...
TRENUTNO20:00 - 21:00Y2K

Lifestyle / Blog

S osmehom na licu i koferom u ruci

14.03.2016.

"Ja, kao mladin otac, prvo sam morao da pozovem goste u svatove. Po starom srpskom običaju s čuturom došao sam u radnu prostoriju gde sam počeo da pozivam uz zdravicu. Svi su me gledali kao da nisam baš normalan, pošto je bilo pola 11 pre podne. Većina je krenula da odbija, ali sam ih ubedio rekavši da je običaj takav da mora da se popije, inače ću se uvrediti jer ipak udajem ćerku jedinicu. Nakon što su svi popili po malo, poveo sam zvanice do mladoženjine kuće gde je muzika uveliko svirala i zabavljala već pristigle goste. Devojke su kitile svatove ruzmarinom, a dever je sipao piće. Ređali su se hitovi Ajde Jano, Rastao sam pored Dunava, Jovano Jovanke i mnogi drugi. Igralo se kolo i svi su se veselili i pevali dok barjaktar nije poveo svatove ka mladinoj kući." 

.

"Culture flow" Oršova – Rumunija, Septembar 2012.  

"Markovi snažni zamasi barjakom su vodili svatove kao da kreću u bitku u kojoj će se boriti do poslednjeg daha da bi dobili mladu. Svatovi su se veselili u pokretu, pa nisu ni primetili energiju i silu koju barjaktar ima prilikom tih poteza, osim mene koji sam ih dočekao na kapiji dvorišta.

Zaustavio sam veseli skup rekavši mladoženji da će ući u dvorište samo ako pogodi jabuku, on ili neko ko je možda bolji strelac među njima. Svi su počeli da se smeju pošto niko nije primetio da je jabuka bila spremna, nabodena na visoki betonski stub pored kapije. Mladoženja je odustao i rekao da će to dever bolje izvesti samostrelom koji je poneo za tu priliku."

Ako ste mislili da je ovo bila prava svadba, pogrešili ste. Zapis je iz dnevnika (septembar 2012.) sa jedne od omladinskih razmena na kojoj je učestvovalo Udruženje Prevent. Tema ove razmene je bila kultura, a učestvovali su mladi iz četiri zemlje - Rumunije, Kipra, Makedonije i Srbije. Tog dana smo imali zadatak da predstavimo našu zemlju kako god smo hteli. Počeli smo sa istorijom, a nastavili sa svadbom koja je sve oduševila. Spremali smo ručak, naravno tradicionalnu srpsku hranu (pršuta, sir, kajmak, gibanica, pohovane pečene paprike punjene sirom, svadbarski kupus i na kraju knedle sa šljivama).

Omladinske razmene pružaju jedinstvenu priliku za bavljenje različitim temama, uz istovremeno stvaranje atmosfere razumevanja i poštovanja među različitim kulturama. Projekti omladinskih razmena na jednom mestu okupljaju mlade iz dve ili više zemalja, omogućavajući im da posete jedni druge i zajedno se bave temom koja im je svima interesantna. Razmena može da traje između šest dana i 21 dan i može uključiti od 16 do 60 učesnika. Generalno pravilo je da pravo učešća imaju svi mladi uzrasta od 13 do 26 godina, koji su državljani jedne od zemalja obuhvaćenih konkretnim projektom. Pri tom, njihovo obrazovanje i prethodno iskustvo nisu od značaja. U izuzetnim slučajevima, mogu se uključiti i mladi uzrasta od 26 do 30 godina.

Svi projekti su tako koncipirani da pružaju učesnicima priliku za neformalno učenje koje je dobro osmišljeno i integrisano u program razmene. Svi elementi projekta su usklađeni sa njegovom glavnom temom, a efekti treba da budu dugotrajni i da se odnose ne samo na učesnike, već i na njihove lokalne zajednice i na okruženje u kome se projekat realizuje.

Neke od mogućih tema omladinskih razmena su: aktuelne pojave u društvu, razumevanje kultura, prihvatanje manjinskih grupa, interetnički i međureligijski dijalog, rešavanje sukoba i post-konfliktna rekonstrukcija, zaštita baštine i životne sredine itd.

Omladinske razmene su odličan način za razvoj omladinskog rada u lokalnim zajednicama jer unose interkulturalnu dimenziju i pružaju mladima mnoštvo uzbudljivih mogućnosti. Razmene su se pokazale kao posebno motivišuće za mlade ljude koji se, iz raznih razloga, osećaju isključenima iz društvenog života svoje zajednice. Upoznavanje sa ljudima iz drugih zemalja širi njihove vidike i podstiče ih da stvari sagledaju iz drugačije perspektive. Postoji mnoštvo primera uspešnih omladinskih razmena koje su ostvarile jak uticaj na lični razvoj mladih koji su u njima učestvovali. Mlada osoba, posebno iz nestimulativne sredine, kroz ovakve projekte često pronalazi novi smisao života i nove načine da se uključi u društvene tokove.

S druge strane, treninzi i umrežavanje organizacija su namenjeni kako mladim ljudima, tako i onima koji sa njima rade. Za ovaj tip aktivnosti nema uzrasnih granica za potencijalne učesnike. U zavisnosti od prirode samog projekta u njemu može učestvovati do 50 osoba.

Filip Stefanović (Udruženje Prevent)

Možda te još zanima:

.

Život u pozajmljenom vremenu

Skoro četvrt veka Miloš se bori sa bolešću zavisnosti. 

.

U očekivanju nekog boljeg života

Novosadsko udruženje "Prevent" obeležiće 1. decembar, Svetski dan borbe protiv Side, koncertom koji ima humanitarni i edukativni karakter. Jedan od…

.

Igra 'Ne radi se čoveče' postaje aplikacija

Igra "Ne radi se čoveče" je već nekoliko godina neizostavan deo brojnih festivala u Vojvodini. Nastala u organizaciji udruženja Prevent…

.

Konkurs za volontere udruženja Prevent

Udruženje Prevet raspisalo je konkurs za nove volontere u Novom Sadu i u Beogradu, a svi zainteresovani mogu da se…

.

Konferencija "Sigurna okolina za seksualne radnice"

Udruženje "Prevent" iz Novog Sada organizuje u petak 15.decembra u hotelu "Park" konferenciju "Sigurna okolina za seksualne radnice". Konferencija počinje…

.

AIDS: Još mnogo posla na prevenciji i smanjenju diskriminacije, ali treba više para

Prvi dan poslednjeg meseca u godini obeležava se svuda svetu kao dan borbe protiv SIDE i podrške ljudima koji su,…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo