.
Trenutno
Vredi pročitati
 Novinari O radija
Lifestyle / Blog

Čuvanje pravih vrednosti

28.03.2016.

Udruženje "Šta je novosadski" nastalo je otprilike pre četiri godine. Osnovali su ga studenti rođeni u Novom Sadu, koji su na društvenim mrežama želeli da doprinesu promociji vrednosti grada koje se polako gube. Pratioci stranice su ubrzo prepoznali ovakvu ideološku orijentaciju i postepeno se formirala zajednica istomišljenika, koja danas broji čak 30.000 pratilaca na Fejsbuku, oko 21.000 na Instagramu, 1.400 na Tviteru, uz Jutjub kanal.

.

Foto: Gary Squatter Novi Sad fotografije

Ono što ovu stranicu čini drugačijom od velikog broja sličnih, upravo su njeni pratioci, koji svakodnevno doprinose sadržajima, nesebičnim deljenjem svojih fotografija, misli ili ideja na temu šta je to za njih novosadski.

Tim ljudi koji svakodnevno volonterski uređuje sadržaje veruje da na ovaj način aktivno dopinosi promenama u društvu, makar na nivou promene u stavovima. Umesto da isključivo primećujemo samo ono što nije dobro u gradu, mi upravo želimo da istaknemo dobre vrednosti. Onog trenutka kada zaboravimo vrednosti koje naš grad ima i koje ga karakterišu, gubimo mogućnost da ga održavamo takvim. U tome imamo podršku grupe odabranih sponzora, koji ljudima koji nam šalju fotografije dele nagrade u vidu tipičnih novosadskih obroka, majica ili knjiga.

Dakle, šta je sve novosadski? Novosadski je biti tolerantan prema različitostima, ipak smo mi multikulturalna sredina. Novosadski je menjati stvari koje možemo, novosadski je voziti bicikl. Novosadski je stariti u ovom gradu, novosadski je uživati u momentima u prirodi. Apsolutno je novosadski ustati trudnicama i starijim sugrađanima u gradskom prevozu. Novosadski je voleti svoje, ali i poštovati tuđe. Novosadski je zanimati se za svoju istoriju. Novosadski je zvati druga gari, nositi gornjak na proleće ili igrati picigen na Štrandu. Novosadski je na Keju dočekati izlazak sunca posle grada, ili proslavljati ispit u studenjaku. Novosadski je sačuvati manire. I još toliko toga je novosadski.

stajenovosadski

Tim stranice Šta je novosadski i u budućem periodu namerava da svoje pratioce i dalje podstiče u aktivnom učešću. Planirane su nagrade za osobu koja bude izabrana kao #novosadskiheroj, jer je toliko priča o nesebičnim delima sugrađana za koje nikad ne saznamo. Tu spadaju i uspesi najmlađih novosađana na raznim takmičenjima ili bilo koja stvar kojom se ponosite i koju želite da podelite. Druga plairana rubrika je #novosadskikutak. Odvezite se biciklom i fotografišite svoj omiljeni novosadski kutak, a naši prijatelji iz Invictabike shop-a će nagraditi najzanimljiviju fotografiju potpunom restauracijom bicikla. A na kraju, ko zna kuda će nas odvesti aktivizam? Možda uspemo da sakupimo dovoljno materijala za knjigu "Šta je novosadski" u kojoj će se naći baš neka od vaših fotografija ili priča :)

Na kraju, želimo da se zahvalimo svima koji su uz nas. Hvala što pomažete da od našeg Novog Sada napravimo još lepše mesto za život.

Vaš Šta je novosadski tim

.
Blog kao način komunikacije je kod nas prethodnih godina naišao na odličan prijem. Međutim, kao i sve ostalo i njega polako zamenjuju…
.
The xx 28.11.2016. Boćarski dom, Zagreb Perfektna mešavina hromozoma publike i njihovog omiljenog benda dovela je do tačne formule…
.
U našoj zemlji u društvenim inicijativama aktivno učestvuje svega 1% mladih. Ostali mladi su pasivni ili su primorani da zarađuju…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li Građanski zakonik može da reši odnos države prema osnovnim ljudskim pravima?