...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Marko

Lifestyle / Sport

Bavi se besplatno sportom

09.10.2018.

Tradicionalno, u mesecu oktobru održava se SOFA OPEN koji predstavlja sportsko-takmičarsku i zabavnu manifestaciju namenjenu studentima i omladini koji se takmiče u pet različitih sportskih disciplina: fudbal, košarka, odbojka, plivanje i stoni tenis. Održava se 27. i 28. oktobra u Beogradu, a prijave traju do 14. oktobra.

.

Udruženje Studentske i omladinske fizičke aktivnosti (SOFA) je neprofitno sportsko udruženje. Osnovni cilj je stvaranje uslova da se studenti i mladi besplatno bave sportom i fizičkom aktivnošću. Ideja o SOFA projektu je nastala početkom 2014. godine, kada je i predstavljena studentima od strane Ministarstva omladine i sporta pod čijim pokroviteljstvom i organizuje svoje aktivnosti. 

SOFA koristi neiskorišćene termine državnih i javnih objekata, sala, terena, bazena, angažuje mlade stručnjake iz oblasti sporta i obezbeđuje svim studentima i omladini besplatno bavljenje fizičkim aktivnostima i sportom.

Četvrti SOFA OPEN očekuje više od 600 mladih iz cele Srbije. Glavna poruka  je takmičenje potpuno besplatno i da mogu da učestvuju svi zainteresovani u starosti od 18 do 30 godina. 

"Ovaj projekat razlikuje se po tome što okuplja veliki broj mladih ljudi iz cele Srbije, kojima je cilj da se bave sportom. Cilj projekta je da se mladima približi sport i da im se da mogućnost da treniraju bez ograničenja, te sve što SOFA nudi je besplatno. Smatramo da sport nedovoljno zastupljen kod mladih, a cilj SOFE je da to promeni. Svake godine pronalazimo neobičnije sportove, kako bi mladi sami poželeli da se oprobaju u nekom, ostavljajući tehnologiju kod kuće", rekla nam je portparolka SOFE Jelena Dutina

Pitali smo i mlade zašto se bave sportom: 

Pošto dugo sedim na poslu, počela su da me bole leđa i shvatio sam da moram da se bavim nekom sportskom aktivnošću i to po nekoliko puta. Pored toga što sam popravio svoje fizičko stanje, dosta mi je pomoglo, usled otpuštanja nekog stresa, kako zbog tog sedenja tako i zbog tog posla kojim se bavim.

Da, bavim se trčanjem zato što se osećam lepo, lakše i volim kad sam u kondiciji, to je jedan jako lep osećaj u životu.

sofa2 jpg

Sa druge strane, postoje i razlozi zašto neki ipak ne mogu da se bave fizičkom aktivnošću:

Nemam puno vremena da se bavim nekom ozbiljnom fizičkom aktivnošću, mada kako stoje stvari ovde u Novom Sadu dosta toga nije pristupačno studentima, što se cene tiče.

Ne bavim se fizičkom aktivnošću, pre sam trenirala nešto što sam volela i od kada sam prestala izgubila sam želju za treniranjem ali se nadam da će se uskoro motivacija vratiti

SOFA omogućava korišćenje više od 30 sportskih objekata, treniranje preko 40 aktivnosti u Beogradu, Kragujevcu, Subotici, Novom Sadu i Nišu. 

Pored pomenutih ciljeva ove organizacije, ona se trudi da promoviše volonterizam i aktivizam, zdrav način života, sportski duh i timski rad, čime se razvija ličnost i fizička kondicija svih učesnika. Svojim delovanjem trude se da baš njihovo ime bude prepoznatljivo po mestima gde će se okupljati studenti i omladina koja će, zahvaljujući SOFI moći da se bave sportom u skladu sa njihovim potrebama, željama i mogućnostima. 

Prilog o ovom projektu možete poslušati u studentskoj emisiji Pokretač

S.P.

Možda te još zanima:

.

Na televiziji se gledaju domaće serije i sport

Mitove o zlatnom dobu televizije obično prati rečenica - ulice su bile puste dok je to bilo na TV-u. Da…

.

City Jam i ove godine u Novom Sadu

Novi Sad će i ove godine biti u centru pažnje kada su u pitanju zimski sportovi. Prvog februara publika će…

.

Digitalni fitnes instruktor

Ako ne stižete u teretanu, a želite da vežbate, imamo rešenje za vas. 

.

Najbolji tekbol igra se u Novom Sadu

Da li ste ikada čuli za sport koji se zove tekbol? Znate li da su baš u tom sportu dvojica…

.

Bike park je terasa Novog Sada

Novosađanin Nikola Lukičić jedan je od najpoznatijih MTB vozača u Srbiji, a pored toga idejni je tvorac i inicijator projekta…

.

Gejming scena raste, ali još treba ulagati u nju

Esport doživljava svoju ekspanziju u Srbiji, pa zbog toga i ne čudi da su se pojavili domaći profesionalni gejming igrači.…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Pokretač

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo