...
TRENUTNO12:00 - 14:00Pre podne na O radiju

Lifestyle / Putovanja

Putnička kuća ove godine u Atini

17.05.2015.

Klub putnika je nevladina organizacija koja ima za cilj da promoviše nezavisna putovanja. To, naravno, nisu ona tipična putovanja, kada odete u agenciju i uplatite aranžman, već imaju za cilj da istražite svet, a u isto vreme da istražite i sebe.

.

Gošća O radija bila je predstavnica Kluba putnika Kristina Ivšić rekla je da je još jedna specifičnost ove priče i ta što Klub putnika organizuje i "Putničku kuću". "Ovo je četvrta godina za redom kako organizujemo putničku kuću. U pitanju je koncept koji smo smislili i mi zapravo iznajmimo negde u inostranstvu stan ili kuću, na dva meseca tokom leta i ta kuća je onda otvorena za putnike. Oni mogu da dolaze, odlaze i borave tamo određen broj dana – besplatno!", objasnila nam je Kristina.

Ove godine Putnička kuća će biti u Grčkoj u Atini. "Prilikom izbora mesta na kojem će putnička kuća biti, trudimo se da na neki način promovišemo tu vrstu nezavisnih putovanja za ljude u našem regionu. Tako da se uglavnom odlučimo za neku bližu destinaciju, da postoji tradicija tog mesta i bogata kultura koju možemo da istražujemo za vreme boravka", ispričala nam je Kristina.

Svi zainteresovani, bez obzira iz koje zemlje dolaze, mogu se prijaviti za boravak u ovoj kući na sajtu Kluba putnika, i tamo se nalaze sva uputstva o tome kako se to radi. Potrebno je popuniti i formular, koji je po Kristininim rečima veoma jednostavan, a potom se zainteresovanima na mail šalju detaljniji podaci o tome šta i kako dalje. "Putnička kuća nije adresa koja stoji na interentu i gde svako može da dodje kada god hoće. Potrebno je prijaviti se, pre svega zbog ograničenog broja mesta, pošto se dešava da bude mnogo ljudi", kazala je Kristina.

Prva putnička kuća bila je iznajmljena 2012. u Istambulu, zatim u Granadi u Španiji i prošle godine u Tbilisiju u Gruziji. "Originialna ideja nije naša, potiče od jedne ruske organizacije koja je prva smislila ovaj koncept. Medjutim, naš organizator je kontaktirao tu rusku organizaciju i od njih sazanao kako to oni rade, pa smo odlučili i mi da isprobamo da li će to i nama uspeti", kazala je Kristina.

Najavila je još jednu poslasticu iz Kluba putnika, a to je 9. noćno planinarenje, koje će biti održano na planini Povlen kod Valjeva. Noćno planinarenje biće organizovano za vikend, 23. i 24. maja. Potrebno je da se zainteresovani prijave, kako bi ih iz Kluba očekivali, a u pitanju je noćni uspon kako bi se na vrhu planine dočekao izlazak sunca i jutro.

Osim planinarenja, Klub putnika ima i još jednu novinu. Uskoro će iz štampe izaći i njihova prva knjiga, koju su napisali Uroš, Marko i Lazar, koji su pre nekoliko godina putovali po Africi. Tamo su intervjuisali ljude, doneli mnogo utisaka i odlučili da ih objedine u jednoj knjizi kja je dobila ime "Bantustan". Knjiga je trenutno na promocijama po celom regionu, a novosadska promocija biće održana u ponedeljak, 18. maja u Radio Kafeu od 20 časova.

Ceo razgovor poslušajte na kraju teksta.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Napravi 3D kuću iz snova

Još uvek nemate svoj stan ili kuću, ali tačno znate kako želite da izgleda i u glavi imate osmišljen kompletan…

.

Biciklistička tura uz Dunav

U subotu 29. juna Eko kurir organizuje besplatnu biciklističku turističku vožnju međunarodnom biciklističkom dunavskom rutom. Okupljanje je zakazano za 16…

.

Šta možemo da uradimo za životnu sredinu?

Povodom svetskog dana zaštite životne sredine, u sredu 5. juna će u Eko kući (Ćirila i Metodija br. 60) biti…

.

Prijavi se za seminar ekološkog aktivizma

Treći seminar alternativnih politika koji nosi naziv "Ekološki aktivizam: mobilizacija, otpor i transformacija" biće održan u Omladinskom centru CK13, 4.…

.

Tipkajte kao profi daktilograf

Keybr.com je sajt koji će vas brzo ubaciti među ljude koji na tastaturi tipkaju brzo i tačno. Tako barem tvrde…

.

Manifest pobune u CK13

Punk rock show pod imenom "Manifest pobune" biće održan u petak 8. marta u Omladinskom centru CK13. Nastupiće bendovi Kriva…

  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Radio Gruvanje

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo