...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Kada nam počinje proleće, a kada pomeramo časovnike

19.03.2021.

Proleće na severnoj Zemljinoj polulopti počinje 20. marta u 10 časova i 37 minuta. U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen. I sledećih pet godina proleće će nam dolaziti 20. marta, a ove godine traje do 21. juna.

 

.

"Još od 2011. godine proleće počinje 20. marta, dok su se do tada smenjivali 20. i 21. mart. Tako će biti sve do 2048. godine kada će se početak proleća smenjivati između 19. i 20. marta. Tek 2102. godine, proleće će se ponovo vratiti na 20. i 21. mart", kaže Branko Simonović iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Razlog za kalendarski ples su složena Zemljina kretanja. Veliki je poduhvat za astronome da se sva kretanja naše planete, ona predvidljiva i ona složena i haotična, ukrote i opišu.

"Tako smo svojevremeno govorili i o prestupnoj sekundi i raznim pojavama koje su način da zapravo ukrotimo te nesrazmernosti", navodi Simonović.

Što se tiče letnjeg računanja vremena, pored svih ranijih najava, situacija je sledeća – u noći između subote i nedelje, 28. marta, počinje letnje računanje vremena pomeranjem za jedan čas unapred – sa 02 na 03h.

Evropska komisija, koja treba da odluči da li će se zadržati ili ukinuti pomeranje časovnka, odložila je odluku za godinu dana.

"U svetlu pandemije bilo je za očekivati da se tako nešto desi. Čitava stvar je dodatno zamršena referendumom, kojim je svim evropskim državama ostavljeno da odluče da li će ukinuti pomeranje časovnika, a onda i u kom će režimu ostati", smatra Simonović.

Možda te još zanima:

.

Živci i dalje trepere

Bend Proleće nastao je u Novom Sadu pre punih 30 godina. Negujući tvrdi punk/HC/trash zvuk, Nebojša Reljin Feki i drugari iz…

.

Zamenite stari papir za sadnice

Tokom manifestacije "Novosadsko proleće", Udruženje Inženjeri zaštite životne sredine organizovaće akciju zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća.

.

Ako osluškuješ život, priče su tu

Novi roman Bojana Krivokapića "Proleće se na put sprema", koji je nedavno objavila beogradska izdavačka kuća "Red box", donosi priču…

.

Proleće: U modi je sloboda!

Prolećni filing već je uveliko preplavio Novi Sad, a ono što definitivno jedva dočekamo je momenat kada možemo da se…

.

Sajtovi nekad i sad

Ako je sa dolaskom proleća krenula da vas "puca" nostalgija za davnim i možda lepšim vremenima, nudimo vam mogućnost da…

.

Digitalni otpad, problemi i rešenja

Dnevne aktivnosti korisnika interneta povećavaju digitalni otpad jer svaki mejl, fotografija, video ili dokument koji sačuvamo online zahteva dodatni utrošak…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo