...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / Blog

Radi lokalno, misli globalno!

07.03.2016.

Ništa nas ne opisuje kao naš moto: "We Serve!" odnosno, mi služimo.

.

Piše: Sofija Maletić (Leo klub Neoplanta)

Od 1917. u Americi i skromnih početaka, naša organizacija Lions Clubs International je sada jedna od najvećih i najbrojnijih u svetu, sa preko milion članova na sve četiri strane sveta, poznati i kao "vitezovi slepih" zbog svog angažovanja za slepe i slabovide osobe. Vremenom, sve je to preraslo u klubove koji danas rade na rešavanju svih problema jedne lokalne zajednice. U svemu tome smo i mi, u obliku Leo klubova, omladina te divne priče.

Postojimo već šestu godinu kao podmladak Lajons kluba Neoplanta. Organizovali smo razne akcije: od skupljanja odeće za štićenike doma u Veterniku, degustacije vina za prikupljanje sredstava za Savez slepih Vojvodine, naš tradicionalni Duh Božića gde prodajemo kuvano vino i odlične mafine, a učestvovali smo i na EXIT-ovom NVO sajmu. Dakle, sprovodimo u delo sve šta zamislimo i sve oko čega se složimo. A pomažemo tamo gde je pomoć potrebna. Mi smo pojedinci koji ne mogu skrštenih ruku da sede i ravnodušno postoje u svojoj zajednici.

Leo klub Neoplanta

Poslednji projekat na kojem smo radili je aplikacija za smart telefone Wheelmap u vidu mape sa označenim lokacijama poput banki, pozorišta, fakulteta, kafića, u odnosu na to koliko su pristupačni tj. nepristupačni korisnicima invalidskih kolica! Rezultat? Zabrinjavajući. Mali procenat lokacija je bio apsolutno pristupačan, a većina potpuno nepristupačna. To je problem kojem bismo voleli da se posvetimo u narednom periodu. Ova akcija rađena je u celoj Evropi i sproveli su je upravo Leo klubovi.

Leo klub Neoplanta od 2010. svojim angažovanjem i akcijama radi na podizanju svesti o prisutnosti osoba sa invaliditetom i prepoznavanju problema naših sugrađana u zajednici u kojoj živimo, borci smo za zdraviju i zeleniju okolinu. Sve što radimo, radimo u duhu: Radi lokalno, misli globalno!

Leo klub Neoplanta

Onda kada osnažimo volontera, kada u sebi probudimo potrebu da se pomogne sopstvenoj okolini, kada odgovorimo na poziv u pomoć i kada ostvarimo mir i razumevanje, onda smo mi uspeli. Do tada, mi ne prestajemo.

Mi smo promena koju želimo da vidimo u svetu!

Možda te još zanima:

.

Dobru knjigu čini dobar čitalac

U čast Svetskog dana knjige, mi iz Leo kluba Neoplanta želeli smo da učinimo nešto. Uspeli smo da akcijom "Pokaži…

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Profesori ne pristaju na ultimatume, pozivaju na razgovor o slobodi govora

Ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održan je skup podrške koji je organizovala grupa profesora i zaposlenih na tom fakultetu,…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo