...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Putovanja

Island: Mesto gde se umorite od lepote

14.11.2022.

Oni, čija je vizija idealnog odmora ležanje na privatnoj plaži turskog hotela sa pet zvezdica, dok im konobar ispod baldahina poslužuje kasni branč, neće razumeti strast i potrebu koja nekog odvede na Island.

.

Island je zemlja ekstrema, u svakom smislu. Prirodne lepote, društvene uređenosti i organizacije, ali i cena. To je najskuplja zemlja Evrope, skuplja čak i od Norveške, Danske i Švajcarske. Teško da tamo, čak i kao "bekpeker", možete da odete na nedelju dana bez bar 1.000 evra. I to u najskromnijem aranžmanu. Klima je takođe ekstemna i veoma ćudljiva, u istom danu smenjuju se kiša, sneg, vetar i sunce.

Pa zašto bi onda bilo ko išao na Island kao turista? Da gladuje i da se smrzava? Čemu taj mazohizam?! Odgovor je veoma jednostavan - Priroda!

Namerno je napisano velikim slovom. Njeno veličanstvo - Priroda, nigde nije tako izdašna, raznovrsna i upečatljiva kao na Islandu. Susret sa njom makar i na samo par dana, menja život iz korena.

Ako u venama imate bar malo krvi Indijane Džonsa ili Roalda Admunsena, poseta Islandu je takoreći hodočašće. Lana Nanovski i Stefan Janjić su srećnici koji su imali retku priliku da posete tu egzotičnu zemlju.

stefan3800533 jpg

Stefan je od dečačkih dana sanjao o poseti toj čudnoj zemlji, kaže, još od kako su se pojavile beta verzije Google mapsa, pa je Island postao "vidljiv".

"interesovalo me je kako su ljudi, uopšte, dospeli tamo i kako su uspeli da opstanu u tim uslovima", kaže Stefan. 

Zainteresovao se za islandsku kulturu i književnost, ali je tek 2016. uspeo da poseti tu zemlju. U sopstvenom aranžmanu, jer tada nije ni bilo organizovanih turističkih tura. Snalazio se za jeftin smeštaj, spavao u hostelima, ali i u automobilu što je, kaže, savršeno bezbedno na Islandu, državi sa jednom od najmanjih stopa kriminala na svetu.

Sa druge strane, kao i svi Nordijci, Islanđani su ludi za noir krimićima. Rentakar, koji je Stefan platio oko 500 evra za nedelju dana, optimalno je sredstvo za putovanje po Islandu. Autobusi ne funkcionišu za turističke potrebe, železnice nema. Jedini način da stignete do turističkih destinacija jeste da iznajmite automobil. Obavezno se odlučite i za neko od desetak vrsta osiguranja.

"Čudio sam se tome, ali sam posle video da nije bezveze. Ta snaga vetra koja vam ne dopušta da otvorite vrata, zaleđeni putevi, kamenje koje svuda leti i udara u automobil... Razbijena šoferka košta tri do čeitiri hiljade evra i svako osiguranje je neophodno", kaže Stefan za Oradio.

island2 jpg

foto: pexels.com

Lana je Island posetila u martu ove godine, sa ekipom iz srednje škole. Za razliku od Stefana, izabrali su komforan stan. Ako vas je šestoro, to se može priuštiti.

"Na Islandu je sve fascinantno. Oduševio me je standard. Jedino što nas sa Balkana može da 'smori'  jeste preterana uređenost i revnost kada je u pitanju reciklaža. Imali smo veliku frku zbog toga što je alu folija završila u pogrešnoj kanti! Njih ne zanimanju stvari, bitno im je samo da se poštuje priroda", ističe Lana.

Sve ono što je karakteristično za Skandinavce i protestantski duh, ta svedenost u potrebama, odnos prema stvarima, vrednostima , prirodi, organizovanost i red, ovde su dovedeni do ekstrema. 

Teško da ćete na Islandu sresti neki vid diskriminacije. Na vratim klubova piše da homofobi nisu dobrodošli, a toaleti su uniseks.

lana1800533 jpg

Turisti su dobrodošli, iako ih je poslednjih godina sve više i prete da poremete mir starosedelaca.

Konačno, Island je postao dostupniji poslednjih godina, kako su počeli da funkcionišu jeftini letovi i doživljava turistički bum. Relativno jeftino može da se stigne avionom iz Budimpešte. Let traje 4-5 sati, a karta košta oko 290 evra. Prtljag je obavezan, kao i skijaška i planinarska oprema.

Za uzvrat, Island pruža neponovljivu avanutru. Šetnju po vuklanskoj lavi ili kupanje u toplim izvorima, dok je napolju ispod nule. Šta sve može da se radi na Islandu kad si mlad, pun života i adrenalina, kako naći smeštaj, šta obavezno posetiti i koji je period godine najbolji za posetu Islandu, poslušajte u novoj epizodi ŠpacirBećara na O radiju.

Marko Jakovljev

Fotografije: privatne arhive Lane Nanovski i Stefana Janjića

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Trens - kulturološki fenomen

Trens je kulturološki fenomen koji je snažno uticao na svetsku klupsku scenu. Svojim melodičnim zvukom trens kod svojih fanova budi…

.

Korak po korak: avantura Velikog Mrmota

Aleksandar Damnjanović je celog života posvećen aktivnostima u prirodi. Po profesiji je šumar, iako to nikada nije radio, ali je…

.

Putovanje vozom je ponovo u modi!

Nažalost, čak i kada putujemo, kada smo na odmoru - mi žurimo. Vremena je uvek malo, sve manje, a godišnji…

.

Vredi pročitati: "Firentinski dublet"

Zdrako Isakov radi u Medjunardnom komitetu Cvenog krsta kao menadzer za informisanje i želi da vam preporuči knjigu koju su…

.

Call of the Sea: Mistična morska avantura

Što manji izdavač to su igre bolje i zanimljivije - to je pravilo koje u poslednje vreme najbolje opisuje stanje…

.

Jesen je najlepša u Srbiji

Rana jesen prosto mami da izađete u šetnju u prirodi, čak i ako niste ljubitelj pešačenja. Intezivne boje i najobičnije…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo