...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Strip

Rani jadi Mračnog viteza

02.11.2021.

"Betmen: godina nulta" je, ako malo o tome razmislite, poprilično hrabro napisan strip. Sama ideja da se ponovo opeva Betmenovo poreklo nosi u sebi neku dozu iracionalnosti, jer svi znamo da je Milerov "Betmen: godina prva" pre ovoga bio kalup za tu priču. Najverniji fanovi Frenka Milera i njegovog genijalnog premaštavanja Mračnog viteza ni danas ne mogu da se pomire sa Snajderovom verzijom.

.

No, srećom, nisu svi baš toliko isključivi. "Betmen: godina nulta" uspeo je, po mnogo čemu da ispriča uverljivu priču o poreklu, a da ispoštuje "ramena na kojima stoji". Nije se Kapulo zatrčao, ova epizoda lagano gradi Betmena kao alter ego Brusa Vejna i daje preko potrebna objašnjenja zbog čega superheroj radi to što radi, na način na koji radi. Ne kosi se obavezno sa Milerovom verzijom niti pokušava da je potre (to je svakako nemoguće), ona tek pripoveda Betmena kojem mesto traži u savremnom svetu. 

betmen3 jpg

Ovaj serijal stripova prati Brusa Vejna koji zanemaruije prošlost ne bi li postao Betmen koji  je tihi zaštitinik grada. Međutim, neslaganje sa Alfredom i niz neuspeha u borbi protiv Crvene kapuljače, kao i nemogućnost da grad pun kriminala popravi makar za jotu, vraća ga unazad.

BELI VITEZ NA IVICI SLOMA

Gledamo ga nadalje kako radi stvari koje samo on može. Podsećamo se da je Betmen vrhunski taktičar i borac koji se neće zaustaviti ni pred čim da pobedi svog neprijatelja. Njegove avanture, scene u kojima hvata sve zlikovce koji okružuju Crvenu kapuljaču, svi njegovi napori da dođe do dna te priče, odaju utisak kao da se radi o nekoj od klasičnih epizoda na koje smo navikli, a "Betmen: godina nulta" je ipak samo početak njegovih avantura.

betmen2 jpg

Kapulo je ovde pokazao svu raskoš talenta koji poseduje, pa se u tom smislu ni ova priča ne razlikuje vizuelno od ostatka njegovog "trka". Njegova epoha rada na Betmenu umetnički je ujednačena i konziustentna.

BETMENOVA MORA IZ PAKLA

Jedan strip može da se meri i po broju iznimno zanimljivih detalja i epizoda unutar priče. Susret Betmena i Edvarda Nigme pravi je mali dragulj stripske dramatizacije. Takođe, Kapulovi crteži Gotama koji je pogodilo zamračenje, prava su pokazna vežba njegove sposobnosti da nam dočara arhitekturu jednog mitskog grada.

"Betmen: godina nulta" je, dakle, strip vredan svačije pažnje, bez obzira na afekciju prema Frenku Mileru. Proći će još dosta vremena i shvatićete da su te dve vizije stasavanja Mračnog viteza počele da se stapaju u jednu kroz proširenu pop kulturu koja izvire iz stripske.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo