.
Trenutno
Popodne na O radiju
 Oradio ekipa
Kultura / Strip

Velikani stripa na 9. strip vikendu

08.09.2015.

Novosadski strip vikend biće održan 11. i 12. septembra u SKC Fabrici. Predstaviće se mnogobrojni autori i izdavači, a tradicionalno će biti održana i berza stripova.

.

"Kao i svake godine ideja je da se prikažu stvaralašta u domaćoj produkciji i izdavači sa 'ex yu prostora'. Ideja je da svi posetioci dobiju priliku da se susretnu sa autorima, a možda i uhvate neki original ili primerak koji su preskočili", poručio je PR Studentskog kulturnog centra Novi Sad Nemanja Vuković.

Gost strip vikenda će biti i Gradimir Smuđa, koji sad živi u Francuskoj, ali koji i dalje važi za velikog strip umetnika iz Srbije. "Budući da je Francuska ipak najveća u produkciji stripova, Francuski institut u Srbiji je velika podrška manifestaciji", podsetio je Vuković koji kaže da je spektar gostiju generalno veoma zanimljiv.

"Imamo zanimljive goste iz različitih delova sveta. Dolazi gošća iz Litvanije koja crta mange, ali koja se oprobala i u svakoj drugoj tehnici. Tu su zatim Mladen Oljača, Spasoje Kulazov, Zdenko Franjić i mnogi drugi autori", ispričao je Vuković, koji kaže da će ove godine umetnici predstavljati jedni druge na sceni. Budući da dolazi Zdenko Franjić, on će nastupiti i kao DJ.

Berza stripova počinje u petak u 14 časova, dok će u subotu u 11 časova početi berze i vinila i stripova. U petak je u 20 časova upoznavanje sa autorima, a kasnije su nastupi di – džejeva. Klub Kvoter će se takođe uključiti, pa će berza vinila biti tamo.

Dan pred strip vikenda, u Muzeju savremenih umetnosti u 20 časova počeće izložba strip tabli u Srbiji između dva svetska rada. "Tamo će biti predstavljeno ono što je bilo najbliže stripu tada. Biće tu različitih žanrova koji su više mali blokovi, karikature  i pojedini razgovori. Strip u tom periodu se koristio kao propaganda pa se to i može smatrati kao početak stripa", rekao je Vuković.

Ulaz na Novosadski strip vikend je besplatan.

N.Š.

 

 

.
"Proklet onaj kome je preča slava od dobrote".
.
U vreme Arsenal festa u Kragujevcu je održano i sedmo izdanje međunarodne strip konferencije "Kragujevac Comic Con". Pored domaćih…
.
Srednja generacija pamti stripomaniju iz osamdesetih godina. Zagor, Blek, Mister No, Alan Ford i drugi junaci roto izdanja prodavani…
Program
Kalendar događaja
Jun 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Da li treba dozvoliti biciklistima da voze u pešačkim zonama?