...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / Putovanja

Putovanje s ljubimcem pripremiti na vreme

26.07.2024.

U vreme godišnjih odmora jedno od pitanja koje sebi postavljaju vlasnici pasa i mačaka je da li da vode svoje ljubimce sa sobom. Nije to laka odluka. Ukoliko ih ostavimo, moramo naći staratelja, a ukoliko želčimo da ih povedemo, postoji niz stvari na koje moramo da mislimo.

.

Foto: Pexels

Ljudi koji vode pse ili mačke na more moraju znati neka osnovna pravila, koja počinju papirologijom. Putne isprave za ljubimce morate tražiti mnogo pre putovanja. Veterinar Aleksandar Mirić kaže da postoji razlika između dokumenata potrebnih za  balkanske zemlje i zemlje Evropske unije.

"Za zemlje u regionu potreban je samo 'plavi pasoš', odnosno, potvrda da je životinja čipovana, gde stoje svi podaci o vlasništvu. Potrebna je takođe potvrda o zdravstvenom stanju životinje, od veterinara, 48 sati pre puta. Što se zemalja EU tiče, potreban je plavi pasoš. Osim toga, treba izvaditi titar antitela koji se dobija iz krvi životinje. Radi se minimum mesec dana nakon vakcine protiv besnila. Posle vađenja krvi, treba bar tri meseca da dobijemo sertifikat od veterinraske inspekcije da bi životinja mogla da putuje. Ako putujete ovog leta i još niste pokrenuli procedru, kasno je", kaže Mirić

putovanjespsom2

Kada imate sva dokumenta vreme je za pripremu. Putovanje automobilom jednostavnije je za vas i ljubimca, ali i ono nosi neke opasnosti.

"Treba poneti hranu, priručni paket prve pomoći, sredstva za dezinfekciju. Ne bi trebalo putovati po najvećoj vrućini, jer se životinje ne znoje kao mi i teže se rashlade. Pravite pauze na svaka dva sata"; objašnjava Mirić.

Šta znači biti dobro pripremljen, objasnila nam je vlasnica tri psa koje uvek vodi na odmore Višnja Bošković.

"Uvek doživite nešto novo kada vodite ljubimce na letovanje, ali najvažnije je da ih sačuvate od vrućine, da ne idu u vreo pesak, da se sa njima ne ide na najjače sunce i obavezno ih tuširati od slane vode“, preporučuje Višnja.

Putovati se može i vozom ili avionom, a onda su pravila malo drugačija. Neki prevoznici ne žele da prevoze životinje pa se morate unapred obavestiti i rezervisati posebno mesto za ljubimca. Ukoliko imate malog psa, ne težeg o osam kilograma, putovaće ispod vašeg sedišta, u suprotnom, smestiće ga u tovarni deo.

Putovanje vozom može biti komplikovanije. Mali pas može kod vas u krilo, ali uz saglasnost svih u kupeu. Veći psi idu u službena kola, ako ih uopšte ima. Ukoliko ljubimce prenosite u tovarnom delu voza ili aviona, dobro bi bilo da se konsultujete s veterinarom, koji bi lekovima mogao da im olakša stres.

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Neprijatnosti u avio saobraćaju: kad ti let pokvari odmor

Jeftini letovi, kako to divno zvuči. Za nekoliko sati si na moru, nema cimanja, vožnje i umora od puta. Ali,…

.

Toskana trejl: biciklistički izazov za novosadske srednjoškolce

Teško je zamisliti nešto što plemenitije i pozitivnije oblikuje duh mladog čoveka od dobrog putovanja! Mislim na ono pravo, avanturističko…

.

Ekvador u očima umetnika: eksces kao estetska kategorija

Narcisu Alispahiću se dogodilo nešto najbolje što može da se desi jednom umetniku. Desio mu se život, u svoj snazi i…

.

Moderni hodočasnici na Putu za Santjago

Santjago de Kompostela, glavni grad pokrajine Galicije u Španiji, u srednjem veku bio je najpopularnije mesto hodočašća, uz Rim i…

.

Ko vidi Esfahan, video je pola sveta!

Prošlo je 45 godina od kako je zapad uveo sankcije Iranu. Kolika god da je to kazna, za ovu zemlju…

.

Ako je papagaj invazivan, onda je i puž

Ovih dana mnogi pričaju o džinovskim afričkim albino puževima. Priča je pokrenuta pre nekoliko nedelja kada je od Subotičanke koja…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo