...
TRENUTNO17:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Putovanja

Da li znate gde je Senjac?

27.01.2020.

Slovačka, iako nam je veoma blizu, kao i Austrija, nije stekla toliku popularnost u našoj zemlji. Retko koji stanovnik Srbije će se odlučiti da za vikend poseti Bratislavu, ili pak mali grad Senjac. Međutim, studentkinja Jana odlučila se da ode u Bratislavu na nekoliko dana, kako bi posetila drugaricu, ali ju je ova srednjoevropska zemlja toliko oduševila da je ostala čitav mesec.

.

Jana je bila smeštena u Senjecu, malom gradiću nadomak Bratislave iz kog je svakodnevno putovala u prestonicu. To joj nije predstavljao problem, jer su vozovi u Slovačkoj veoma moderni, a i vrlo brzi.

"Senjec je mali gradić koji je vozom udaljen 20 minuta od Bratislave. Njihovi vozovi su mnogo bolje opremljeniji nego naši. Imaju WiFi, brzi su i putnici mogu da vide u bilom kom trenutku gde se nalaze, pomoću mapa", objašnjava Jana.

Čim uđete u Bratislavu stičete utisak da se radi o evropskom gradu koji, kako Jana kaže, stoji rame uz rame sa drugim svetskim gradovima.

"Bratislava je dosta veliki grad sa prelepom arhitekturom i svako ko voli Beč, Pariz ili Budimpeštu, oduševiće se i ovom prestonicom. Stvarno je treba posetiti, nećete se pokajati", kaže Jana.

bratislava1 jpeg

Ona dodaje i da su manji gradovi u Slovačkoj veoma lepi. Senjac, u kojem je bila smeštena, ima jezero koje je prava atrakcija u ovom delu Evrope. Mnogo mladih odlazi upravo tamo na letovanje.

"Dosta turista dolazi na jezero. Ima puno kafića i restorana, ali i vikendica u kojima mladi često prave žurke. Meni se najviše svideo bioskop na otvorenom, koji se nalazi odmah uz vodu. To je zaista čaroban prizor", navodi Jana.

Ipak, najveći utisak na Janu ostavio je mentalitet ljudi. Kako kaže, veoma su veseo i gostoprimljiv narod i pomalo podsećaju na nas. Jedini problem je što malo njih govori engleski.

"Slovaci su jako veseo narod. Uvek su otvoreni za priču i razgovor. Prema meni su bili uvek prijatni i velikodušni. Samo, ne znaju baš dobro engleski, pa nisam mogla baš sa svima da razgovaram", kaže ona.

bratislava3 jpeg

Jana kaže da bi svaki pokušaj da opiše Slovačku doveo do toga da pomislilmo da se radi o prosečnoj državi. Međutim, ona svima preporučuje da na putu do Beča obavezno svrate i do Bratislave, koja će ih oduševiti više nego Austrija. 

Nekada nije potrebno da pređemo puno kilometara kako bismo došli do savršene destinacije za odmor. Slovačka nam je sasvim blizu i dobra je opcija da odete tamo na odmor za vikend. 

M. M.

Možda te još zanima:

.

Da li je realno očekivati letnju sezonu?

Iako je do nedavno trajalo vanredno stanje, a broj novozaraženih je i dalje visok, turističke agencije počele su da reklamiraju…

.

Vraćanje novca daleko da bi se čekalo

Novac velikog broja studenata ostao je zarobljen u turističkim agencijama, usled otkazivanja apsolventskih ekskurzija. Sada su se pojavile nove informacije…

.

Ove godine biciklom na odmor

Situacija koja se konačno bliži kraju donela nam je nova iskustva, ali i nametnula nove načine ponašanja i razmišljanja. Karantin…

.

Vreme za putovanja iz fotelje

U jeku panedmije korona virusa, gotovo da i ne pomišljamo na putovanja. Većina se "pozdravila" sa letovanjem ove godine. Međutim,…

.

Sa puta u Beč pravo u karantin

Kako je covid_19 krenuo da se širi svetom, tako je veliki broj naših ljudi počeo da se vraća u domovinu.…

.

Kanarska Ostrva - za sada samo na fotografijama

S obzirom na to da traje pandemija korona virusa, nije preporučljivo, ali ni izvodljivo, putovanje po svetu. Međutim, dok sedimo…

  • 16:10 Gost O radija
  • 16:40 O tome se priča
  • 17:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo