...
TRENUTNO14:00 - 15:00ŠpacirBećar

Lifestyle / Tehnologija

Da li znate za šta su QR kodovi prvobitno korišćeni?

20.10.2023.

QR kod je tip matričnog barkoda (ili dvodimenzionalnog koda) koji je prvobitno osmišljen za autoindustriju. Relativno nedavno, sistem je postao popularan i van ove industrije zbog svoje brze čitljivosti i mogućnosti velikog skladištenja podataka.

Kod se sastoji od crnih modula raspoređenih u kvadratni šablon na beloj pozadini, a kodirane informacije mogu se sastojati od bilo kakvih podataka.

.

Osmišljen 1994. godine od strane Toyotine podružnice "Denso Wave" za brzo praćenje vozila i delova kroz proizvodni proces, QR kodovi se danas češće koriste za prijavu na web stranice ili Wi-Fi mreže, deljenje kontakt podataka, mobilna plaćanja ili skladištenje podataka za avionske i železničke karte na telefonu i drugim uređajima.

QR kodovi (skraćenica za Quick Response codes) međunarodno su standardizovani 2000. godine, a korisnici mobilnih telefona u Japanu već su uveliko usvojili tehnologiju do 2002.
Iako "Denso Wave" još uvek ima patente nad tehnologijom, QR kodovi su besplatni za bilo koga i bez naknada za licencu sve dok se intelektualno vlasništvo koristi unutar definisanih ISO/JIS standarda.

Kao i sa svakim drugim sličnim kodom, interakcija sa QR kodom je dovoljno jednostavna: skenirajte ga senzorom slike kao što je kamera na vašem pametnom telefonu, i aplikacija koju koristite pretvoriće kod u binarni, a zatim prikazati informacije ili izvršiti neke radnje.

Postoje bezbrojne aplikacije posvećene čitanju QR kodova, ali mnoge popularne aplikacije počele su da integrišu skenere za određene funkcije.

Izvor:www.b92.net

Možda te još zanima:

.

U kupovinu bez kovanica, za kolica skeniraj QR kod

U Australiji je stvorena nova tehnologija za kolica za kupovinu. Više nam neće biti potrebni žetoni ili kovanice, već ćemo…

.

Nova sajber prevara i potencijalna opasnost skeniranja QR kodova

QR kod se može skenirati sa različitih površina i na različitim mestima. Zahvaljujući pandemiji Covid 19 i porastu potrebe za brzom…

.

Facebook gasi MSQRD aplikaciju

Verovali ili ne i ova nekada popularna aplikacija sa filterima je u vlasništvu Facebooka, koji je odlučio da je ugasi…

.

MSQRD: Trending aplikacija za selfije

Sve češće ćete viđati neke čudne fotke ili video klipove kod svojih prijatelja koji su se odlučili da budu korisnici…

.

Tik-tok neće biti prodat, navode kineski vlasnici

Kompanija "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi Tik-tok, saopštila je da ne namerava da prodaje tu društvenu mrežu nakon što…

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

  • 12:00 Radio Grafiti
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 ŠpacirBećar
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo