...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Kina "udarila" na iPhone

08.09.2023.

Deonice Applea pale su u četvrtak 2,9 odsto nakon izveštaja da Kina planira da proširi zabranu korišćenja iPhonea na agencije i kompanije čiji je osnivač vlada.

.

Kina je najveće strano tržište za proizvode američke kompanije, a kineska prodaja predstavljala je oko petinu ukupnog prihoda kompanije prošle godine. Apple ne otkriva prodaju iPhonea po zemljama, ali analitičari istraživačke firme TechInsights procenjuju da je u Kini bilo više prodaje iPhonea nego u Sjedinjenim Državama u prošlom tromesečju. Apple takođe proizvodi većinu svojih iPhonea u kineskim fabrikama.

U sredu je Wall Street Journal javio da je Kina zabranila korišćenje iPhonea za službenike centralne vlade i da su menadžeri obaveštavali osoblje o zabrani putem grupa za razgovor ili sastanaka.

Bloomberg je u četvrtak objavio da su te zabrane proširene na firme čiji je osnivač država, uključujući energetskog giganta PetroChina, koji zapošljavaju milione radnika i kontroliše ogromne delove kineske ekonomije.

Američka vlada saopštila je u utorak da istražuje novi pametni telefon kineskog proizvođača Huawei. Savetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven rekao je tokom brifinga za štampu u Beloj kući da je Sjedinjenim Državama potrebno “više informacija o preciznom karakteru i sastavu” kako bi utvrdile jesu li strane zaobišle američka ograničenja na izvoz poluprovodnika kako bi stvorile novi čip.

Izvor: www.blic.rs

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Hakovano britansko ministarstvo odbrane

Neko je hakovao britansko ministarstvo odbrane, a u Londonu smatraju da su našli krivca.

.

Kina "inteligentnija" od SAD

Kina je pretekla SAD po broju istraživanja koja se sprovode u više od polovine naučnih polja povezanih sa veštačkom inteligencijom,…

.

"Kineski san" za ljude iz celog sveta

Šangaj je najveći grad u Kini, sa 34 miliona stanovnika. Jedna kap u tom moru ljudi je i Maja Rogić…

.

Kina uklanja strane mrežne čipove do 2027.

Kina pokušava da eliminiše čipove strane proizvodnje do 2027. godine.

.

Tik-tok neće biti prodat, navode kineski vlasnici

Kompanija "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi Tik-tok, saopštila je da ne namerava da prodaje tu društvenu mrežu nakon što…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo