...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Strip umetnik Luka Cakić sprema superheroja iz NOB-a

10.09.2024.

Luka Cakić je mladi Podgoričanin koji se stripom bavi već godinama. Sve je počelo talentom i ilustracijama nastalim iz hobija, a stiglo je do kreiranja kompleksnih strip uradaka. On je bio jedan od gostiju Hercegnovskog strip festivala gde se predstavio publici i kolegama iz celog sveta.

.

Za Oradio kaže da je njegova crtačka avantura počela kao neka vrsta lečenja.

"Bila je to moja terapija. Upisao sam fakultet koji nisam voleo i koji mi nije ležao i počeo sam da crtam portrete. Pošto sam veliki filmofil, veoma mi je blisko kadriranje i kroz to sam počeo da crtam prvo likove, pa kadrove, a onda i čitave scene. Posle pet godina takvog hobija, počinju da pristižu neki prvi poslići", priča Luka.

lukacakic3

Na početku su to bile ilustracije za knjige, kaže naš sagovornik.

"Te ilustracije su uvek naginjale stripu, pa sam počeo da se bavim i devetom umetnošču. Prva prava tabla stripa koju sam nacrtao bila je jedna kratka zombi priča. Tu se i završilo, jer nije bilo baš najbolje. Ali 2016. godine sam dobio šansu da crtam jednu priču za izdanje 'Linije fronta'. Bile su to četiri strane stripa koje su nagrađene kao najbolje ispričana priča u okviru tog albuma", priča Luka.

Nastavio je da se bavi stripom, a prvi koji ga je definisao kao umetnika bio je serijal "Crestfallen", koji je radio zajendo sa Krisom Dibekom iz Švedske.

"On je pisac i angažovao me je da probamo nešto da napravimo kroz kraudfanding kampanju. To je strip dug 38 stranica, rađen akvarelom, što mi je teško palo jer sam tek učio tehnike stripa. Prve table koje sam nacrtao stradale su na suncu, jer nisam znao da treba da ih zaštitim. Dve godine je to trajalo zahvaljujući mojim greškama, ali sam tada mnogo naučio", priča Luka.

lukacakic1

U Crnoj Gori je počela da se stvara scena mladih strip umetnika, čije karijere su još u začetku. Luka je deo te veoma talentovane ekipe.

"Pokrenuto je i izdavaštvo u Crnoj Gori. Ovde postoji samo jedna striparnica i uslovi nisu idealni, ali počeli smo da se udružujemo i da stvaramo", kaže naš sagovornik.

Trenutno radi na dva stripa potpuno drugačije tematike.

"Crtam strip koji se osvrće na našu istoriju. U pitanju je priča o virdžini. Priča o ovoj pojavi autohtona je u Crnoj Gori, koja je konzervativna i patrijarhalna. Živeli smo u periodu gde, ako nema muškog poroda, od žena su se pravili vojnici i radnici za najteže poslove. To je deo naše bliske prošle kulture i mislim da je važna tema za strip", kaže Luka,

lukacakic4

Sa druge strane, započeo je rad i na jednom superherojskom stripu sa tematikom iz Narodno-oslobodilačke borbe.

"Priča se zove 'Zastavnik' i razvija je u saradnji sa Andrijom Vujoševićem. U pitanju je priča iz Drugog svetskog rata. Podseća na Marvelove stripove. Mislim da će ceo region uživati u avanturama tog superheroja koji pomalo podseća na Kapetana Ameriku. Priča nas vraća u vreme koje je romantizovano i u kojem smo se držali zajedno", najavljuje Luka.

On kaže da se priča o partizanima u Drugom svetskom ratu bitno razlikuje od stripova koji su nastali sedamdesetih i osamdesetih prošlog veka.

"Stil crtanja naginje francuskoj školi, a i sama priča nije utemeljena u realnim pričama o partizanima, već dolazi iz paralelnog univerzuma, u kojem postoji Zastavnik neverovatne snage koji se sa svojom partizanskom četom bori protiv nacista", kaže Luka.

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Saradnja subotičkih i vršačkih strip autora: Od granice do granice

U Subotici je, u prostoru Hardwired, trenutno otvorena izložba stripova i fanzina "Od granice do granice". Izložbu realizuje TV Krpelj…

.

Strip se preselio u Herceg Novi

Više od 150 gostiju iz 20 zemalja okupilo se ovih dana na 18. Hercegnovskom strip festivalu. Kao i ranijih godina,…

.

Danica Jevđović u potrazi za novim strip formama

Proletos smo ispratili promociju knjige "Kod kuće", antologije kratkog stripa iza kojeg stoji udruženje "Stripotetke". Među 11 autorki koje su…

.

Od Sibira do Beograda: priča o Artjomu Trahanovu

U poslednjih nekoliko godina više odličnih mladih strip autora pristiglo je iz Rusije u Srbiju. Artjom Trahanov, autor poreklom iz…

.

Strip se preselio u Herceg Novi

Više od 150 gostiju iz 20 zemalja okupilo se ovih dana na 18. Hercegnovskom strip festivalu. Kao i ranijih godina,…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo