...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Beehome može da spreči izumiranje pčela

20.08.2021.

Izraelski startap Bivajs konstruisao je prvu potpuno autonomnu košnicu pod nazivom "Bihoum" (Beehome) opremljenu robotskim pčelarom koji ima funkciju lekara i čuvara i podržava prirodnu inteligenciju pčela.

 
 
.

U svetu je došlo do drastičnog pada broja pčela, uglavnom zbog intenzivne poljoprivrede, upotrebe pesticida, štetočina i klimatskih promena. Izraelska startap kompanija Bivajs (Beevise) razvila je autonomnu robotsku košnicu u nameri da smanji ove rizike.

Košnica je otprilike veličine teretne prikolice i u nju mogu da stanu 24 kolonije. Konstruktori koriste veštačku inteligenciju, mašinsko učenje i preciznu robotiku za spasavanje i zaštitu pčela. 

Sar Safra, izvršni direktor kompanije Bivajs, smatra da će ove košnice zaštititi globalni lanac snabdevanja hranom, suzbiti uticaj klimatskih promena i povećati održivost. 

"Kada imamo globalni godišnji pad pčelinjih zajednica od 35 odsto, koje oprašuju 75 odsto useva, neposredna i ozbiljna pretnja globalnom snabdevanju hranom je jasna. Sprečavanje gubitka pčelinjih zajednica omogućava veće oprašivanje i proizvodnju meda", kaže Safra.

Sistem se u potpunosti napaja na solarni pogon i upravlja sa 24 kolonije. Prati njihov ciklus, kao što su oprašivanje, proizvodnja meda i reprodukcija.

Autonomna košnica ne zamenjuje pčelare, već im daje alate za drugačije bavljenje pčelarstvom.

"Tradicionalno, sve dok pčelari fizički ne posete košnice, nemaju pojma šta se u njima dešava. Pored toga, pčele mogu da leče samo kada su van košnice", naglašava Safra.

Možda te još zanima:

.

Obuka za pčelare početnike

EU info point Novi Sad i Društvo pčelara "Jovan Živanović" Novi Sad organizuju obuku "Osnove pčelarstva za pčelare i pčelarke početnike".

.

Dajmo šansu pčelama da nas spasu

Pčele su ugrožene. Tu više nema nikakvih nedoumica. Čovek je svojim lošem delovanjem i odnosom prema prirodi ovu vrstu insekata…

.

Izumiranje pčela neodvojivo od ljudske propasti

U romanu Kormaka Mekartnija "Put", prema kojem je režiser Džon Hilkout snimio istoimeni film, postapokaliptični svet ostao je bez hrane.…

.

Čuvajmo pčele, one čuvaju svet

Verovatno ste do sada već čuli vest o tome da su pčele po prvi put u istoriji završile na popisu…

.

Tik-tok neće biti prodat, navode kineski vlasnici

Kompanija "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi Tik-tok, saopštila je da ne namerava da prodaje tu društvenu mrežu nakon što…

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 Rodnopravnost

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo