...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Marko

Lifestyle / Putovanja

Da li znate gde je Senjac?

27.01.2020.

Slovačka, iako nam je veoma blizu, kao i Austrija, nije stekla toliku popularnost u našoj zemlji. Retko koji stanovnik Srbije će se odlučiti da za vikend poseti Bratislavu, ili pak mali grad Senjac. Međutim, studentkinja Jana odlučila se da ode u Bratislavu na nekoliko dana, kako bi posetila drugaricu, ali ju je ova srednjoevropska zemlja toliko oduševila da je ostala čitav mesec.

.

Jana je bila smeštena u Senjecu, malom gradiću nadomak Bratislave iz kog je svakodnevno putovala u prestonicu. To joj nije predstavljao problem, jer su vozovi u Slovačkoj veoma moderni, a i vrlo brzi.

"Senjec je mali gradić koji je vozom udaljen 20 minuta od Bratislave. Njihovi vozovi su mnogo bolje opremljeniji nego naši. Imaju WiFi, brzi su i putnici mogu da vide u bilom kom trenutku gde se nalaze, pomoću mapa", objašnjava Jana.

Čim uđete u Bratislavu stičete utisak da se radi o evropskom gradu koji, kako Jana kaže, stoji rame uz rame sa drugim svetskim gradovima.

"Bratislava je dosta veliki grad sa prelepom arhitekturom i svako ko voli Beč, Pariz ili Budimpeštu, oduševiće se i ovom prestonicom. Stvarno je treba posetiti, nećete se pokajati", kaže Jana.

bratislava1 jpeg

Ona dodaje i da su manji gradovi u Slovačkoj veoma lepi. Senjac, u kojem je bila smeštena, ima jezero koje je prava atrakcija u ovom delu Evrope. Mnogo mladih odlazi upravo tamo na letovanje.

"Dosta turista dolazi na jezero. Ima puno kafića i restorana, ali i vikendica u kojima mladi često prave žurke. Meni se najviše svideo bioskop na otvorenom, koji se nalazi odmah uz vodu. To je zaista čaroban prizor", navodi Jana.

Ipak, najveći utisak na Janu ostavio je mentalitet ljudi. Kako kaže, veoma su veseo i gostoprimljiv narod i pomalo podsećaju na nas. Jedini problem je što malo njih govori engleski.

"Slovaci su jako veseo narod. Uvek su otvoreni za priču i razgovor. Prema meni su bili uvek prijatni i velikodušni. Samo, ne znaju baš dobro engleski, pa nisam mogla baš sa svima da razgovaram", kaže ona.

bratislava3 jpeg

Jana kaže da bi svaki pokušaj da opiše Slovačku doveo do toga da pomislilmo da se radi o prosečnoj državi. Međutim, ona svima preporučuje da na putu do Beča obavezno svrate i do Bratislave, koja će ih oduševiti više nego Austrija. 

Nekada nije potrebno da pređemo puno kilometara kako bismo došli do savršene destinacije za odmor. Slovačka nam je sasvim blizu i dobra je opcija da odete tamo na odmor za vikend. 

M. M.

Možda te još zanima:

.

Grad u kome i dalje živi pank

Hrvatski grad Rijeka, uz irski Galvej, ove godine nosi titulu Evropske prestonice kulture. Novosadska novinarka Milana Milovanov bila je na nedavnoj…

.

Kina za vreme korona virusa: Nije baš sve kao u medijima

U srpskim medijima se u poslednje vreme mogu pročitati razne vesti u vezi sa korona virusom. Od toga da je…

.

Svako treba da poseti Meksiko

Postojanje meksičkih serija učinilo je da mnogi od nas steknu utisak kako je Meksiko baš tu, nedaleko od nas i…

.

Bali vredi svaki dinar

Indonežansko ostrvo Bali oduvek je mamilo turiste svojom raskošnom i netaknutom prirodom. Teško da postoji osoba na ovom svetu koja…

.

Čarobna prestonica Mađarske

Nekada nije potrebno da proputujemo pola Evrope da bismo posetili destinaciju iz bajke. Vrlo često su nam u komšiluku, a…

.

Hronološki pregledajte objave na Instagramu

Korisnici društvene mreže Instagram će uskoro moći da postove sa naloga koje prate isprate hronološki.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Za i protiv

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo