.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Lifestyle / Blog

#Novosadski je biti promena koju želiš da vidiš u okruženju

30.05.2016.

Gari se probudio, uključio televizor. Poplava negativnih vesti, hronika, starlete. Gari ide u šetnju i u sebi psuje. Grad je propao, mladi su huligani. Vrednosti ne postoje, stavovi se ne iznose više uz karlovačka vina u kultnim kafanama, već isključivo na društvenim mrežama. Gari razmišlja tri sekunde, a onda ulazi na zadnja vrata u gradskom prevozu da ne bi platio kartu.

.

Na fotografiji: Lajoš Lukači

Gari je nekada umeo da se zacrveni od stida kada ne primeti trudnicu da joj ustupi mesto. Kada si se predao i počeo da ćutiš i crveniš od besa Gari? Da li je to zaista slika tvog okruženja ili samo hrana tvoje apatije i stava da ne možeš ti tu ništa da promeniš i doprineseš jer je sve već potpuno determinisano i ništa od tebe ne zavisi?

Zastani Gari i zamisli se. Isključi televizor, uključi mozak. Novi Sad je tvoj grad, tvoji preci su stotinama godina krv i znoj prolivali da bi mogao da živiš baš na ovom parčetu zemlje sa dobrom klimom i zemljištem, zbog čega su ga i nazvali dobrim sadom. Pokreni se moj Gari. Napravi promenu. Počni danas. Ustani kao nekad i pozdravi komšije na tri jezika. Jer umeš. Jer znaš da je i Novi Sad osnovan onomad pod tri različita imena. Ne trubi u prevozu, ispoštuj novosadsku jutarnju dinamiku.

jasmina neskovic

Na fotografiji: Jasmina Nešković i Slađana Gajić (Šta je novosadski)

Neka ti inspiracija budu mali, a veliki novosadski heroji – Lajoš Lukači, koji 25 godina volonterski navija sat na Petrovaradinskoj tvrđavi i Jasmina Nešković, koja je 37 godina učila đake o kolektivnoj odgovornosti i vrednostima. Preuzmi odgovornost za svoju zajednicu, moj Gari. Ko je jači i uporniji, ti, ili svi negativni primeri koje neprestano pominješ? Seti se ko si bio Gari, samo će ti se reći ko možeš da postaneš.

"Sve su Drine ovog sveta krive, nikad se one neće moći potpuno i sve ispraviti; nikada ne smemo prestati da ih ispravljamo" 

Ivo Andrić

Autor: Šta je novosadski

.
Blog kao način komunikacije je kod nas prethodnih godina naišao na odličan prijem. Međutim, kao i sve ostalo i njega polako zamenjuju…
.
The xx 28.11.2016. Boćarski dom, Zagreb Perfektna mešavina hromozoma publike i njihovog omiljenog benda dovela je do tačne formule…
.
U našoj zemlji u društvenim inicijativama aktivno učestvuje svega 1% mladih. Ostali mladi su pasivni ili su primorani da zarađuju…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?