...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura / Strip

Sara i Silva stvaraju prvu crnogorsku mangu

21.09.2024.

Sara i Silva Dervanović, mlade strip autorke iz Podgorice, bile su gošće ovogodišnjeg Hercegnovskog strip festivala. Iako su na početku karijere, dve sestre su već izgradile imidž manga autorki, s obzirom na to da imaju jednu epizodu stripa "Lanci i mastilo" iza sebe. 

.

Planiraju da objave čitav serijal zanimljive, misteriozne mange koju možete videti u fanzinu "Vintart". Stripove vole od malih nogu, zahvaljujući svojim roditeljima, a manga je došla kao generacijski trend, iako su odrasle uz Bonelijeve junake.

Pitali smo ih odakle tolika zainteresovanost za japanski strip kod nas.

"Moje lično mišljenje je da je zapravo sve počelo od anima. Svi smo upoznati sa naslovima poput 'Zmajeva kugla', 'Naruto', 'Jugio'... Ta cela priča počela je od toga. Mladi su bili toliko zainteresovani za te priče da su, kada je internet postao mnogo popularniji, saznali i za postojanje mangi, za postojanje stripova i tako se ta kultura širila," kaže Sara.

sarasilva2

Ona i njena sestra Silva zajedno su ušle u svet mangi, ali je njihov početak izgledao malo drugačije. Sara kaže da je njeno zaljubljivanje u stripove počelo klasičnim Bonelijevim stripovima.

"Ja i moja sestra smo počele da crtamo mange, tako što sam ja prvo počela da crtam kojekakve Čiča Gliše. Nisam ni znala za mange i japanski stil, jednostrano sam volela stripove. Učila sam o njima od roditelja, od majke koja je čitala Zagora, Velikog Bleka, Alana Forda. Poželela sam da crtam stripove. Tu je ušla moja sestra Silva, koja je imala 11 godina, a ja 14, i počele smo da stvaramo neke svoje priče,” objašnjava Sara.

Prvo su počele da crtaju klasične stripove, ali pošto je anime uvek bio deo njihovih života, upoznale su mange i shvatile da im se taj stil crtanja i pričanja priče više dopada.

"Videli smo da manga ima veoma specifičan način pripovedanja. Svaka epizoda je povezana sa drugom i to je jedna ogromna priča. Kao grafička novela, kao neki film. Volele smo da gledamo i čitamo horore, pa se tako rađala i naša prva priča," kaže Sara.

Napravile su prvu manga priču "Dežavu" na 30-40 tabli, što ih je odvelo na zagrebački OHOHO festival da rade na kratkom stripu.

"Odradile smo strip i rekle smo, pa ovo bi bilo jako interesantno. Mogla bi da se napravi čitava knjiga. Tu je došao i Andrija Vujošević, strip autor koji ima izdavačku kuću i ulio nam vetar u jedra," kaže Silva.

Tako je počela da nastaje manga horor "Lanci i mastilo". Prva epizoda je izašla u "Vintart" fanzinu, a sestre Dervanović su nastavile rad na njemu.

"Tu je glavni lik Išida i sa njim je silueta, odnosno, gospodin Mastilo. Gospodin Mastilo ovde je narator i govori o svakodnevnom životu Išide, koji je dosta maltretiran u srednjoj školi. Gospodin Mastilo navodi Išidu da ubije momka koji ga je maltretirao, i tako počinje zaplet priče," objašnjava Silva.

Posle objavljivanja prve epizode, shvatile su da ta priča može biti veoma uzbudljiva i da bi trebalo da je nastave. Sara kaže da će priča imati elemente horora, socijalnog impakta i problema sa kojima se mladi susreću danas.

sarasilva3

Posao su podelile na dva dela. Sara crta skice i ideje za kadrove, a Silva završava i boji. Ideje razmenjuju u svakom kadru i dopunjuju jedna drugu.

"Ne znam šta bih ja bez nje. Iskreno. Stvarno, guramo jedna drugu i to odlično funkcioniše od samog početka," kaže Sara.

Trenutno su fokusirane na završavanje svoje prve mange.

"Glavna stvar je da završimo. Planiramo da se posvetimo više samim ilustracijama, jer ja i Sara crtamo non-stop. Vozimo se autobusom, sedimo negde, svejedno. Non-stop imamo u krilu nešto da crtamo," kaže Silva.

Rok za završetak serijala nemaju i, kako kažu, priča o Išidi i gospodinu Mastilu biće završena kada obe budu zadovoljne pričom i crtežom.

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Crna Željka: tinejdž horor Marka Dješke

"Crna Željka" je novi strip Marka Dješke, koji je ovog septembra stigao do ljubitelja devete umetnosti, prvo u Crnoj Gori,…

.

Saradnja subotičkih i vršačkih strip autora: Od granice do granice

U Subotici je, u prostoru Hardwired, trenutno otvorena izložba stripova i fanzina "Od granice do granice". Izložbu realizuje TV Krpelj…

.

Strip umetnik Luka Cakić sprema superheroja iz NOB-a

Luka Cakić je mladi Podgoričanin koji se stripom bavi već godinama. Sve je počelo talentom i ilustracijama nastalim iz hobija,…

.

Strip se preselio u Herceg Novi

Više od 150 gostiju iz 20 zemalja okupilo se ovih dana na 18. Hercegnovskom strip festivalu. Kao i ranijih godina,…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo