...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Marko

Lifestyle / Sport

Kikindski Mamuti i čari američkog fudbala

28.04.2015.

Ako ste se ikad zapitali šta je američki fudbal, pozicioni trener kluba Mamuti iz Kikinde, Aleksandar Aćimov, kaže da je ovaj sport skup svih ostalih, a da je manje agresivan i opasan od, recimo, rukometa.

.

Foto: salgofoto.com


"To je kompletan sport i njime ne može svako da se bavi. On zahteva dosta strategije, mnogo razmišljanja, apsolutnu fizičku spremnost do krajnjih granica. Mi smo svakg dana na treningu, da li je to teretana, na terenu, taktika u učionicama, dakle, non-stop moraš da si u tome da bi se amaterski bavio ovim sportom, a mogu misliti tek profesionalci koliko ulažu u sebe i ovaj sport", objašnjava Aćimov.

Interesantno je to da akcija na terenu kratko traje. Kako bi se uspešno izvela, mišići su manje bitni od koncentracije i dobre uigranosti, a pravilo koje važi je da se utakmica dobija na treningu, a ne na terenu.

"Sve vežbe koje radimo, radimo zajedno. Kada krene akcija ona traje maksimalno 10 sekundi i tu se završava. Nemate vremena za razmišljanje za vreme akcije, ali zato morate pre toga razmisliti jako dobro. Zato je taj mentalni sklop cele ličnosti vrlo bitan, morate biti skoncentrisani, morate znati akciju jer se sve brzo odigrava."

mamuti jpg

Foto: salgofoto.com

"Mamuti" su osnovani januara 2009, a naredne godine su odigrali prvu utakmicu. Svi članovi su Kikinđani koji su se u ovom klubu prvi put susreli sa američkim fudbalom.

Od ove godine imaju sedam juniorskih i jednog seniorskog reprezentativca koji brane boje Srbije. Ipak, kako Aćimov kaže, ni za prvi tim ne može da zaigra svako!

"Dečačići kada dođu kod nas u klub, oni igraju bezkontaktni fudbal koji se zove fleg fudbal. Znači, fudbal sa zastavicama sa strane i umesto obaranja, izvlače se te zastavice. Kasnije, kada napune 12-13. godina, na njih se oblači oprema i to je jut fudbal sa kontaktom i igraju ga do svoje 15. godine kada već mogu da budu juniorski igrači. Juniori su između 15. i 19. godine, a seniori su svi stariji", međutim, za seniore mogu da zaigraju i nešto mlađi momci, ali uz saglasnost roditelja.

Aćimov kaže da u klubu imaju i ženski sastav u kojem se igra fleg fudbal. Iako ni jedan srpski igrač nije plaćen, američki fudbal u Srbiji važi za najbolji u regionu.

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

Tražimo publiku sa sličnom poetikom

Kikindski trio Drvo Truo koji poslednjih nekoliko godina uživo nastupa i kao petočlani akustični/rok bend postoji od 2008. godine. Posle…

.

Snima se film o deset zaboravljenih pesama Radice Petrovića

Nova regionalna kantautorska scena se u poslednjih nekoliko godina pokazala kao vrlo kvalitetno tlo za muzičko stvaralaštvo. Ispostavilo se da…

.

Teodora i Dražen - talentovani volonteri iz Kikinde

Teodora Vlahović i Dražen Barber su volonteri Kancelarije za mlade u Kikindi. Imaju 18 godina. U okviru nedavnog Festivala nauke…

.

Trening "Participacija mladih sa hendikepom"

Udruženje studenata sa hendikepom u partnerstvu sa Kancelarijama za mlade iz Obrenovca, Kikinde i Subotice organizuje u januaru trodnevni trening…

.

Nađemo se kod žutog

Novosađani ili oni koji se tako osećaju, znaju za "Žuto", Pozorište, Mek i druga mesta koja su često odredište za…

.

Papergirl skuplja radove

Papergirl Kikinda poziva kreativce da do 26. juna pošalju likovne radove na papiru koji će dan kasnije biti izloženi na Trgu…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Dnevna soba

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo