...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Lifestyle / Putovanja

Da li znate gde je Senjac?

27.01.2020.

Slovačka, iako nam je veoma blizu, kao i Austrija, nije stekla toliku popularnost u našoj zemlji. Retko koji stanovnik Srbije će se odlučiti da za vikend poseti Bratislavu, ili pak mali grad Senjac. Međutim, studentkinja Jana odlučila se da ode u Bratislavu na nekoliko dana, kako bi posetila drugaricu, ali ju je ova srednjoevropska zemlja toliko oduševila da je ostala čitav mesec.

.

Jana je bila smeštena u Senjecu, malom gradiću nadomak Bratislave iz kog je svakodnevno putovala u prestonicu. To joj nije predstavljao problem, jer su vozovi u Slovačkoj veoma moderni, a i vrlo brzi.

"Senjec je mali gradić koji je vozom udaljen 20 minuta od Bratislave. Njihovi vozovi su mnogo bolje opremljeniji nego naši. Imaju WiFi, brzi su i putnici mogu da vide u bilom kom trenutku gde se nalaze, pomoću mapa", objašnjava Jana.

Čim uđete u Bratislavu stičete utisak da se radi o evropskom gradu koji, kako Jana kaže, stoji rame uz rame sa drugim svetskim gradovima.

"Bratislava je dosta veliki grad sa prelepom arhitekturom i svako ko voli Beč, Pariz ili Budimpeštu, oduševiće se i ovom prestonicom. Stvarno je treba posetiti, nećete se pokajati", kaže Jana.

bratislava1 jpeg

Ona dodaje i da su manji gradovi u Slovačkoj veoma lepi. Senjac, u kojem je bila smeštena, ima jezero koje je prava atrakcija u ovom delu Evrope. Mnogo mladih odlazi upravo tamo na letovanje.

"Dosta turista dolazi na jezero. Ima puno kafića i restorana, ali i vikendica u kojima mladi često prave žurke. Meni se najviše svideo bioskop na otvorenom, koji se nalazi odmah uz vodu. To je zaista čaroban prizor", navodi Jana.

Ipak, najveći utisak na Janu ostavio je mentalitet ljudi. Kako kaže, veoma su veseo i gostoprimljiv narod i pomalo podsećaju na nas. Jedini problem je što malo njih govori engleski.

"Slovaci su jako veseo narod. Uvek su otvoreni za priču i razgovor. Prema meni su bili uvek prijatni i velikodušni. Samo, ne znaju baš dobro engleski, pa nisam mogla baš sa svima da razgovaram", kaže ona.

bratislava3 jpeg

Jana kaže da bi svaki pokušaj da opiše Slovačku doveo do toga da pomislilmo da se radi o prosečnoj državi. Međutim, ona svima preporučuje da na putu do Beča obavezno svrate i do Bratislave, koja će ih oduševiti više nego Austrija. 

Nekada nije potrebno da pređemo puno kilometara kako bismo došli do savršene destinacije za odmor. Slovačka nam je sasvim blizu i dobra je opcija da odete tamo na odmor za vikend. 

M. M.

Možda te još zanima:

.

Moderni hodočasnici na Putu za Santjago

Santjago de Kompostela, glavni grad pokrajine Galicije u Španiji, u srednjem veku bio je najpopularnije mesto hodočašća, uz Rim i…

.

Ko vidi Esfahan, video je pola sveta!

Prošlo je 45 godina od kako je zapad uveo sankcije Iranu. Kolika god da je to kazna, za ovu zemlju…

.

Da li je Portugal idealno mesto za život?

Jedan od najinteresantnijih, najegzotičnijih gradova koji mogu da se vide u Evropi svakako je Lisabon. Doći do ovog grada iz…

.

Putovanje vozom je ponovo u modi!

Nažalost, čak i kada putujemo, kada smo na odmoru - mi žurimo. Vremena je uvek malo, sve manje, a godišnji…

.

Volonterski kampovi – prilika da jeftino proputujete svet

Ubedljivo najjeftiniji način da se proputuje svet, ako ste mladi i željni avantura, jesu omladinski volonterski kampovi. Ne samo da…

.

Najbolji poklon za osamnaesti rođendan

Ako ste rođeni 2005. godine onda je ovo za vas: Evropska unija poklanja 38.000 voznih karata za putovanje po Evropi…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo