...
TRENUTNO17:00 - 18:00Radio Grafiti

Lifestyle / Putovanja

Otkriven misteriozni skriveni spomenik Maja

21.04.2021.

Novo otkriće velikog spomenika u srcu Tikala nametnulo je novo pitanje: šta je enklava dalekog Teotivakana radila u jezgru prestonice Maja?

.

Dok se gledalo samo golim okom ili na arheološkim mapama, izgledalo je kao samo još jedno od brda talasastog zemljišta Tikala, drevnog majanskog grada-države u današnjoj severnoj Gvatemali. Ali kada su istraživači zumirali fotografiju napravljenu LiDAR-om, laserskom opremom, mogli su jasno da vide da strukturu oblikovanu ljudskom rukom preko koje su se vekovima taložili slojevi zemlje i vegetacije.

Građevina-piramida, kako se ispostavilo, bila je deo drevne četvrti koja obuhvatala veliko dvorište obrubljeno manjim zgradama. Ali te zgrade su se razlikovale od onih za koje se znalo da su postojale u Tikalu. Imale su jasan oblik, orijentaciju i druge karakteristike koje su arhitektonski odgovarače Teotivakanu, drevnom gradu koji se nalazio u blizini današnjeg Meksiko Sitija, više od 1200 kilometara zapadno od Tikala. Detaljnim daljim ispitivanjem novootkrivene strukture naučnici su došli do zaključka da je kompleks replika kompleksa u Teotivakanu poznatog kao Citadela koji uključuje i šestostepenu piramidu Pernate zmije.

Vođen slikama sa LiDAR-a, Edvin Roman-Ramirez, direktor Arheološkog projekta Južni Tikal, prošlog leta je započeo seriju iskopavanja. Tunelirajući ruševine, njegov tim je otkrio građevinske postupke, grobnice, keramiku i naoružanje tipično za Teotivakan iz ranog četvrtog veka. Od kadionice ukrašene slikom boga kiše Teotivakana do strelica napravljenih od zelenog opsidijana iz centralnog Meksika, artefakti sugerišu da je to mesto moglo biti delimično autonomno naselje u centru Tikala, vezano za daleku carsku prestonicu.

"Znali smo da je Teotivakan morao imati neko prisustvo i uticaj u Tikalu i obližnjim oblastima Maja pre 378. godine", kaže Roman-Ramirez. "Ali nije bilo jasno da li su Maje samo oponašale neke aspekte najmoćnijeg kraljevstva u regionu. Sada postoje dokazi da je veza bila mnogo veća od toga."

Na osnovu keramike pronađene u ruševinama, tim procenjuje da je gradnja na tom mestu započeta najmanje 100 godina pre 378. godine, prelomne u istoriji Maja. Prema natpisima, kralj Teotivakana poslao je generala poznatog kao Rođen Iz Vatre da svrgne kralja Tikala - Jaguarovu Šapu, i svog mladog sina postavio za novog vladara. Rođen iz vatre sa svojim ljudima stigao je u Tikal 16. januara 378. godine, istog dana kada je Jaguarova Šapa umro.

Izvor: www.rs-lat.sputniknews.com

Možda te još zanima:

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

.

Kina uklanja strane mrežne čipove do 2027.

Kina pokušava da eliminiše čipove strane proizvodnje do 2027. godine.

.

Veštačka inteligencija misli da ima dete

Sajt 404 Media izveštava o neobičnoj situaciji kada je u pitanju veštačka inteligencija, a u glavnoj ulozi se našao Metin…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Radio Grafiti
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo