...
TRENUTNO19:00 - 21:00Popodne na O radiju

Lifestyle / Sport

Sergej Milinković Savić: Vratili nadu u fudbal!

23.06.2015.

Fudbalska reprezentacija Srbije do 20 godina je osvojila titulu prvaka sveta, a Srbija im se zahvalila svečanim dočekom najpre u Beogradu, a potom i u Novom Sadu.

.

Na dočeku na novosadskom Štrandu, dodatno podižući atmosferu navijačkim pesmama, navijači su pozdravili prisutne, nakon čega smo iskoristili priliku da razgovaramo sa trećim igračem sveta i najboljim srpskim reprezentativcem Sergejem Milinkovićem Savićem.

Možemo reći da se već nekoliko minuta pre zvuka sirene moglo naslutiti da ćete biti prvaci sveta. Tvoja i Vanjina majka je izjavila da ćete tek za pet godina shvatiti šta ste uradili i koliki ste uspeh postigli...

"Da, zato što je ovo nešto veliko za celu zemlju, za ceo narod. Mislim da smo dočecima u Beogradu i Novom Sadu osetili jedan deo onoga što smo zapravo uradili, ali se nadam da ćemo što pre osetiti kakve stvari zaista jesu. Ne treba sa tim da živimo ceo život,  jer smo tek deca i svi smo na početku karijere i treba što pre da ovo sklonimo sa strane i krenemo u nove pobede. Prvo što smo uradili kada se čula sirena je da smo svi trčali ko muve bez glave, a onda smo počeli da razmišljamo šta smo stvarno uradili."

Kada je označen kraj utakmice, komentator RTS-a je prvo uzviknuo kako se upravo desilo čudo.  Koliko je ovaj uspeh "čudo", a koliko su zaslužni talenat, upornost, požrtvovanost, timski rad?

"Mislim da imamo dobru ekipu od prvog dana kad smo se sakupili. Od tada sam video da smo nešto posebno, da imamo neko zajedništvo i bio sam ubeđen da ćemo nešto veliko uraditi. Što se tiče čuda, sigurno da je sve ovo nekakvo čudo."

 reprezentacija jpg

Koliko osvojena bronzana lopta za trećeg najboljeg igrača na prvenstvu, nosi sa sobom teret odgovornosti za dalju karijeru?

"Nije to nikakav pritisak. Ta lopta mi je samo dodatna motivacija da radim još više jer mi je ovo zaista nešto veliko za početak karijere."

Pre dve godine je dobar deo sadašnje postave igrao i osvojio titulu prvaka Evrope. Koliko ste se kao tim i kao igrači razvili, promenili, poboljšali?

"S tim zlatom u Litvaniji stvorio sam neke nove i šire vidike o fudbalu u celoj Evropi, a sad sa ovom titulom, sigurno da sam podigao neke veće standarde. Mislim da se dosta toga promenilo jer su prošle dve godine i to je ranije bilo "biti ili ne biti" u fudbalu. Znači mi što igram u inostranstvu pa vidim kako tamo fudbal funkcioniše, kako se to tamo radi, koja je razlika u odnosu na ovde, tako da mislim da sam dosta stvari promenilo."

Nekoliko sati nakon utakmice, jedan od vatrenih navijača je na listu noge istetovirao trofej i imena svih igrača...

"Videli smo sliku odmah posle utakmice. To je stvarno nešto veliko što je uradio."

 Koliko bi bilo drugačije da ste osvojili drugo ili treće mesto na ovom SP-u?

"Mislim da bi bila dosta velika razlika jer prvo mesto ne znači samo nama već celoj naciji i vraća neku nadu u fudbalu."

Koliko je profesionalno bavljenje fudbalom "samo trčanje za loptom"?

"Nije, to se tako kaže, ali nije to tako. Ne dođe to sve tako od jednom, treba da uložiš trud, da imaš kvalitet da nešto uradiš, talenat, a sve ostalo ide vremenom sa radom."

Kaže se da na mladima svet ostaje. Da li je ovo idealna prilika da vi kao mladi profesionalci doprinesete da se srpski fudbal podigne na viši nivo?

"S onim što smo mi uradili, mislim da smo dosta motivisali mlađe klince da se bave fudbalom i da rade pokušaju da urade nešto slično."

Iako već igraš za inostrani klub, belgijski Genk, ipak će ti se nakon ovog uspeha otvoriti nova vrata. Koji su ti planovi?

"Za sada nemam planove, nisam razmišljao o tome. Okupljanje u Genku je 1. jula i počinju pripreme za novu sezonu, a šta će se desiti do zadnjeg dana avgusta, videćemo."

U Srbiji ima bar stotinak malih perspektivnih Sergeja. Šta sa njima raditi, kako im omogućiti da se istaknu i da postignu neki zapaženi uspeh?

"Sve to dođe na videlo vremenom, kao što je i sa mnom. Potrebno je da se dokazuješ da bi bio glavni igrač prvo u svom klubu, a onda i u reprezentaciji."

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

Da li znate gde je Senjac?

Slovačka, iako nam je veoma blizu, kao i Austrija, nije stekla toliku popularnost u našoj zemlji. Retko koji stanovnik Srbije…

.

City Jam za vikend u Novom Sadu

Ostalo je još pet dana do petog City Jam takmičenja. Prvog februara u 18 časova posetioci će moći da vide…

.

Stigla je zamena za Vine

Vine je nestao sa internet neba pre nekoliko godina, a ako su vam nedostajali kratki video snimci od šest sekundi…

.

Stiže AirDrop za Andorid?

Prebacivanje fajla sa jednog telefona na drugi može postati puno jednostavnije. Ranije smo koristili Infrared, pa smo prešli na Bluetooth,…

.

Vežbaj kod kuće

Ako ste odlučili da vežbate kod kuće, zaista morate da se potrudite da budete redovni sa treninzima. Zbog toga imamo…

.

Tinder razvija taster za paniku

Tinder je rešio da preduzme dodatne korake kako bi poboljšao bezbednost svojih korisnika. Kako je najavljeno, planira se lansiranje funkcije koje omogućavaju potvrdu…

  • 17:00 Popodne na O radiju
  • 18:00 O tome se priča
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 21:00 Vaš DJ sat
  • 22:00 Muzički kalendar

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo