...
ORADIO UŽIVO

Lifestyle / Sport

Sergej Milinković Savić: Vratili nadu u fudbal!

23.06.2015.

Fudbalska reprezentacija Srbije do 20 godina je osvojila titulu prvaka sveta, a Srbija im se zahvalila svečanim dočekom najpre u Beogradu, a potom i u Novom Sadu.

.

Na dočeku na novosadskom Štrandu, dodatno podižući atmosferu navijačkim pesmama, navijači su pozdravili prisutne, nakon čega smo iskoristili priliku da razgovaramo sa trećim igračem sveta i najboljim srpskim reprezentativcem Sergejem Milinkovićem Savićem.

Možemo reći da se već nekoliko minuta pre zvuka sirene moglo naslutiti da ćete biti prvaci sveta. Tvoja i Vanjina majka je izjavila da ćete tek za pet godina shvatiti šta ste uradili i koliki ste uspeh postigli...

"Da, zato što je ovo nešto veliko za celu zemlju, za ceo narod. Mislim da smo dočecima u Beogradu i Novom Sadu osetili jedan deo onoga što smo zapravo uradili, ali se nadam da ćemo što pre osetiti kakve stvari zaista jesu. Ne treba sa tim da živimo ceo život,  jer smo tek deca i svi smo na početku karijere i treba što pre da ovo sklonimo sa strane i krenemo u nove pobede. Prvo što smo uradili kada se čula sirena je da smo svi trčali ko muve bez glave, a onda smo počeli da razmišljamo šta smo stvarno uradili."

Kada je označen kraj utakmice, komentator RTS-a je prvo uzviknuo kako se upravo desilo čudo.  Koliko je ovaj uspeh "čudo", a koliko su zaslužni talenat, upornost, požrtvovanost, timski rad?

"Mislim da imamo dobru ekipu od prvog dana kad smo se sakupili. Od tada sam video da smo nešto posebno, da imamo neko zajedništvo i bio sam ubeđen da ćemo nešto veliko uraditi. Što se tiče čuda, sigurno da je sve ovo nekakvo čudo."

 reprezentacija jpg

Koliko osvojena bronzana lopta za trećeg najboljeg igrača na prvenstvu, nosi sa sobom teret odgovornosti za dalju karijeru?

"Nije to nikakav pritisak. Ta lopta mi je samo dodatna motivacija da radim još više jer mi je ovo zaista nešto veliko za početak karijere."

Pre dve godine je dobar deo sadašnje postave igrao i osvojio titulu prvaka Evrope. Koliko ste se kao tim i kao igrači razvili, promenili, poboljšali?

"S tim zlatom u Litvaniji stvorio sam neke nove i šire vidike o fudbalu u celoj Evropi, a sad sa ovom titulom, sigurno da sam podigao neke veće standarde. Mislim da se dosta toga promenilo jer su prošle dve godine i to je ranije bilo "biti ili ne biti" u fudbalu. Znači mi što igram u inostranstvu pa vidim kako tamo fudbal funkcioniše, kako se to tamo radi, koja je razlika u odnosu na ovde, tako da mislim da sam dosta stvari promenilo."

Nekoliko sati nakon utakmice, jedan od vatrenih navijača je na listu noge istetovirao trofej i imena svih igrača...

"Videli smo sliku odmah posle utakmice. To je stvarno nešto veliko što je uradio."

 Koliko bi bilo drugačije da ste osvojili drugo ili treće mesto na ovom SP-u?

"Mislim da bi bila dosta velika razlika jer prvo mesto ne znači samo nama već celoj naciji i vraća neku nadu u fudbalu."

Koliko je profesionalno bavljenje fudbalom "samo trčanje za loptom"?

"Nije, to se tako kaže, ali nije to tako. Ne dođe to sve tako od jednom, treba da uložiš trud, da imaš kvalitet da nešto uradiš, talenat, a sve ostalo ide vremenom sa radom."

Kaže se da na mladima svet ostaje. Da li je ovo idealna prilika da vi kao mladi profesionalci doprinesete da se srpski fudbal podigne na viši nivo?

"S onim što smo mi uradili, mislim da smo dosta motivisali mlađe klince da se bave fudbalom i da rade pokušaju da urade nešto slično."

Iako već igraš za inostrani klub, belgijski Genk, ipak će ti se nakon ovog uspeha otvoriti nova vrata. Koji su ti planovi?

"Za sada nemam planove, nisam razmišljao o tome. Okupljanje u Genku je 1. jula i počinju pripreme za novu sezonu, a šta će se desiti do zadnjeg dana avgusta, videćemo."

U Srbiji ima bar stotinak malih perspektivnih Sergeja. Šta sa njima raditi, kako im omogućiti da se istaknu i da postignu neki zapaženi uspeh?

"Sve to dođe na videlo vremenom, kao što je i sa mnom. Potrebno je da se dokazuješ da bi bio glavni igrač prvo u svom klubu, a onda i u reprezentaciji."

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

Uvodi se obavezeno označavanje AI generisanog sadržaja

U Americi je predstavljen zakon za označavanje dubinski falsifikovanih sadržaja (deepfake content). Ima za cilj da se suprotstavi takvom sadržaju…

.

Stiže nova verzija Office paketa

Novi Office neće imati ugrađene funkcije veštačke inteligencije (AI), dok će Excel dobiti desetine poboljšanja. Među njima su kao dinamički…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Florida zabranjuje pristup društvenim mrežama

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je zakon kojim se deci mlađoj od 14 godina zabranjuje pristup društvenim mrežama. Takođe, za…

.

Korak po korak: avantura Velikog Mrmota

Aleksandar Damnjanović je celog života posvećen aktivnostima u prirodi. Po profesiji je šumar, iako to nikada nije radio, ali je…

.

Četbot izbegava pitanja o izborima

Gugl je objavio da će ograničiti mogućnost svog AI četbota Džemini (Gemini) da odgovara na pitanja o izborima koji će se…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo