...
TRENUTNO20:00 - 21:00RetroTips

Lifestyle / Tehnologija

Koliko vremena gubimo na probleme sa računarom

05.07.2023.

Zbog neispravnih sistema ili složenih interfejsa, značajan deo radne nedelje, u rasponu od pola dana do čitavog dana, trošimo na frustracije.

.

Uprkos značajnom napretku računarske tehnologije u prethodnih 15 godina, računari nam i dalje zagorčavaju život raznim kvarovima, i to u značajnoj meri od 11 do 20 procenata, pokazala je studija Univerziteta u Kopenhagenu i Univerziteta Roskild.

Manjak memorije, rušenja programa zbog kojih nam nestaju podaci, nefunkcionalni sistemi... frustracije prouzrokovane neispravnim računarima i dalje su, nažalost, raširena pojava, naglašavaju danski istraživači.

Značajnu količinu našeg vremena provedenog na računarima gubimo zbog neispravnih sistema ili složenih interfejsa koji ometaju našu sposobnost da obavimo željene zadatke.

"Procenat je zapanjujuće visok i otkriva nedovoljnu uključenost običnih korisnika tokom razvoja sistema," tvrde istraživači. Problem je utoliko veći što, pokazala je studija, većina frustracija proizlazi iz otežanog obavljanja svakodnevnih zadataka, a ne nekih složenih poduhvata i napredne upotrebe računara.

Istraživanje je obuhvatilo učesnike različitih profila: studente, računovođe, konsultante, ali i zaposlene u IT industriji koji u proseku za računarima provode šest do osam sati dnevno. Problemi s kojima su se redovno suočavali uključivali su spor rad sistema, privremeno zamrzavanje uređaja, pad sistema i poteškoće u lociranju informacija. Čak 84 odsto prijavljenih epizoda odnosilo se na probleme koji se redovno ponavljaju, a 87% ispitanika bilo je uvereno da će se ti problemi ponoviti i u budućnosti. Sve to ukazuje da se i danas suočavamo s istim osnovnim problemima kao i pre 15-20 godina.

"Dve glavne kategorije problema koje i dalje postoje povezane su s neodgovarajućom realizacijom i nedostatkom prilagođenosti korisniku", naglašavaju istraživači. Najviše pritužbi odnosi se na performanse (49%), upotrebljivost (36%) i korisnost (16%) sistema. Uz to, iako je tehnologija nesumnjivo napredovala i postala sposobnija, porasla su i naša očekivanja. Tako se uprkos većim brzinama preuzimanje podataka i dalje često percipira kao frustrirajuće sporo.

"Kad se nađemo okruženi IT sistemima koji nas frustriraju, ključno je da prepoznamo da problem verovatno leži u kreatorima sistema, a ne u korisnicima. Studija jasno pokazuje da još uvek ima dovoljno prostora za napredak", zaključuju istraživači koji se zalažu za razvoj sistema koji će biti jednostavniji za korišćenje.

 

Izvor:www.b92.net

Možda te još zanima:

.

Prvo AI dete poseduje um, razlikuje dobro i zlo i iznosi svoje stavove

Često čujemo da je veštačka inteligencija tek u začetku i da više liči na dete po načinu na koji "uči" nego…

.

Prvi čovek kojem je ugrađen moždani implant upravlja mišem pomoću misli

Prvi čovek kojem je ugrađen moždani implant kompanije za medicinsku tehnologiju Ilona Maska, Neuralink, u potpunosti se oporavio i može…

.

Reddit će prodavati sadržaje korisnika

Sporazum, čija se godišnja vrednost procenjuje na oko 60 miliona dolara, predstavlja značajan napredak u regulisanju upotrebe podataka za obuku…

.

WhatsApp radi na funkciji "omiljeni kontakti"

WhatsApp, u vlasništvu kompanije Meta, navodno razvija funkciju koja će korisnicima omogućiti odabir omiljenih kontakata radi praktičnijeg postavljanja poziva na…

.

Evropa definiše pravila upotrebe AI

Pre tri godine Evropska komisija je predložila pravila koja imaju za cilj da postave globalni standard za primenu veštačke inteligencije.…

.

Dan zaljubljenih kao prilika za zaradu

Dan zaljubljenih nastao je kao hrišćanski praznik koji slavi mučenika svetog Valentina. Kasnije je, zahvaljujući folklornoj tradiciji Evropljana, postao komercijalni…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo