...
TRENUTNO10:20 - 10:30Pre podne na O radiju

Kultura / Strip

Velikani stripa na 9. strip vikendu

08.09.2015.

Novosadski strip vikend biće održan 11. i 12. septembra u SKC Fabrici. Predstaviće se mnogobrojni autori i izdavači, a tradicionalno će biti održana i berza stripova.

.

"Kao i svake godine ideja je da se prikažu stvaralašta u domaćoj produkciji i izdavači sa 'ex yu prostora'. Ideja je da svi posetioci dobiju priliku da se susretnu sa autorima, a možda i uhvate neki original ili primerak koji su preskočili", poručio je PR Studentskog kulturnog centra Novi Sad Nemanja Vuković.

Gost strip vikenda će biti i Gradimir Smuđa, koji sad živi u Francuskoj, ali koji i dalje važi za velikog strip umetnika iz Srbije. "Budući da je Francuska ipak najveća u produkciji stripova, Francuski institut u Srbiji je velika podrška manifestaciji", podsetio je Vuković koji kaže da je spektar gostiju generalno veoma zanimljiv.

"Imamo zanimljive goste iz različitih delova sveta. Dolazi gošća iz Litvanije koja crta mange, ali koja se oprobala i u svakoj drugoj tehnici. Tu su zatim Mladen Oljača, Spasoje Kulazov, Zdenko Franjić i mnogi drugi autori", ispričao je Vuković, koji kaže da će ove godine umetnici predstavljati jedni druge na sceni. Budući da dolazi Zdenko Franjić, on će nastupiti i kao DJ.

Berza stripova počinje u petak u 14 časova, dok će u subotu u 11 časova početi berze i vinila i stripova. U petak je u 20 časova upoznavanje sa autorima, a kasnije su nastupi di – džejeva. Klub Kvoter će se takođe uključiti, pa će berza vinila biti tamo.

Dan pred strip vikenda, u Muzeju savremenih umetnosti u 20 časova počeće izložba strip tabli u Srbiji između dva svetska rada. "Tamo će biti predstavljeno ono što je bilo najbliže stripu tada. Biće tu različitih žanrova koji su više mali blokovi, karikature  i pojedini razgovori. Strip u tom periodu se koristio kao propaganda pa se to i može smatrati kao početak stripa", rekao je Vuković.

Ulaz na Novosadski strip vikend je besplatan.

N.Š.

 

 

Možda te još zanima:

.

Stripofili, raščistite raspored za vikend!

Ljubitelji stripa dobiće pravu malu poslasticu, koja će ih oraspoložiti bez obzira na sve nagle vremenske promene. Novosadski strip vikend…

.

Strip spremno čeka novu publiku

Možemo reći da se ono čemu su se domaći strip izdavači nadali, unazad nekoliko godina, danas realizovalo na visokom novou.…

.

Na kraj Limana Žuta kuća

Žuta Kuća na livadi između Limana i Štranda živela je pet godina. 

.

Stvari se stalno vrte u krug

Mogli bismo, gotovo sa sigurnošću, da kažemo da se za jedan veliki festival, poput Exita, proda mnogo više karata nego…

.

Norveška šuma: Važne su pesme

Kada je Murakami objavio knjigu "Norveška Šuma" 2007. godine sigurno nije imao na umu da će njegovo delo, opet inspirisano…

.

Kako su pab kvizovi postali omiljena zabava Novosađana?

Novi Sad je grad u kome je cela priča oko pab kvizova u Srbiji počela, grad odakle je sve krenulo…

  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo