.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Lifestyle / Sport

Kikindski Mamuti i čari američkog fudbala

28.04.2015.

Ako ste se ikad zapitali šta je američki fudbal, pozicioni trener kluba Mamuti iz Kikinde, Aleksandar Aćimov, kaže da je ovaj sport skup svih ostalih, a da je manje agresivan i opasan od, recimo, rukometa.

.

Foto: salgofoto.com


"To je kompletan sport i njime ne može svako da se bavi. On zahteva dosta strategije, mnogo razmišljanja, apsolutnu fizičku spremnost do krajnjih granica. Mi smo svakg dana na treningu, da li je to teretana, na terenu, taktika u učionicama, dakle, non-stop moraš da si u tome da bi se amaterski bavio ovim sportom, a mogu misliti tek profesionalci koliko ulažu u sebe i ovaj sport", objašnjava Aćimov.

Interesantno je to da akcija na terenu kratko traje. Kako bi se uspešno izvela, mišići su manje bitni od koncentracije i dobre uigranosti, a pravilo koje važi je da se utakmica dobija na treningu, a ne na terenu.

"Sve vežbe koje radimo, radimo zajedno. Kada krene akcija ona traje maksimalno 10 sekundi i tu se završava. Nemate vremena za razmišljanje za vreme akcije, ali zato morate pre toga razmisliti jako dobro. Zato je taj mentalni sklop cele ličnosti vrlo bitan, morate biti skoncentrisani, morate znati akciju jer se sve brzo odigrava."

mamuti jpg

Foto: salgofoto.com

"Mamuti" su osnovani januara 2009, a naredne godine su odigrali prvu utakmicu. Svi članovi su Kikinđani koji su se u ovom klubu prvi put susreli sa američkim fudbalom.

Od ove godine imaju sedam juniorskih i jednog seniorskog reprezentativca koji brane boje Srbije. Ipak, kako Aćimov kaže, ni za prvi tim ne može da zaigra svako!

"Dečačići kada dođu kod nas u klub, oni igraju bezkontaktni fudbal koji se zove fleg fudbal. Znači, fudbal sa zastavicama sa strane i umesto obaranja, izvlače se te zastavice. Kasnije, kada napune 12-13. godina, na njih se oblači oprema i to je jut fudbal sa kontaktom i igraju ga do svoje 15. godine kada već mogu da budu juniorski igrači. Juniori su između 15. i 19. godine, a seniori su svi stariji", međutim, za seniore mogu da zaigraju i nešto mlađi momci, ali uz saglasnost roditelja.

Aćimov kaže da u klubu imaju i ženski sastav u kojem se igra fleg fudbal. Iako ni jedan srpski igrač nije plaćen, američki fudbal u Srbiji važi za najbolji u regionu.

Lea Radlovački

.
Postoje posebne aplikacije za treniranje određenih sportova, ali ipak je najbolje kada su sve informacije o ličnom sportskom životu…
.
Ne može da donese hranu, ne može da špijunira komšinicu na trećem spratu, ne može još svašta što vrlo često ljudi pitaju,…
.
"Leto samo što nije" kažu oni koji su tokom zime uživali u svim đakonijama i sada ih panika hvata na pomisao na plažu i kupaće…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?