.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Kultura / Film

Top 5 filmova za leto

21.07.2015.

Nagradu "Underground Spirit", koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, dobila je ekipa španskih reditelja i među njima Migel Ljanso, koji nam je preporučio pet filmova za leto. On je ljubitelj treš i eksperimentalnih filmova, ali u njegovoj listi ništa nije predvidivo.

.


1. Aguirre, the Wrath of God

aguirrethewrathofgod jpg

Film Vernera Hercoga iz ’72. godine veoma je interesantan - radnja se dešava u džungli i inspirisala me je, zbog Hercogovog avanturističkog duha. Otišao je u džunglu na tri godine i snimio je tamo dva filma, a u ovo se radi o španskoj ekspediciji u potrazi za zlatom i blagom putem Amazona. Grupu predvodi pohlepan Don Agires koji će potregu dovesti do zlatnog grada ili destrukcije...


2. ¡Vivan los novios!

vivanlosnovios jpg

Režiser Luis Garsija Berlanga pravio je tragikomedija šezdesetih godina, a radnja ovog filma odvija se tokom leta. Glavni lik Leo odlazi na Mediteran da se oženi devojkom koju nikada ranije nije video. Međutim, okružen Šveđankama u bikinijima počinje da se brine. To je portret čoveka preplavljenog okolnostima, prikazan kroz nelagodan i neprijatan humor.


3. The Executioner

elverdugo png

Još jedan film Berlange, jer je on izvanredan režiser! Grobar se ženi starijom ćerkom jednog dželata i, iako mu se to ne sviđa, mora da nastavi profesiju svog tasta nakon njegovog penzionisanja.


4. Banana Joe

bananajoe jpg

Ovaj film je jako loš. Baš, baš loš. Ali me je dirnuo, jer se Banana Džo, odnosno Bad Spenser bori protiv velikih kompanija u džungli i to obožavam. Loš je, ali ponekad moramo da zaboravimo na eksperimentalne filmove i opet treba da se povežemo sa publikom i običnim ljudima, jer treba da im isprovociramo osećanja.


5. Chronique d'un été (Hronika jednog leta)

hronikajednogleta jpg

Režiser ovog filma Žan Ruš otišao je u Afriku i stekao prijatelje, a film je snimio tako što je upoznao glumca u luci i pitao ga: šta želiš da budeš? Radi sa amaterskim glumcima i želi te ljude sa kojima radi da prikaže ne samo onakim kakvi su oni zaista, nego i kakvi žele da budu, pa je takav pristup veoma zanimljiv.

J.Ž.

.
Nova regionalna kantautorska scena se u poslednjih nekoliko godina pokazala kao vrlo kvalitetno tlo za muzičko stvaralaštvo. Ispostavilo…
.
Najbolji start jednog Spajdermen filma!
.
Otvoren je konkurs za deseto izdanje Međunarodnog festivala kratkog, nezavisnog i "uradi-sam" filma MikroFAF, koji ove godine nosi…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?