...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Kada će virtualna stvarnost postati svakodnevnica?

01.03.2016.

Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg izjavio je da virtuelna realnost predstavlja sledeću masovnu komunikacionu i kompjutersku platformu, ali da ćemo za njenu svakodnevnu upotrebu morati da se strpimo.
On je naime u intervjuu za Biznis Insajder (Business Insider) napomenuo da je ovoj tehnologiji potrebno još vremena da dopre do tržišta.

.

"Iskreno ne znam kada bi to moglo da se dogodi. Moglo bi da prođe pet ili deset godina, pa čak i 15 ili 20. Ipak, pretpostavljam da će proći decenija pre nego što se to desi", napominje Zakerberg.

Ova procena Zakerberga je u kontrastu sa drugim, optimističnijim stavovima tehnoloških entuzijasta.

Štaviše, i sam Fejsbuk je kupio kompaniju koja proizvodi naočare za virtuelnu stvarnost Okulus Rift (Oculus Rift) za dve milijarde dolara. Očigledno da u Fejsbuku razmišljaju dugoročno, što ih je i dovelo na suverenu poziciju najpopularnije društvene mreže na svetu.

U svakom slučaju, oblast virtuelne stvarnosti se poslednih godina ubrzano razvija, i pored industrijskih džinova, mnogi mali igrači pokušavaju da pronađu mesto pod suncem.

Naočare poput Okulus Rifta se upotrebljavaju za video igre, filmove, i druga, trodimenzionalna iskustva. Takođe, već danas je moguće iskusiti virtuelnu realnost preko običnog smart telefona.

Najveći problem, međutim, je to što čak i najbolja softverska i hardverska tehnologija današnjice ne daje željene rezultate. Korisnici se često žale da imaju osećaj mučnine ili dezorijentisanosti posle duže izloženosti virtuelnoj stvarnosti.

Mnogima ne prija ni još uvek vrlo visoka cena ove tehnologije. Primera radi, naočare HTC Vive, na kojima rade HTC i Valve koštaće u Evropi oko 900 evra. Ukoliko vam to nije previše, upravo od danas možete poručiti ovu spravu koja vam pruža prozor u čudesni virtualni svet.

Stoga, čini se da procena Zakeberga i nije toliko daleko od istine. Ipak, jednom kada virtuelna realnost postane "stvarna" koliko i smart telefoni, LED ekrani, i bežični internet, novo unosno tržište biće rođeno, a naši životi još jednom promenjeni čudima ljudske inventivnosti.

Izvor: MIT Technology Review

Možda te još zanima:

.

Sve-u-jedan platforma za virtualnu realnost

Googleova platfoma za virtualnu stvarnost, koja bi "obuhvatila sve usluge" za nekoliko nedelja bi mogla da postane dostupna svima! Za…

.

Najavljen uređaj za pomešanu stvarnost Apple Vision Pro

Kako kaže izvršni direktor kompanije Apple, "novi model naočara besprekorno spaja stvarni i virtuelni svet". Najavljena je i najnovija verzija…

.

Sony predstavio igrice za VR

Sony je ovih dana dao veoma škrt uvid u ono što će uskoro biti neke od najtraženijih igara u klasi…

.

Budućnost je proširena stvarnost

Prošla godina bila je odlična kako za virtuelnu, tako i za proširenu stvarnost, ali možda uskoro jedna nadvlada drugu. U prošloj…

.

Vredi pročitati: Dekodiranje stvarnosti

Igor Nikolić je sportski kuglaš koji u pauzama takmičenja, treninga i redovnih životnih obaveza voli da se posveti knjigama. Njegov…

.

Veštačka inteligencija misli da ima dete

Sajt 404 Media izveštava o neobičnoj situaciji kada je u pitanju veštačka inteligencija, a u glavnoj ulozi se našao Metin…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo