlu

Okršaj gramofona je trebalo da počne u deset sati. Međutim, u Crvenom petlu svi su gledali utakmicu, pa i di…

.

Vinil sve popularniji

   Audio berza na kojoj je bilo gramofonskih ploča, diskova, kaseta, audio opreme (pojačala, zvučnika, gramofona i muzičkih instrumenata) održava…

.

Teleskop mapirao duboki svemir rekordnom brzinom

Novi moćni teleskop postavljen u unutrašnjosti Australije obavio je mapiranje velikih delova svemira za rekordno kratko vreme, otkrivajući milione novih…

.

Apple kažnjen zbog netačne reklame

Apple je kažnjen sa 10 miliona evra, problem su njihovi telefoni...

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo