...
TRENUTNO11:00 - 12:00Y2K

Kultura

Večeras dodela Gremija, Sem Smit glavni favorit

08.02.2015.

Glavni favoriti su Sem Smit, Bijonse i Farel Vilijams.

.


   Britanski pevač Sem Smit mogao bi danas da uđe u istoriju Gremija budući da je nominovan u svim glavnim kategorijama, ali mu šanse da osvoji sve nagrade smanjuju Bijonse i Farel Vilijams.

   Nekadašnji barmen, 22-godišnji Smit je zahvaljujući baladi o vezi za jednu noć "Stay With Me" postao hit. Nominovan je u četiri glavne kategorije - album godine, snimak godine, pesma godine i najbolji novi umetnik a samo je jedan muzičar osvojio nagrade u sve četiri kategorije - Kristofer Kros 1981.

   Smit je zajedno sa Bijonse i Vilijamsom nominovan u šest kategorija. Bijonse je već osvojila 17 Gremija ali nikada i najprestižnijeg za album godine.

   Ova 33-godišnja pevačica je, svojim najnovijim albumom "Beyonce", pružila najličniju muziku do sada. Bivša zvezda tinejdž sastava "Destiny''s Child" na novom albumu objavljenom u tajnosti u decembru 2013. više nego ikada istražuje sopstvenu seksualnost, a jedan od hitova albuma je i oda bračnoj sreći "Drunk in Love" koju peva sa suprugom, reperom Džej Zijem.

Gremi za Vilijamsa bio bi priznanje 41-godisnjem producentu koji je prošle godine razgalio svet humerom "Happy". Vilijams je prošle godine bio nominovan za Gremija za saradnju sa Robinom Tikijem na "Blurred Lines" i francuskim elektronskim duom "Daft Punk" koji su bili veliki prošlogodišnji pobednici Gremija.

   Neočekivani nominovani u kategoriji Album godine je Bek sa svojim "Morning Phase". Ovaj inovativni roker iz Los Anđelesa već dve decenije dobija hvale kritičara i ima veliku bazu obožavalaca ali nikada nije upao u "mejnstrim" odakle mahom dolaze dobitnici Gremija.

   Za titulu "Album godine" u konkurenciji je i Ed Širan za "X". Širan je britanski pevač i relativni novajlija koji je sarađivao sa pop "džinovima" poput Tejlor Svift i "One Direction".

   Smit je, ipak, glavni favorit. Album mu u SAD promoviše Capitol Records čiji je izvršni direktor Stiv Barnet doneo Amerikancima britansku soul divu Adel.

   Smitov debi album "In the Lonely Hour" je treći najprodavaniji album u SAD u 2014. a zahvaljujući pametnom korišćenju društvenih medija i mudrom obelodanjivanju da je gej ali nepristajanju da bude i gej pevač, Smit je stekao i solidnu bazu fanova.

   Još jedna nova zvezda koja je izbila u prvi plan kada su Gremiji u pitanju je Igi Azelija koja bi mogla da postane prva žena koja je dobila nagradu za Najbolji rep album godine.

   Igi, koja je nominovana i u kategorijama za najboljeg novog umetnika i snimak godine, postala je zvezda budući da je reč o beloj, plavokosoj Australijanki koja je uspela u mahom afroameričkoj "mačo" sferi

   Ove godine, dodela Gremija organizovana je u Stejpels centru u Los Anđelesu a nastupiće Madona, Pol Makartni, Rijana i Kanje Vest, između ostalih.

 izvor: Tanjug

Možda te još zanima:

.

OnePlus najavljuje AI muzički festival u Indiji

Kompanija OnePlus najavila je da će proslavu svog desetog rođendana obeležiti multi-žanrovskim muzičkim festivalom OnePlus AI Music Festival, koji će tokom decembra…

.

Posetite Grammy muzej

Muzički koncerti su na pauzi i moraćemo da naučimo da živimo s tim. Ali, dok cela situacija ne prođe, na…

.

Četiri Gremija za Sema Smita!

   Pored Smita, Bek je, na iznenađenje svih, a pogotovo Kanjea Vesta, odneo Gremi za najbolji album godine za Morning Phase.

.

GREMIJINIIII - lični namig ;-)

Iako bih voleo Gremlin specijal umesto sve dosadnijih dodela nagrada ovaj spisak nominovanih mami osmehe muzičkim sladokuscima, ako se još…

.

Nominacije za Oskara: "Moć psa" Džejn Kempion vodi sa 12 nominacija

Film "Moć psa" (The Power of the Dog), sa Benediktom Kamberbačom u glavnoj ulozi, vodi u broju nominacija za nagrade…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo