...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Putovanja

Septembar je najlepši, ali na moru

15.09.2022.

Kada đaci sednu u školske klupe i većina stanovništva se sa godišnjih odmora vrati u svoje gradove, u njima se ponovo stvaraju nesnosne gužve. Zbog toga nije loše upravo tada pobeći negde i malo "produžiti" leto. Mnogi kažu da je baš tada najbolje otići na more, pa smo odlučili da to proverimo.

.

I tako smo se jednog septembarskog ranog jutra uputili ka crnogorskom primorju. Benefiti septembarskog odlaska na dugo čekano "soljenje" su se pokazali već na putu. Ne da nije bilo gužvi, već je dugo delovalo kao da smo sami na putu. Naplatne rampe su bile prohodne, a na graničnim prelazima nije bilo gužve. Dakle i sam put do mora u septembru traje kraće. 

put jpg

Iako je usput bilo prohladno, kada se more ukazalo temperatura je naglo skočila i izgubili smo osećaj da je jesen zapravo na pragu. Sunce nas je vratilo u sredinu leta. 

Svi znamo iz iskustva, ili iz kukanja nama bliskih ljudi, da kada se spustiš na jadransku magistralu auto prestaje da se kreće i počinje da mili jer je saobraćaj u sezoni preopterećen, ali u septembru nema ni tog problema. Turisti su uglavnom napustili letovališta, a entuzijasti koji su ostali nisu toliko brojni da bi te od njih bolela glava u saobraćaju ili dok tražiš parking. 

plaza1 jpg

A na plaži raj. Nema gužvi, ležaljke su uglavnom slobodne, ako su ti uopšte potrebne. Nema ni prevelike buke, jer se kafići više ne takmiče da nadglasaju jedni druge. Na plaži postoji još jedna prednost. Pošto su đaci u školi nema opasnosti da će te deca dok se igraju u vodi poprskati dok pokušavaš da uđeš u more. A nema ni ni vriske koja nekima ipak ume da zasmeta. 

Kad smo več kod tog ulaska u vodu, na koju se duuugo privikavaš na avgustovskih +40, trebalo bi da znaš i da to ide mnogo lakše u septembru. Ne, naravno da more nije toplije, ali je ono i dalje dovoljno toplo, a razlika između temperature vazduha i temperature vode znatno niža, pa se i tvoje telo lakše privikava na temperaturu. 

Dakle, nema previše buke, nema gužvi, a pošto nema gužvi, lakše je pronaći i bolji smeštaj po nižoj ceni. Mnogi ugostitelji spuste cene u septembru, a izbor je svakako mnogo veći. I nisu niže samo cene smeštaja. Jeftinije su i ležaljke i suncobrani, pa čak i hrana i piće na plaži. Kako smo saznali od zaposlenog na jednoj budvanskoj plaži, ležaljke su u avgustu koštale 20 evra, a sada su osam, a ako dođeš popodne i kupiš piće, neće ti ih ni naplatiti. 

plaza jpg

Ivana godinama radi u Baru kao turistički vodič i kako sama kaže, u julu i avgustu ima osećaj da i ne dolazi kući. U septembru i dalje ima posla, ali je sve mnogo relaksiranije. "Imamo više vremena i za turiste, jer ture nisu toliko nagužvane, pa ne moramo da žurimo, već više pratimo njihov tempo. Turistima ostaje više vremena za pitanja, a pošto je manje saobraćaja brže stižemo i do lokacija na koje odlazimo autobusima. Ni vrućine nisu toliko velike, pa je svima lakše", priča Ivana za O radio. 

Turisti koje smo zatekli uglavnom kažu da vole da idu u septembru na more zbog toga što nema gužvi, a neki ističu i niže cene. 

Naravno, nije ni u septembru sve savršeno. Nas je uhvatila kiša i to ozbiljna. Ali nije uspela da nam pokvari dan. Umesto da ležiš na plaži po tmurnom danu, možeš da obiđeš lokalne znamenitosti ili prirodne lepote, a i jednih i drugih ima na pretek. A pošto si na moru, vreme ume da bude prilično nepredvidivo. Pa i ako meteorolozi kažu da će biti tmurno čitav dan, ti ipak pitaj lokalce. Oni znaju sa koje strane im dolaze oblaci koje lako rastera vetar, pa ako ti kažu da će dan biti za plažu ti im veruj. 

I postoji još jedna stvar koju bi bilo dobro da znaš ako sada planiraš na crnogorsko primorje. Obezbedi sebi doručak! Pošto je za lokalne ugostitelje sezona gotova, oni su uglavnom pomerili radno vreme i rade od 11 časova. Bez obzira na to što na tabli piše da služe doručak, nema ko da ti ga spremi. Konobari su tu i ranije i kafu ćeš dobiti, ali od klope ništa dok ne stignu kuvari. Tako da, ako u smeštaju nemaš obezbeđen doručak ili nemaš mogućnost korišćenja kuhinje, kao opcije ti ostaju pekara i prodavnica. Ili kasni doručak. Uživaj. 

Alma Kovčić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Kada film inspiriše na putovanje

Poslednjih decenija, od rasprostranjene upotrebe interneta, filmski turizam postao je značajna privredna grana. Pomenimo samo plažu na Tajlandu, iz filma…

.

Drugi dom na farmi kraj Bangalora

Za ime Kristijana Al-Droubija čuli ste verovatno tokom korone 2021. kada je objavio knjigu "Zarobljeni u Indiji", putopis o svom…

.

Zlatno doba putopisa

Putovanja nisu više privilegija bogatih, kao nekad. Danas mnogi  imaju priliku da putuju i da pišu o tome. Čini se…

.

Island: Mesto gde se umorite od lepote

Oni, čija je vizija idealnog odmora ležanje na privatnoj plaži turskog hotela sa pet zvezdica, dok im konobar ispod baldahina…

.

"Pseći život" na letovanju

Do pre dve godine bio sam zakleti protivnik držanja pasa u stanu. Sa prezirom bivših pušača koji zvocaju uživaocima duvana,…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo