...
TRENUTNO14:00 - 15:00Y2K

Lifestyle / Putovanja

Da li je realno očekivati letnju sezonu?

22.06.2020.

Iako je do nedavno trajalo vanredno stanje, a broj novozaraženih je i dalje visok, turističke agencije počele su da reklamiraju destinacija za leto 2020. Međutim, postavlja se pitanje da li je rano govoriti o bilo kakvim putovanjima i da li je uopšte preporučljivo prelaziti granicu?

.

Prošlonedeljna situacija kada su srpski turisti vraćeni sa graničnog prelaza u Grčkoj, pokazala je da i turističke destinacije još uvek nisu spremne za početak sezone. Oni koje uspeju da uđu ovu zemlju u obavezi su da urade test na covid-19, ali i da čekaju 24 časa rezultate izolovani u svojim apartmanima.

Hrvatska zvanično još uvek nije dozvolila ulazak srpskim državljanima, međutim, dopušta prelaz svima koji imaju "ekonomski interes". To znači da, ukoliko ste turista i ukoliko na granici pokažete rezervaciju smeštaja, ili popunjen formular, vrlo je verovatno da ćete uspeti da uđete u državu.

I Crna Gora je otvorila svoje granice 1. juna. Međutim, svi koji dolaze iz Srbije u obavezi su i dalje da rade PCR test, ili da budu u karantinu. Za razliku od ove zemlje, u Sloveniju nije moguće ući. Ona je objavila proširen sipisak zemalja iz kojih je moguće dolaziti, ali Srbija se tu i dalje ne nalazi.

putovanje3 jpg

Italija, jedna od najugroženijih zemalja, među prvima je otvorila granice, iako je ulazak njihovih građana u retko kojoj državi dozvoljen. Naravno, postoje i one zemlje koje ni u jednom trenutku nisu zatvorile svoje granice. Švedska je zemlja koja je izabrala opciju kolektivnog imuniteta i sve vreme drži otvorene prelaze.

Iako su turističke ponude veoma primamljive i svima bi prijao odmor, treba razmišljati malo šire. Broj obolelilih i dalje ne opada, a spekulacije govore da će određene mere zaštite opet biti vraćene. Stoga, pre nego što odete da uplatite letovanje budite svesni činjenice da se stanje i odluke u nekoj državi mogu promeniti u roku nekoliko dana.

M. M.

Možda te još zanima:

.

Moderni hodočasnici na Putu za Santjago

Santjago de Kompostela, glavni grad pokrajine Galicije u Španiji, u srednjem veku bio je najpopularnije mesto hodočašća, uz Rim i…

.

Ko vidi Esfahan, video je pola sveta!

Prošlo je 45 godina od kako je zapad uveo sankcije Iranu. Kolika god da je to kazna, za ovu zemlju…

.

Da li je Portugal idealno mesto za život?

Jedan od najinteresantnijih, najegzotičnijih gradova koji mogu da se vide u Evropi svakako je Lisabon. Doći do ovog grada iz…

.

Putovanje vozom je ponovo u modi!

Nažalost, čak i kada putujemo, kada smo na odmoru - mi žurimo. Vremena je uvek malo, sve manje, a godišnji…

.

Volonterski kampovi – prilika da jeftino proputujete svet

Ubedljivo najjeftiniji način da se proputuje svet, ako ste mladi i željni avantura, jesu omladinski volonterski kampovi. Ne samo da…

.

Najbolji poklon za osamnaesti rođendan

Ako ste rođeni 2005. godine onda je ovo za vas: Evropska unija poklanja 38.000 voznih karata za putovanje po Evropi…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo