...
TRENUTNO10:00 - 11:00Pre podne na O radiju

Lifestyle / Putovanja

Čarobna prestonica Mađarske

13.01.2020.

Nekada nije potrebno da proputujemo pola Evrope da bismo posetili destinaciju iz bajke. Vrlo često su nam u komšiluku, a mi ih ne primećujemo maštajući o dalekom Parizu. Jedna od takvih čarobnih destinacija je svakako i Budimpešta. Neki bi rekli da ne može da se poredi sa Parizom, ali studentkinja Maša Vuković tvrdi da itekako zaslužuje epitet bajkovite prestonice.

.

fotografije: privatna arhiva

Maša je odlučila da Novu godinu dočeka upravo u Budimpešti. Kako kaže, ovo je drugi put da je bila u Budimpešti i grad joj je sada bio mnogo lepši.

"Kada sam otišla prvi put, iskreno, nisam očekivala ništa spektakularno. Međutim, očarao me je ovaj grad. Zato sam odlučila da odem opet. Budimpešta je u rangu sa Bečom, ali i drugim evropskim prestonicama. Ima prelepu arhitekturu, a i blizu nam je", navodi Maša.

Sam doček u Budimpešti se pomalo razlikuje od onog na šta smo navikli. U Novom Sadu se tradicionalno svake godine na Trgu slobode smenjuju bendovi i gotovo cele večeri je muzika. U prestonici Mađarske situacija je malo drugačija.

"Znamo svi da Mađari važe za jedan veseo narod i da su veoma gostoljubivi. Razdragani su, jedva čekaju da im neko dođe. Mi smo dočekali Novu godinu na Trgu i zaista je bilo previše ljudi. Međutim, ono što me je začudilo je to da na Trgu nije bilo žive muzike, niti bilo kakvog nastupa. Narod se veselio za sebe, uz mnogo alkohola, mnogo psrkalica i ponoćni vatromet koji je trajao jako dugo. Mnogo duže nego onaj na koji smo mi navikli u Novom Sadu", kaže naša sagovornica.

budimpesta5 jpg

Budimpešta itekako ima šta da ponudi. Prelepe znamenitosti, bogata istorija, samo su deo onoga što krasi ovaj grad. Na studentkinju Mašu Vuković najveći utisak je ostavilo krstarenje Dunavom. Kako kaže, to je predivno iskustvo koje će pamtiti do kraja života.

"Moj najveći favorit je svakako krstarenje Dunavom. Prizori koji se vide sa broda su magični. Videli smo Parlament, sve mostove Budimpešte, kojih ima, čini mi se, sedam i svi su iz različitih istorijskih perioda", kaže Maša.

Prema njenim rečima, moguće je za malo novca otići u prestonicu Mađarske. Kako kaže, Budimpešta je veoma blizu i cene uopšte nisu skupe. Svaki student bi mogao da priušti putovanje u ovaj grad.

"Apsolutno možeš za male pare da odeš u Budimpeštu, pogotovo što je ovaj grad veoma blizu. Ima i mnogo hotela i hostela koji nisu skupi i može se naći jeftino prenoćište. Bitna je samo dobra organizacija. Mi smo išli preko agencije, autobusom, međutim, postoji i voz, čija karta je prejeftina", tvrdi Maša.

budimpesta2 jpg

Jedina mana je bila činjenica da su posetili Budimpeštu u veoma hladnom periodu, što im je otežavalo obilaženje grada. Još jedna zamerka je činjenica da je malo toga obeleženo na engleskom jeziku.

"Uprkos velikom broju turista koje Mađari neosporno imaju za novogodišnje praznike, skoro da ništa ne piše na engleskom. Tamo ima i jako puno Srba. Dok smo šetali ulicom, stalno smo čuli srpski jezik, ali i druge strane jezike. Mogli su se udostojiti, kada već znaju da će im doći veliki broj turista, da ispišu bar neke jelovnike na engleskom jeziku i neke putokaze. Oni zaista u velikoj meri forsiraju svoj jezik, što je super, ali s obzirom na to da je Budimpešta i turističko mesto, mislim da je neophodno da se na neki način barem nešto prilagodi turistima", navodi Maša.

Ukoliko imate želju da odete negde bar na nekoliko dana, da se uželite Srbije, prava preporuka za to je Budimpešta. Nećete morati mnogo novca da izdvojite, a uživaćete u ovoj metropili i u svim čarima koje ona pruža.

M. M.

Možda te još zanima:

.

Grad u kome i dalje živi pank

Hrvatski grad Rijeka, uz irski Galvej, ove godine nosi titulu Evropske prestonice kulture. Novosadska novinarka Milana Milovanov bila je na nedavnoj…

.

Kina za vreme korona virusa: Nije baš sve kao u medijima

U srpskim medijima se u poslednje vreme mogu pročitati razne vesti u vezi sa korona virusom. Od toga da je…

.

Svako treba da poseti Meksiko

Postojanje meksičkih serija učinilo je da mnogi od nas steknu utisak kako je Meksiko baš tu, nedaleko od nas i…

.

Da li znate gde je Senjac?

Slovačka, iako nam je veoma blizu, kao i Austrija, nije stekla toliku popularnost u našoj zemlji. Retko koji stanovnik Srbije…

.

Bali vredi svaki dinar

Indonežansko ostrvo Bali oduvek je mamilo turiste svojom raskošnom i netaknutom prirodom. Teško da postoji osoba na ovom svetu koja…

.

Mladi autori upotpunjuju program Dočeka 7528.

Među učesnicima Dočeka 7528. koji će 13. januara aktivirati više od 50 lokacija u Novom Sadu, predstaviće se i nekoliko…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Za i protiv
  • 12:00 Pre podne na O radiju

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo