...
TRENUTNO16:00 - 16:30Popodne na O radiju

Lifestyle / Blog

#Novosadski je biti promena koju želiš da vidiš u okruženju

30.05.2016.

Gari se probudio, uključio televizor. Poplava negativnih vesti, hronika, starlete. Gari ide u šetnju i u sebi psuje. Grad je propao, mladi su huligani. Vrednosti ne postoje, stavovi se ne iznose više uz karlovačka vina u kultnim kafanama, već isključivo na društvenim mrežama. Gari razmišlja tri sekunde, a onda ulazi na zadnja vrata u gradskom prevozu da ne bi platio kartu.

.

Na fotografiji: Lajoš Lukači

Gari je nekada umeo da se zacrveni od stida kada ne primeti trudnicu da joj ustupi mesto. Kada si se predao i počeo da ćutiš i crveniš od besa Gari? Da li je to zaista slika tvog okruženja ili samo hrana tvoje apatije i stava da ne možeš ti tu ništa da promeniš i doprineseš jer je sve već potpuno determinisano i ništa od tebe ne zavisi?

Zastani Gari i zamisli se. Isključi televizor, uključi mozak. Novi Sad je tvoj grad, tvoji preci su stotinama godina krv i znoj prolivali da bi mogao da živiš baš na ovom parčetu zemlje sa dobrom klimom i zemljištem, zbog čega su ga i nazvali dobrim sadom. Pokreni se moj Gari. Napravi promenu. Počni danas. Ustani kao nekad i pozdravi komšije na tri jezika. Jer umeš. Jer znaš da je i Novi Sad osnovan onomad pod tri različita imena. Ne trubi u prevozu, ispoštuj novosadsku jutarnju dinamiku.

jasmina neskovic

Na fotografiji: Jasmina Nešković i Slađana Gajić (Šta je novosadski)

Neka ti inspiracija budu mali, a veliki novosadski heroji – Lajoš Lukači, koji 25 godina volonterski navija sat na Petrovaradinskoj tvrđavi i Jasmina Nešković, koja je 37 godina učila đake o kolektivnoj odgovornosti i vrednostima. Preuzmi odgovornost za svoju zajednicu, moj Gari. Ko je jači i uporniji, ti, ili svi negativni primeri koje neprestano pominješ? Seti se ko si bio Gari, samo će ti se reći ko možeš da postaneš.

"Sve su Drine ovog sveta krive, nikad se one neće moći potpuno i sve ispraviti; nikada ne smemo prestati da ih ispravljamo" 

Ivo Andrić

Autor: Šta je novosadski

Možda te još zanima:

.

Novosađani odlični u finalu SUPERSTE programa

Finalni krug konkursa za program Centrifuga Erste banke je završen, a na spisku se nalazi pet projekata iz Novog Sada…

.

Novosadski je biti human

Izložba fotografija "#novosadski od srca" biće otvorena 30. maja u Kulturnom sentru Novog Sada. Izložbu organizuje pokret Šta je novosadski,…

.

Čuvanje pravih vrednosti

Udruženje "Šta je novosadski" nastalo je otprilike pre četiri godine. Osnovali su ga studenti rođeni u Novom Sadu, koji su…

.

Šta je novosadski prerasta u aktivistički pokret

Kada dođete u Novi Sad prvo se zapitate ko je Gari, gde se to sastaje kod Miletića i zašto su…

.

Deo sebe u skrivenim porukama

Pre nekoliko dana Sana Garić oglasila se novim video singlom "Prirodno", drugim u okviru promocije EP izdanja "Deo sebe". U…

.

Hej Gari, upoznaj Novi Sad kroz video igru

Grad Nju Sidling, inspirisan Novim Sadom, ima problem. Svi ljudi u njemu su lenji. Gari, koji se tek doselio, hoće…

  • 14:00 90 u 60
  • 15:00 Music Mix by Majkić
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo