...
TRENUTNO18:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Putovanja

Oprezno sa jeftinim putovanjima

22.10.2019.

Svi mladi vole da putuju, ali kako kao student platiti skupa putovanja? Poslednjih godina raste popularnost sajtova koji promovišu jeftina putovanja. Na njima možemo pronaći jeftin prevoz i smeštaj, ali prilikom njihovog korišćenja uvek moramo biti oprezni zbog mogućih prevara.

.

Student građevine Jakov Budimac je obišao Evropu i veliki deo Azije i to je uspeo sebi da priušti, jer vodi računa kada bira termin i mesto putovanja. On uvek bira za prevoz zeleni autobus, poznatiji kao Flixbus, jer kaže da su uštede velike.

"Što se tiče prevoza, najviše sam bio oduševljen Flixbusom, jer sam pronašao neki paket gde za sto evra imaš pet putovanja. Što se tiče smeštaja, ne idem u skupe hotele, već potražim stan na AirBnB-u ili sobu u nekom hostelu", kaže naš sagovornik.

Međutim, Jakovu se dešavalo da slike stana na sajtu ne predstavljaju uvek ono šta je dobijao kada bi stigao u smeštaj. Jednom prilikom je zatekao prljav stan, sa starom posteljinom i neopranim sudovima.

Sa druge strane, studentkinja prava Nevena Glušac, da bi uštedela je na putovanjima koristila opciju besplatnog smeštaja. Na sajtu Kaučsurfing možete ponuditi nekome besplatan smeštaj i isto tako naći za sebe prenoćište bez naknade. Uprkos početnom strahu, ona kaže da je imala samo pozitivna iskustva.

nevena glusac

"Naravno da postoji određena doza straha kada se koriste sajtovi kao što je Kaučsurfing, pogotovo zato što većina muškaraca nudi smeštaj, ali ja to zovem proračunatim rizikom. Naravno, uvek proverim recenzije te osobe i kako su se osećale druge žene u njihovom društvu", navodi Nevena.

Ona kaže da je, ne samo prošla jeftinije, već je na ovaj način upoznala i nove prijatelje.

Da bismo izbegli moguće prevare, jako je važno pratiti kritike i ocene na sajtovima, kako kažu autori sajta Jeftino putuj Ivana i Goran.

"Mi bismo skrenuli pažnju ljudima da obavezno pogledaju ocenu smeštaja i da čitaju komentare drugih korisnika, jer će na taj način najbolje videti da li taj smeštaj za njih ili ne. Na primer, desiće se da neki smeštaj ima lošu ocenu na Bookingu, a razlog zbog koga su je dobili je taj što mesto nema sadržaja za malu decu, a vi ne idete sa decom, pa vam to nije uopšte bitno", kažu naši sagovornici.

Oni dodaju da su mere prevencije najbolji vid zaštite, ali ako smo na kraju ipak prevareni preostaje nam da sledeći put budemo oprezniji i da ispričamo našu priču. Tako što ćemo ostavljati komentare na sajtovima i loš rejting kako se to ne bi dogodilo i drugim ljudima.

Katarina Vasić 

Fotografije: privatna arhiva sagovornika

Možda te još zanima:

.

Aplikacija za putovanja po gradovima

Foto: googleplay.com Ukoliko odete u neki drugi grad postoji aplikacija koja će vam olakšati život - Citymapper. Iako je Google…

.

Boneappletea: Znatiželja je presudna

Danijela Rupić nam putem profila boneappletea.rs priča priče sa putovanja, otkriva manje poznate ili potpuno nepoznate činjenice o mestima koje…

.

Putovanje u EU nesigurno i komplikovano

Leto nam ja stiglo, a sa njime je trebalo da stigne i planiranje putovanja. To je sada vrlo neizvesno, jer…

.

Šta raditi i gde ići tokom leta?

Postoji jedna, reklo bi se utešna rečenica koja se često čuje, a ona glasi: i to će proći. Cela situacija sa…

.

Obnovi znanje iz geografije

Ukoliko ste zaboravili gde se nalazi neka država, koji joj je glavni grad ili kako izgleda njena zastava imamo aplikaciju…

.

Posavetuj se pre putovanja

Nema boljeg načina za istraživanje nove lokacije nego kroz savete ljudi koji su već živeli ili putovali u željenu destinaciju.…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo