...
TRENUTNO00:00 - 11:00Music Mix by Majkić

Kultura / Strip

Betmenova mora iz pakla

28.12.2020.

Stvoriti ultimativnog zlikovca nasuprot Betmenu, strip autorima je od početka bila noćna mora. Kakav to njegov nemezis mora da bude da bi ga uvek dramatično pomerao sa pijedestala na kojem ga mi čitaoci držimo? Ozbiljno je to pitanje, na koje ovde ne možemo dati odgovor, ali ima ko je voljan da pokuša.

.

Tokom godina, Betmen se borio sa mnogim noćnim morama, ali nijedna nije bila tako zastrašujuća poput one koju su mu osmislili genijalni autor Skot Snajder i talentovani crtač Džok u epizodi "Betmen koji se smeje" (Čarobna knjiga, 2019.). Izvrnuta verzija Brusa Vejna koji je postao novi Džoker u ovom košmarnom nastavku grafičke novele "Mračne noći: metal", nateraće superheroja da pomoć potraži tamo gde je nikada nije tražio.

Takođe, Betmen mora da posegne za najmračnijim delovima sebe ne bi li pobedio to čudovište.

Priča započinje kada Betmen otkriva mrtvu verziju sebe iz druge stvarnosti. Ono što će našeg junaka zapanjiti jeste činjenica da je njegovo drugo ja očigledno umrlo srećno. Kako je to moguće? No, priroda sreće i te kako je povezana temom ovog stripa. Betmen koji se smeje želi Brusu da predstavi najveću noćnu moru koju bi Mračni vitez mogao da ima. On će mu pokazati njegove kopije iz drugih svetova koje su listom, na različite načine, uspele da promene svet na bolje, dok je originalni Betmen ostao zaglavljen u beskrajnoj petlji depresije.

betmen2 jpg

Betmen koji se smeje kao mamac bira Džokera koji se infiltrira u Betmenovu pećinu i tamo izvrši samoubistvo. Taj čin oslobađa toksin koji zarazi Brusa i postavlja ga na put tako da postane jednako proklet kao njegov košmarni kolega.

Dok vreme neumitno ističe, Betmen se obraća drugom psihopati Džejmsu Gordonu mlađem. U priču se upliće i njegov otac, komesar Gordon, a kao da ta zbrka nije dovoljna pojavljuje se i još jedna verzija Betmena, Mračni vitez, koji Gotam lagano pretvara u klanicu.

betmen3 jpg

Pre nego što se suoči sa Betmenom koji se smeje, Brus mora da se poveri Džokeru i njihovi dijalozi su pravi mali dijamant ove epizode. Betmen će morati da savlada i svoje neprijatelje i najmračnije delove sopstvene ličnosti ne bi li izašao iz ovog košmara.

Treba i reći da je Džokov crtež u ovom stripu briljantan. On je poznat kao sjajan crtač horora, ali ovo što donosi u "Betmenu koji se smeje" je uznemirujuće i nadrealno. Njegov Betmen koj se smeje više je od demonskog, a način na koji postepeno slika Betmenov pad u ludilo je genijalan.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Šta da je Pinokio smrtonosni robot

Pinokio je bajka koja u sebi nosi finu dozu mračnog i depresivnog. Starac bez dece, napravi drvenog lutka koji oživi…

.

Supermenov romantični kraj

Kada razmišljam o Supermenu, poslednjem sinu Kriptona i čoveku budućnosti, uvek mi u glavi zazvoni ona ključna razlika između njega…

.

Jezivi pokloni velikana stripa

Malo je strip crtača koji uspevaju da pomere pravila igre na takav način, da posle njihovog angažmana ništa više ne…

.

Kad odrastanje zaboli

Ostajući na prepoznatljivom pripovedačko/filmskom tragu, Dejvid Smol je ponovo stvorio jedno maestralno delo prepuno teskobe, kroz naraciju nezgodnog odrastanja u…

.

Zanosan svet koji proždiru Titani

Sve što je ostalo od čovečanstva spaseno je u gradu okruženom gigantskim zidovima, podignutim u tri koncentrična kruga. Izvan tih…

.

Ne naročito čudesna žena

Besomučno rudarenje filmskih studija po ograničenom rudniku filmske estetike i motiva veselih osamdesetih, ovih je dana konačno probio vodenu žilu…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 U kakvoj zemlji želim da živim

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo