.
Trenutno
Akademac
 emisija sa Prvog programa Tv-a
Lifestyle / Kuhinja

Knjiga recepata sa velikim srcem

09.03.2015.

   Ovaj kuvar je dokaz koliko smo zapravo povezani i tako je nastala knjiga koja je mnogo više od knjige, koja je humana i prelepa na više nivoa...

.

   Organizacija Care for Kosovo Kids pomaže najmlađima da se izleče od jedne od najtežih bolesti sa kojom se čovečanstvo suočava – kancerom. Deci su neophodni lekovi, koji su večito skupi i zahtevaju ogromne budžete koje roditelji nekada ne mogu da obezbede. Zato je ekipa ove organizacije osmislila zanimljivu ideju i zajedno sa partnerima iz Holandije pripremila za tržište knjigu o hrani, pod nazivom Street Food Kosovo, čijom prodajom prikupljaju novac u fond za lekove.

   Mlada doktorica i predstavnica Care for Kosovo Kids Fortesa Butuči iz Prištine rekla je za O radio da je ideja došla iz same činjenice da je hrana faktor koji oduvek spaja nepremostive razlike, od Kosova, preko Balkana, pa do celog sveta.

   "Knjiga je jedna od najznačajnijih stvari koje smo uradili tokom prošle godine, kako bismo prikupili što više novca za decu. Predsednik naše organizacije se susreo sa ljudima iz Holandije, među kojima i sa ženom koja je fotograf i pisac, i tada mu je predložena ideja o knjizi i to da pedeset odsto zarade od prodaje bude preusmereno u humanitane svrhe za kupovinu lekova", kazala je Fortesa.

   Ona je ispričala da je tokom procesa izrade knjige prikupljeno mnogo recepata u tradicionalnim restoranima u Prištini, Dragašu, Peći, Prizrenu, ali i da je autorka Mirijam Letsch zapravo ulazila u kuće ljudi i beležila pravu domaću kuhinju.

   "Takođe, ona je radila i sa domaćicama, među kojima su i stare bake, koje znaju prave tradicionalne recepte i duh kosovske hrane. One su joj davale stare dobre recepte i učile je kako da ih priprema", ispričala je Fortesa i dodala da je baš tokom tog procesa autorka shvatila koliko su Kosovo, i ceo Balkan, zapravo povezani neraskidivim vezama. Zaključak je došao kada se među receptima nije našao veliki broj onih koji su originalno vezani samo i isključivo za Kosovo, već su kuhinje celog Balkana počele da se prepliću.

   "Nemamo puno originalnih recepata samo sa Kosova, već koristimo svu tu hranu koja se jede u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini... To je dokaz koliko smo zapravo povezani i tako je nastala knjiga koja je mnogo više od knjige. Ona je humana i prelepa na više nivoa", dodala je Fortesa.

   Ova knjiga je već osvojila nagradu u Amsterdamu za najbolji humanitarni kuvar u 2014. godini. Takođe, osvojila je i Gourmand nagradu za najbolju humanitarnu/fundraising knjigu recepata u Evropi, a nominovana je i za najbolju u celom svetu. Ova nagrada je, kako Fortesa kaže, "Oskar među kuvarima", a pobednika će biti objavljen u junu, na dodeli priznanja u Kini.

   Street Food Kosovo može se naručiti i online, putem sajta fondacije, a prevedena je i na engleski jezik. U ediciji Street Food postoje još i kuvari iz Indije i Vijetnama, čija je autorka takođe Mirijam Letsch. Ceo razgovor sa Fortesom poslušajte ispod teksta.

M.L.

.
U ambijentu Kulturne stanice Svilara na Podbari, udruženje Spirit Pannonian organizuje premijerni festival SpiritExpo 1. novembra…
.
Kada na hranu gledate kao na člana porodice, a ne kao na nužno zlo, onda je jasno da ste zapatili ljubav. Naša sagovornica smatra…
.
Zahvaljujući aplikaciji Kitchen timer zaboravite na zagorela jela.
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?