...
TRENUTNO19:00 - 20:00Indie road

Lifestyle / Tehnologija

Kina gradi podvodne centre podataka

28.11.2023.

Kina gradi ogromne data centre pod vodom, pomoću kojih planira da uštedi 122 miliona kilovat časova elektriciteta i gotovo deset fudbalskih terena zemljišta.

.

Podvodni centri podataka (data centri) nisu novost – Microsoft ih je sa svojim Project Natick sistemom smestio u dubine okeana još 2014. godine. Sada je Kina započela izgradnju najvećeg svetskog komercijalnog podvodnog data centra, blizu obale grada Sanja (Sanya).

Prema navodima, svaki od elemenata data centra može da obradi preko četiri miliona fotografija visoke rezolucije u 30 sekundi, što predstavlja procenjene performanse oko 60.000 standardnih desktop PC sistema, koji rade zajedno.

U planu je instaliranje 100 vodootpornih data centar elemenata, u okvitu pomenutog podvodnog sistema, a procena je da će oni moći da obrade 400 miliona HD fotografija u sekundi, snagom šest miliona PC uređaja.

Svaki od data centara je ogroman: veličine do 68.000 kvadratnih metara, što je ekvivalent oko deset fudbalskih terena. Za premeštanje svakog data centra 35 metara ispod površine okeana biće potrebno oko tri sata.

Kina planira da će ovim sistemom uštedeti 122 miliona kilovat časova elektriciteta i više od 105.000 tona sveže vode. Razlog je to što će hladna slana voda moći da održava čipove data centara rashlađenim.

Data centrima će upravljati Beijing Sinnet, vodeći provajder data centara i cloud usluga u Kini. Čitav projekat košta oko 879 miliona dolara.

Izvor:www.b92.net

Možda te još zanima:

.

Kineska letelica donela kamenje sa tamne strane Meseca

Kineska lunarna sonda vratila se na Zemlju sa prvim uzorcima tla i stena sa neistražene, udaljene strane Meseca.

.

Galeb juri orla

Kineski proizvođač automobila BYD, Teslin najveći rival u Kini, najavio je prošlog meseca da će svoj pristupačni električni hečbek, Seagull, dovesti u…

.

Tesla bez Kine

Zbog eskalacije geopolitičkih rizika, Tesla navodno traži od svojih dobavljača da počnu proizvodnju komponenti i delova izvan Kine i Tajvana već 2025. godine. 

.

Četbot po vođinom liku i delu

Kina je napravila novog četbota, koji je zasnovan na predsedniku Si Đinpingu.

.

Hakovano britansko ministarstvo odbrane

Neko je hakovao britansko ministarstvo odbrane, a u Londonu smatraju da su našli krivca.

.

Kina "inteligentnija" od SAD

Kina je pretekla SAD po broju istraživanja koja se sprovode u više od polovine naučnih polja povezanih sa veštačkom inteligencijom,…

  • 17:50 Leto na O radiju
  • 18:00 Y2K
  • 19:00 Indie road
  • 20:00 Music Mix by Bea

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo