...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle

Kako najlakše prebroditi maturu i apsolventsko

02.06.2016.

Došlo je vreme da se žestoko iscimate kako biste samo jedne večeri izgledali kao da ste sišli sa naslovne strane. Da, u pitanju su maturske i apsolventske večeri, koje su već u punom jeku u svim srednjim školama i na fakultetima.

Mi se nećemo baviti fenomenom zašto svi moramo da blistamo te jedne večeri, ali ćemo pokušati da vam olakšamo celu tu zbrku i psihički i finansijski. Postoji mnogo načina da se jeftino pripremite za proslavu, a jedan od njih je i da se obratite grupi na Fejsbuku "Dobre vile i maturske haljine". Nastala je potpuno spontano, a kako je za O radio rekla jedna od osnivača grupe Ana Pavlović Milanković, do ideje su došle kada su videle da se u Banjaluci dešava ista stvar.

.

"Onda je Vesna pronašla devojčicu koja je na svom Fejsbuku objavila da poklanja svoju matursku haljinu a pritom je iz Srbije. I onda smo razmišljale kako bi mi mogle na neki način da ujedinimo devojčice i žene koje bi poklanjale stvari. Naravno šta prvo padne na pamet nego društvene mreže. I tako smo napravile stranicu gde će nam se javljati one koje žele da poklone stvari, kao i one kojima su potrebne", ispričala nam je Ana.

vile jpg

Komunikacija funkcioniše tako što se javite u inbox stranice i ostavite nekoliko osnovnih podataka. Pošaljete fotografiju haljine, veličinu i kontakt telefon.

"Devojčice to pregledaju, pa nam se jave u inboks sa svojim izborom i linkom ka haljini. Kako ne bismo izbegli greške i zloupotrebe, devojke nam pošalju fotografiju đačke knjižice gde se vidi slika, ime i prezime i datum rođenja. Na osnovu tog dokaza, prosleđujemo im broj telefona osobe koja poklanja haljinu. One se povežu, dogovore oko plaćanja i slanja", kazala je Ana.

Modne savete za novu sezonu matura i apsolventskih večeri potražili smo kod novosadskog modnog stiliste Srđana Švelja. On za O radio kaze da treba po svaku cenu odbaciti šljokice i suviše nepotrebnog glamura, jer se i u jednostavnim kombinacijama zapravo može izgledati mnogo otmenije.

"Maturantkinje treba da odbace šljokice, šljašteće matrijale i viskoe potpetice. Mogu izgledati jako moderno i lepo i mogu da se ugledaju na neke MTV zvezde, a ne na turbo folk zvezde. Isti savet imam i za ove starije devojke. Mogu tu da dođu u obzir neke seksi, glamurozne haljine jer su starije, ali i dalje da ne preteruju sa prejeftinim krojevima, dezenima i materijalima. Što se tiče dečaka, ne moraju po svako cenu u odelo, pa da izgledaju kao da su obukli nešto pozajmljeno od tate ili dede. Mogu obući i farmerice i neku običnu košulju, sa nekom ludom leptir mašnom", preporučio je Šveljo.

odela jpg

Jasno je da su devojke u mnogo težem položaju nego momci, ali smo nekolicinu njih, koji su tokom prošlog meseca već imali proslavu ove vrste, pitali kako su se snašli sa celokupnim pripremama, pa i sa izborom muške garderobe. Miloš Čeman sa Filozofskog fakulteta rekao je da oko toga nije bilo puno stresa.

"Što se tiče odeće, znam da su se devojke pripremale i po mesec dana, dok mi muškarci, nisam siguran ni da je neko od nas kupio bilo šta novo. Uglavnom su nam to bila odela, ako još možemo da uđemo u njih iz srednjoškolskih dana. Slavili smo u jednom manjem restoranu i troškovi su nam bili oko 3.500 dinara. Ukoliko zovete profesore, ne možete im baš prirediti neku pevaljku koja će se penjati po stolovima. To treba da bude neka primerena muzika, i treba se naravno primereno ponašati bar do ponoći", kazao je Miloš.

Filip Uzelac sa Filozofskog fakulteta, kazao je da razlike u ceni zakupa restorana i večere ne variraju puno. Njegova generacija našla je restoran na Telepu, a nakon potrage se ispostavilu da su cene uglavnom veoma slične.

"Uglavnom su ponude veoma slične. Ništa to nije skuplje ili jeftinije jedno od drugog. Meni se konkretno svidelo to što smo na neki način imali privatnu žurku i bio je samo naš smer. Na Filozofskom fakultetu čak deset smerova slavi zajedno, ali mi smo otišli odvojeno. Pripremili i neku dodelu zahvalnica profesorima i napravili da ne bude sve baš standardno", ispričao je Filip.

Za maturu ili apsolventsko veče devojkama su posebno važne frizure i šminka. Sve to naravno oduzima puno vremena i novca, no na internetu je moguće pronaći jako puno salona, čak i onih čuvenih i veoma poznatih, koji daju popuste ili su čak voljni da ove usluge za  maturante i studente urade besplatno.

Osnovna priprema podrazumeva nabavku haljine, novu frizuru i šminku, a naša čuvena voditeljka Sofija, je idealna osoba za šminkerske savete. Prema njenim rečima, trenutno najpopularniji trend u šminkanju postavila je ni višeni manje nego Kim Kardashian.

"Standardi koje je postavila Kim su u poslednje vreme zaista trend. To podrazumeva iskonturisano lice, dobro osenčeno, sa naglašenim highlighter-om. Bitno je naglasiti jagodice. Naravno, pravi hit je taj winged ajlajner, kada na kraju oka napravite onaj malo veći špic. Takođe su u trendu dobro iscrtane obrve i puna usta", prepuke su naše Sofi.

kim jpg

Alternativni načini proslave ovog posebnog dana, mogu podrazumevati i mnogo intimniji pristup za daleko manje novca. Kako nam je ispričala studentkinja Kristina Molanr, oni su svoje profesore pozvali na intimnu večeru, bez pompeznih restorana i bučnih mesta.

"Apsolvensko veče mi je bilo pre godinu dana. Bilo nas je malo, pa smo se dogovorili da to uradimo mnogo prisnije u jednom lokalnom restoranu. Tu smo seli i naručili zajedničku hranu, nismo čak ni posebno, da bi to bilo što jeftinije. Nakon toga smo izašli svi zajedno u grad", kazala je Kristina.

Ona je dodala da ukoliko se ekipa složi na vreme, mogu da se pronadju i drugi interesantni načini da se smanje troškovi.

"Imam jednu dobru preporuku, možda više za maturante. Mi smo u srednjoj školi sakupljali pet ambalažu, koju smo kasnije odneli na reciklažu i za to dobili određenu novčanu naknadu. Taj novac smo posle ubacili u zajedničku kasu koju smo sakupljali za matursko veče", dodala je ona.

Srećno na proslavama od ekipe O radija!

J.M. i M.L.

Trikove i savete o frizurama možete pogledati na linku.

Trikove i savete o šminkanju možete pogledati na linku.

Možda te još zanima:

.

Dan otvorenih vrata na FTN-u

Fakultet tehničkih nauka će 16. decembra od 10 časova otvoriti vrata srednjoškolcima koji su zainteresovani za studiranje na najvećem fakultetu…

.

Online radionica za maturante "Zajedno protiv treme"

Univerzitet u Beogradu poziva maturante koji će konkurisati za upis na fakultete u njegovom sastavu da prisustvuju radionici pod nazivom…

.

Ciklus predstavljanja fakulteta u SKC-u

U želji da pomogne mladima u izboru budućeg zanimanja, kao i da naglasi neophodnost ulaganja u znanje i usavršavanje, Studentski…

.

Matura je ove godine još važnija

Maj je posebno važan za učenike završnih godina srednjih škola. To je mesec koji je obeležen proslavama, druženjima, planovima o…

.

Maturski troškovi: od izbora haljine do traženja stana

Maturante koji upisuju fakultet čeka još mnogo obaveza. I to ne samo onih koje se tiču prijemnog ispita, već i…

.

Izbor fakulteta nije lak posao

Za sve one maturante koji su rešili da nastave školovanje i upišu fakultete, glavna tema trenutno je prijemni ispiti. Tome…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo