.
Trenutno
Pesma dana
 Novinari O radija
Lifestyle / Sport

Za vikend 39. Fruškogorski maraton

22.04.2016.

Fruškogorski planinarski maraton će se i ovog vikenda održati u organizaciji Planinarskog smučarskog društva "Železničar" iz Novog Sada, pod geslom "Nije važno pobediti druge, važno je pobediti sebe". Na maratonu, koji se održava po 39. put, svake godine učestvuje više hiljada ljudi.

.

Fruškogorski maraton namenjen je svima: planinarima, maratoncima, biciklistima, ljubiteljima prirode i zaljubjenicima u Frušku goru. U njemu učestvuju takmičari najrazličitijih uzrasta ali je najviše dece, studenata i penzionera. Najmlađi učesnici kažu da sa školom svake godine posećuju ovu manifestaciju i smatraju je zanimljivom, dok je stariji i ozbiljniji takmičari preporučuju zbog zdravlja i druženja. Učesnici i ove godine biraju vrstu staze u zavisnosti od svoje kondicije i toga šta im je cilj - da se provedu, rekreiraju ili ispitaju granice svoje izdržljivosti.

Predstavnik organizatora, Milivoj Nastasić, rekao je za O radio da će tokom vikenda u prepodnevnim satima biti organizovan prevoz sa Železničke stanice i od Mosta Slobode do Fruške gore.

"Najkraća je staza 'Radost zadovoljstva' za decu predškolskog uzrasta. Potom, imamo 'mini pripravničku' stazu od nekih desetak kilometara, tri pripravničke dužine od 17 do 22 Km, tri srednja-mala maratona dužine 32-35 kilometara, tri srednja od 49 do 61 km i tri velika od 81 do 91 km. Takođe, tu je i jedan ultra maraton od 107 km i najduža staza od 133 km i 640 metara, sa visinskom razlikom od 5.954 metra", navodi Nastasić.

Prvi put će na maratonu učestvovati Predrag Rakočević, koji nam je rekao da trenira fudbal i da veruje da će imati snage da istrči ceo maraton.

"Da bih bio što spremniji počeo sam da trčim u slobodno vreme i moj cilj je, pošto mi je prvo učestvovanje da završim trku", kaže naš saogovornik.

O takmičarima će brinti policija, hitna pomoć i volonteri Crvenog krsta, a obezbeđene su i cisterne sa vodom.

"Boravak na svežem vazduhu poboljšava imunitet, odbrambene snage organizma, utiče na psihofizičko zdravlje dece, a doprinosi i očuvanju zdravlja i kod odraslih i kod dece. Tako da mogu preporučiti što češći boravak u prirodi, bavljenje sportom i naravno učešće na predstojećem maratonu", rekla nam je doktorka Marija Vučković.

Start maratona je u subotu 23. aprila na Popovici u 9 sati, a saobraćaj na putu za Popovicu će za vikend biti zatvoren od 7 do 14.30 časova. Kоnаčnо zаtvаrаnjе mаrаtоnа је u nеdеlјu u 20 sаti. 

Marija Krstin

.
Novosađanin Nikola Lukičić jedan je od najpoznatijih MTB vozača u Srbiji, a pored toga idejni je tvorac i inicijator projekta…
.
Postoje posebne aplikacije za treniranje određenih sportova, ali ipak je najbolje kada su sve informacije o ličnom sportskom životu…
.
Ne može da donese hranu, ne može da špijunira komšinicu na trećem spratu, ne može još svašta što vrlo često ljudi pitaju,…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?