...
ORADIO UŽIVO

Lifestyle / Putovanja

Segedin: grad po meri mladih

09.01.2023.

Decenijama studenti sa severa Vojvodine, naročito oni mađarske nacionalnosti, idu na studije u Segedin. Logično, jer je taj grad svega tridesetak kilometara udaljen od granice Srbije, a u Evropskoj uniji je. Međutim, ako nekoga iz Novog Sada pitate da li bi studirao u Segedinu, nasmejao bi se, jer Segedin važi za dosadan i mali grad koji ne može da se takmiči sa Budimpeštom. Zašto bi bilo ko išao tamo da živi?

.

Poslednjih godina Segedin je značajno promenio karakter i atmosfera mesta je drugačija. To je sada grad mladih, pre svega zahvaljujući studentima iz čak 130 zemalja. Trenutno, na segedinskom Univerzitetu studira 22.000 mladih, što je čak deset odsto ukupne populacije grada!

Transformaciji Segedina u internacionalni, kosmopolitiski grad po meri mladih svedočila je i naša sagovornica Agneš Matuška, profesorica na Univerzitetu u Segedinu i prodekanka za međunarodne poslove i omladinu. Devedesetih se, silom prilika, doselila, iz rodnog Novog Sada i kaže da se nikad nije pokajala zbog toga.

"Segedin, početkom devedesetih nije bio tako uzbudljiv kao Novi Sad, koji je i veći. Ja nisam znala da je Segedin tako izuzetan. Sada je više internacionalan, nije kao Pešta, ali je interesantan i Univerzitet je odličan", kaže ona.

Univerzitet "Sent Đerđi Albert", nazvan po naučniku koji je izolovao C vitamin iz paprike i za to dobio Nobelovu nagradu,  godinama je na boljem glasu od budimpeštanskog, naročito po programima za strane studente. Strancima su na raspolaganju svi nivou studija - osnovne, master i doktorske. Najveći broj programa je na engleskom, ali ima ih i na nemačkom i francuskom jeziku.

800x533 jpg

Da je Segedin dovoljno zanimljiv misli i Agota Budai, profesorica engleskog jezika, poreklom iz Subotice. Sada je na doktorskim studijama, ali živi na relaciji ta dva grada pošto predaje engleski u školi Deže Kostolanji, u Subotici.

"Baš volim što je Segedin mali, tamo se uvek nešto dešava, to mi se dopada. Ima festivala i preko leta, nije mrtvo. Postoji pozorišni festival, fimski... Sada je božićni vašar, tu je i dan grada. Studentima je super jer je sve to besplatno ili je 50 odsto jeftinije. Nikada nisam volela diskoteke, ali ima puno kafića, pabova i restorana. Cene su kao i kod nas. Segedin ima i dva bioskopa, banju, zoološki vrt. Ako neko traži atmosferu prestonice, to neće naći, ali ne možemo reći da je dosadno i da se ništa ne dešava", kaže naš sagovornica.

Sa tim se slaže i njena prijateljica Anet Čović, koja je u Segedin stigla iz Subotice  2016. godine na studije ekologije, a zatim je ostala na Univerzitetu kao asistentica.

"Uopšte mi nije dosadan, uvek ima nekih dešavanja. Ja nisam taj tip da bih živela u većem gradu. Bilo  mi je čudno što sam počela da živim sama i morala sam da počnem da koristim gradski prevoz koji je odličan, kao neki apartman. Živela sam u domu koji je odličan, a veoma jeftin. To je najbolji dom u Segedinu, koštao je deset hiljada forinti mesečno, što je oko 4.000 dinara. Za trošak vam ne treba više od 150 evra mesečno, ako ste skromniji", priča Anet.

I bez novca u Segedinu ima načina kako da se potroši vreme. Dovoljna je šetnja pored Tise ili nekim od predivnih bulevara sa ogromnim drvoredima. Opšti utisak je besprekorna čistoća, red i puno zelenila.  Nije teško zamisliti svoj život u ovom gradu. Arhitektura je takođe predivna, puno zgrada iz doba secesije i Impozantna građevina - četvrta najveća sinagoga na svetu!

Veze sa Srbijom su istorijske i duboke. Još u 18. veku, kada su ovde izgrađene prva gimnazija i licej, u Segedinu je živelo skoro 50 odsto Srba. Ostaci te kulturne simbioze vidljivi su i danas. Na segedinskom Univerzitetu postoji i katedra za slavistiku, gde se, između ostalih, proučava i srpski jezik.

Postoji nekoliko načina da studenti iz Srbije odu u Segedin na studije. Aktuelno je nekoliko programa i na raspolaganju su brojne stipendije. O svemu tome slušajte u novoj epizodi emisije ŠpacirBećar, na podkastu Oradija.

Marko Jakovljev 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Profesori ne pristaju na ultimatume, pozivaju na razgovor o slobodi govora

Ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održan je skup podrške koji je organizovala grupa profesora i zaposlenih na tom fakultetu,…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Upoznaj francuske univerzitete

Francuski institut u Srbiji poziva sve studente i srednjoškolce na Putujući studenstki sajam koji će biti održan u petak, 27.…

.

Ruski naučnici kreirali mrežu koja će omogućiti formiranje pametnih gradova

Formiran je protokol veza za komunikaciju u okviru sigurne mreže pametnog grada koje su proizveli naučnici Severnokavkaskog federalnog univerziteta (SKFU)…

.

AIESEC: Dobra prilika za sticanje iskustva

AIESEC je jedna od najvećih međunarodnih studentskih organizacija, koja se bavi razvijanjem liderstva kod mladih, kroz volonterska i stručna iskustva…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo