...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Marko

Lifestyle / Putovanja

Putovanje u zemlju iz bajke

16.12.2019.

Specifična boja peska, veoma visoke temperature, veliki broj egzotičnih kamila i žene zamotane u marame. Da li znate o kojoj zemlji je reč? Govorimo o Maroku. Gotovo sam sigurna da ova zemlja većini nije među prvim opcijama za putovanje, ali svakako bi svima bilo neverovatno iskustvo kada bi imali priliku da je posete. Naša slušateljka Katarina Vasić imala je priliku da poseti ovu čarobnu zemlju.

.

Ona je preko programa ERASMUS+ otišla na razmenu u Francusku, u grad Lil. Kako kaže Katarina, ovaj grad je prepun Marokanaca koji su došli tu da studiraju ili da pronađu bolji život. 

"Ja sam zapravo tamo stekla puno prijatelja iz Maroka. Nikada pre nisam upoznala nijednog Arapa i posle ovog iskustva sam shvatila da je njihova kultura veoma bliska našoj. Oni su kao i mi veoma topli ljudi, porodica im je veoma bitna kao institucija... Tih pet meseci, koliko sam se družila sa njima, zaista su učinili da poželim da za kraj razmene posetim i Maroko, o kojem sam slušala tolike priče", objašnjava Katarina. 

Katarina dodaje da je u Maroko išla preko turističke agencije, jer nije imala hrabrosti da samo sa drugaricom ode u tako nepoznatu kulturu, bez nekog vodiča. Boravak u ovoj zemlji ostavio je veoma jak utisak na nju.

"Bila sam znatiželjna da se upoznam sa kulturom, da vidim ono o čemu sam slušala toliko dugo. Mislim da je Maroko ispunio sva moja očekivanja. Znala sam realnu sliku Maroka, u smislu da je loš životni standard, da ljudi nemaju novca, da je siromaštvo, ali i da postoji ta toplina i vedrina duha", navodi Katarina.

maroko4 jpg

Delimično je ovo putovanje predstavljalo i kulturološki šok, jer se žvot u Maroku znatno razlikuje od onog na kakav smo navikli u Evropi. Sam ulazak u ovu zemlju za nju je, kako kaže, predstavljalo ulazak u bajku. Sve ono što imamo priliku da vidimo u crtaćima, ili na televiziji, događalo se sad ispred njenih očiju.

"Imala sam utisak kao da sam ušla u Aladinov film. Imala sam zanimljivo iskustvo s kobrom. Čovek je sedeo na ćilimu i iz kutije izvadio ogromnu kobru, koja se uspravila. Naravno, viđala sam to sto puta na televiziji, ali nemaš predstavu o veličini te zmije dok je uživo ne vidiš. Čovek je puštao da slobodno puzi i onda je povlačio kada dođe blizu ljudi. Iskreno, samo sam se pitala šta će se desiti ako ne uspe da je uhvati", priča Katarina. 

Prema njenim rečima, boravak u Maroku jeste bilo prelepo iskustvo, ali nije sigurna da bi mogla da živi u ovakvoj zemlji. Prevelike su razlike preko kojih, prema njenom mišljenju, ne bi mogla da pređe. 

"Govorimo o muslimanskoj zemlji, gde je religija utkana u zakone i to je kod nas u Evropi nepojmljivo. U Maroku muškarci slobodno dobacuju ženama na ulici, slobodno se kreću i ponašaju, dok žene moraju da budu prekrivene i smerne. Takođe, za razliku od nas gde je alkohol veoma popularan, kod njih se alkohol uopšte ne pije, ili bar ne sme javno da se konzumira. Tamo je i mnogo veća razlika između bogatih i siromašnih, nego što je kod nas", navodi Katarina.

maroko2 jpg

Sve koji žele da idu u ovu bajkovitu zemlju, Katarina savetuje da putovanje rezervišu preko turističkih agencija u inostranstvu. Kako kaže, mnogo je jeftinije putovati tako. Aranžmani u Srbiji su veoma skupi.

"Možete kupiti avionsku kartu za neki grad u Evropi i onda odatle putovati njihovom turističkom agencijom. To je mnogo jeftinija opcija. Naravno, jedini problem je što morate da poznajete jezik te države iz koje je agencija, da biste mogli da pratite celu rutu", objašnjava Katarina.

Svakako da bi odlazak u Maroko predstavljao iskorak u nešto novo. U novu klimu, nove običaje, u nov način života. Verujem da bi poseta ovoj zemlji bio dobar potez. Pišite nam na oradio@rtv.rs, ukoliko želite da neko svoje zanimljivo putovanje podelite s nama.

M. Mićunović 

Možda te još zanima:

.

Grad u kome i dalje živi pank

Hrvatski grad Rijeka, uz irski Galvej, ove godine nosi titulu Evropske prestonice kulture. Novosadska novinarka Milana Milovanov bila je na nedavnoj…

.

Kina za vreme korona virusa: Nije baš sve kao u medijima

U srpskim medijima se u poslednje vreme mogu pročitati razne vesti u vezi sa korona virusom. Od toga da je…

.

Svako treba da poseti Meksiko

Postojanje meksičkih serija učinilo je da mnogi od nas steknu utisak kako je Meksiko baš tu, nedaleko od nas i…

.

Da li znate gde je Senjac?

Slovačka, iako nam je veoma blizu, kao i Austrija, nije stekla toliku popularnost u našoj zemlji. Retko koji stanovnik Srbije…

.

Bali vredi svaki dinar

Indonežansko ostrvo Bali oduvek je mamilo turiste svojom raskošnom i netaknutom prirodom. Teško da postoji osoba na ovom svetu koja…

.

Čarobna prestonica Mađarske

Nekada nije potrebno da proputujemo pola Evrope da bismo posetili destinaciju iz bajke. Vrlo često su nam u komšiluku, a…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Za i protiv

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo