...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Putovanja

Aplikacije za putovanja: kartu čitaj, telefon pitaj

06.02.2023.

Novije generacije uglavnom ne znaju kako je to putovati bez telefona, GPS-a i drugih gedžeta. Kako izgleda izgubiti se u vrletima Grčke, razgovarati sa babama znakovnim jezikom i gledati u nebo – ima li oblaka, hoće li sutra biti plaže?

Danas je, svakako, lakše. Kiša vas neće iznenaditi, ako se izgubite telefon brzo nađe pravi put. Ne samo to, unapred možete isplanirati svaki korak, budžet ili naći prijatelje za obilazak lokalnih pabova.

.

Izvor: geekwire.com

Stotine aplikacija čine vaše putovanje lakšim i manje neizvesnim, neki bi rekli i sadržajnijim, ali to je stvar za diskusiju. Preterano planiranje i potpuna kontrola koju pružaju, možda su uništili čar putovanja ili ubili avanturistički duh. Ipak, retko ko danas ide na put a da nije bar pogledao prognozu ili, recimo, posetio Tripadvisor da pročita komentare o nekoj destinaciji. Iskusni putnici imaju arsenal aplikacija bez kojih ne kreću na put. Naši dragi prijatelji Ivana i Goran, koje znate sa instagrama kao "Dva ranca beg iz kanca" ili po sajtu "Jeftinoputuj" preporučuju nekoliko aplikacija:

"Ono što pre putovanja volimo da istražimo jeste kakve su cene u nekom mestu. To radimo na sajtu Numbeo.com. Cene u restoranima, marketima... Informacije se redovno apdejtuju, hiljade volontera to radi. Druga aplikacija koju koristimo je Google translate, ako idemo negde gde slabije pričaju engleski. Ako nemate internet postoji i oflajn opcija. Koristimo i mape, najpopularnije su Google mape ali mi koristimo Maps.me, pokazalo se kao bolje, mada volimo i stare dobre paprine mape. Konvertor valuta koristimo ako je neka čudna valuta tamo gde idemo. Može istovremeno da računa nekoliko valuta, npr, jordanski dinar u euro i dinar. S obzirom na to da putujemo kamperom, koristimo Park4night da bismo našli mesto za parking. Tu vidimo gde može da se stane, gde je bezbedno. Čak i ako ne kampujete dobroje da znate koji deo grada je bezbedan. Ako idemo avionom, koristimo i Omio, za traženje prevoza izmedju gradova u EU", pričaju Ivana i Goran.

kamper800x533 jpg

Izvor: park4night.com

Da krenemo redom. Odlučili ste se za put. Prvo se radi provera destinacije. Za to postoje brojne aplikacije. Već smo pomenuli stari dobri Tripadvisor koji nudi brojna iskustva putnika i recenzije. Čekirajte i Redigo, praktičan vodič po zemljama sveta, od Australije do Japana. Nudi opise znamenitosti i sve neophodne informacije o lokacijama, vremenskoj zoni, valuti, jeziku i slično. Ponudjene su i oflajn mape. Sličan je i Triposo, koji daje preporuke za lokacije, restorane, aktivnosti, znamenitosti i sve što putnika može da interesuje.

Izuzetno interesantna aplikacija pod nazivom Trippin nudi mnogo korisnih informacija o popularnim destinacijama, čak i one koje nisu baš uobičajene. Na primer, da li u nekom gradu nude opijate na ulici i kakva je politika vlasti prema tom pitanju. Tu su i preporuke influensera, selebritija i insajderske informacije "iz prve ruke". Najslikovitiji vodič kroz turističke destinacije je ipak Trover, nešto kao turistička verzija Pinteresta, gde postoje preporuke i utisci u vidu fotografija koje postavljaju članovi.

Postoji i aplikacija Roadtrippers, ali ona, za sada, pokriva samo područje Amerike, Australije, Novog Zelanda i Kanade.

Noćna mora svih putnika su pripreme, odnosno pakovanje, ali to više nije tako strašno. Aplikacije koje će vam pomoći oko pakovanja su Pack point ili Packing pro. Smanjuju anksioznost oko polaska na put i sprečavaju stres oko toga da li ste poneli pasoš ili četkicu za zube. Dobijate i preporuke za putovanje prema destinaciji ili dužini putovanja i pomoć oko pravljenja spiska koji vam je uvek pri ruci.

Za traženje jeftinih letova koriste se Hopper ili Aerogaga. Za smeštaj, klasika. Air bnb i Booking, ali ako želite u hostel tu je i Hostelworld koji prati situaciju u hotelima širom sveta. Stari dobri Couchsurfing još  uvek je neprevaziđen za besplatan smeštaj i upoznavanje "rendom" interesantnih likova.

Ako niste pri kešu, za prevoz se koriste Uber u gradovima ili Bla-bla car za međugradske destinacije. Naša koleginica Milica Kravić često koristi tu aplikaciju.

"Dosta često se vozim preko Bla-bla cara, jer je to relativno najlakši, najbrži i najjeftiniji način prevoza. Koristim ga za put do Beograda i za Ljubljanu, iz Novog Sada. Ide se relativno često i lako je uloviti, ali mora da se prati par dana pred put. Ja nemam aplikaciju, nego se logujem preko Googla. Neko ima automatsko podešavanje, što znači da čim se prijavite dobijete vožnju, a neko, opet, želi da promisli o tome da li želi da te primi u kola, pa moraš da sačekaš. Nikada nisam imala problem sa komunikacijom i dogovorom. Zapravo sam imala samo jedno loše iskustvo, sa vožnjom do Beča, kada se lik nije ni pojavio. Uvek je važno gledati komentare i ocene, pa ako ih nema, bolje ne rezervisati. Poenta kod Bla-bla cara i nije da neko zaradi ili prođe jeftinije, nego, jednostvno, da se podele troškovi i to bude nekako ekonomičnije i ekološki prihvatljivije", kaže Milica.

Ako ste od onih koji ne znaju da ekonomišu s novcem ili imate ograničen budžet, onda su korisne i aplikacije za planiranje budžeta. Trail wallet i Trabee pocket su aplikacije za planiranje budžeta i organizaciju i kontrolu troškova. Interesantno je da postoji i aplikacija za pronalaženje javnih toaleta, sa više od 200 hiljada svetskih toaleta u ponudi. Ako ste ljubitelj aktivnog odmora, pešačenja, onda koristite All trails za planinarenje i aktivnosti i boravak u prirodi ili Urbs za pešačke ture po gradovima.  

To su bile praktične ili najpopulranije aplikacije za putovanja, ali postoje stotine drugih, neverovatnih, ludih, manje poznatih, koje vam putovanje pretvaraju u avanturu. Irena Ždrnja, turistički vodič i kreatorka jednog kozmetičkog brenda, povezala je ljubav prema ljubimcima i putovanjima uz pomoć jedne aplikacije. Ona je takođe, turistički vodič na sajtu Showaround. 

O njenim iskustvima slušajte u emisiji ŠpacirBećar na podkastu O radija:

Marko Jakovljev

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Google izbacuje aplikacije koje na kvarno troše bateriju

Milioni korisnika Android telefona pozvani su da provere svoje mobilne uređaje, nakon što je otkriveno da aplikacije troše baterije tako…

.

Ovo su najpopularnije aplikacije za dopisivanje u 2023. godini

Spisak najpopularnijih globalnih mobilnih aplikacija za slanje poruka, zasnovan na broju mesečno aktivnih korisnika, ažuriran je za 2023. godinu.

.

Gugl proglasio najbolje aplikacije u 2022.

Gugl (Google) se brzo pridružuje Eplu (Apple) u prepoznavanju najboljih aplikacija godine. Kompanija je objavila Google Play Best of 2022…

.

GSpace: Google aplikacije i na Huawei telefonima

Ako koristite Huawei Mobile Services telefon, sigurno vas nervira to što na njemu ne rade Google aplikacije. Ali za to…

.

Aplikacije koje najviše zarađuju

Mobilne igre donose veće prihode od drugih aplikacija – bar je tako bilo sve do skoro. Prema najnovijim izveštajima, izgleda da…

.

Nova godina u bikiniju, ima li šta bolje?

Nova godina se na ovaj ili onaj način obeležava već četiri hiljade godina. Upravo toliko ljudi imaju potrebu da na…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo