...
TRENUTNO17:00 - 20:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Blog

Zašto udišemo manje olova?

11.04.2016.

Postoje heroji za koje ne znamo, postoje borbe za koje nismo čuli. Borbu koju je vodio geohemičar Kler Kameron Paterson protiv američkih naftnih korporacija o štetnosti olova u gorivu trajala je gotovo 20 godina. Ovom borbom on je skrenuo pažnju javnosti na štetnost olova. 

.

Piše: Nikola Arežina

Kada olovo dospe u organizam, ono ometa pravilan rad ćelija jer ga organizam meša sa metalima koji se već nalaze u njemu i koji imaju određenu funkciju, poput gvožđa i cinka. Tu nastaju problemi i bolesti, a moguće je i da se "poludi" od velike količine olova.

Pored goriva, olovo se ranije moglo naći svugde: od igračaka i nakita, do boja koje su se upotrebljavale u domaćinstvu. Na sreću, više nema olovnih vojnika i goriva obogaćenog ovim metalom.

Postoje i drugi štetni elementi koji mogu da dospeju u naš organizam i budu uzročnici raznih bolesti. Svakodnevno slušamo priče o ispuštanju septičkih jama u kanale, o nepropisnom odlaganju opasnog otpada, o preteranom korišćenju otrova prilikom prskanja voća i povrća.

Sve ove stvari su dobar razlog da se zapitamo koliko toga postoji u našoj okolini, a da i ne znamo koliko su te materije štetne po nas i našu decu. Koliko se mi borimo protiv istih? Da li smo spremni da predupredimo probleme?

Zato, priključi se nekoj organizaciji, participiraj, povedi neku borbu! Lečimo uzroke a ne posledice. Borimo se za naše zdravlje i budućnost naše dece. Nećemo samo trošiti vazduh dok smo tu, na planeti Zemlji.

www.fruskac.net

P.S. 

Peterson je čovek koji je prvi otkrio da starost Zemlje iznosi 4,5 milijardi godina, metodom datiranja uranijum-olovo. Pogledajte "Cosmos: A Spacetime Odyssey", (epizoda 7)

Bravo gospodine Peterson!

Možda te još zanima:

.

Star Wars tema za Messenger

Premijera novog nastavka Ratova zvezda pod nazivom "Uspon Skajvokera" je sve bliža, a pompi se pridružio i Facebook, koji je…

.

Uplašite druge svojim glasom

Petak trinaesti se povezuje sa hororima, pa zato danas preporučujemo jednu "horor" aplikaciju. 

.

Nova gejming meme aplikacija

Posle deset godina i 300 miliona mesečno aktivnih korisnika, Imgur predstavlja Melee, svoj prvenac i aplikaciju koja je namenjena gejmerima kako bi…

.

Angry Birds slavi 10. rođendan

Originalna igra bila je prva mobilna igra koja je dostigla milijardu preuzimanja, kao i prva mobilna igra koja je igrana u…

.

You Tube Rewind ponovo razočarao

Prošlogodišnji You Tube Rewind video oborio je rekorde u broju dislajkova, pa su u ovoj društvenoj mreži odlučili da ove…

.

Više nema dileme šta obući

YourCloset je aplikacija za Android uređaje koja daje odgovor na jedno od najtežih pitanja čovečanstva - šta obući?

  • 15:00 90 u 60
  • 16:00 Superoperater
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 20:00 Music Mix by Majkić
  • 23:10 Music mix by Marko

Kalendar događaja

Decembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

Anketa

Šta mislite o našem novom sajtu?

Oradio logo