...
TRENUTNO15:40 - 15:50O tome se priča

Kultura / Strip

Panišer Maks: psihopata sa zrncem ljudskosti

29.11.2021.

Frenk Kesl, strip publici poznatiji kao Panišer, nasilni je psihopata. To je veoma važno znati kada krenete da čitate stripove u kojima on vodi glavnu reč. Poput nekih drugih zlikovaca u Marvelovom svetu, on je negativac. Ne antiheroj! Čist, nepopravljivi negativac. 

.

"Panišer Maks" Džejsona Arona i Stiva Dilona, omnibus je nedavno objavljen u "Čarobnoj knjizi" u dva toma prepuna ludaka, nasilja, sulude akcije i krvi do kolena, pokazaće upravo to. Panišer je mašina za ubijanje u ljudskom obličju i, kada ga saterate u ćošak, postaje životinja čija dela ne zahtevaju neku pomnijuanalizu.

POSLEDNJI RONIN: SMRTNO OZBILJNA KORNJAČA

Ovaj serijal plete priču o zamisli grupe mafijaša da krupnog, ali manje poznatog Vilsona Fiska unaprede u Kingpina, šefa svih šefova u gradskoj gangstersoj hijerarhiji. Taj potez u stvari je zamka za Frenka Kasla, koji neće odoleti da krene na novog bosa. Međutim, Fisk odlučuje da mu je na mestu šefa mafije udobno i lepo, te pobije glavešine i odluči da će se za Panišera pobrinuti na jedini način koji obojica razumeju – sirovim nasiljem bez ograničenja.

paniser1 jpg

Panišer će u ovom serijalu dotaći dno, ako je to uopšte moguće zamisliti za osvetnika koji je već davno izgubio sve što mu u životu znači. On će morati da odluči koliko duboko može da padne, ne bi li pobedio nemilosrdnog protivnika.

Da se u ovom stripu dešava samo sukob ova dva lika, ni po muke. Tu je Fiskova supruga koja, zbog smrti sina postaje ozbiljan krvolok, dok Elektra i Bulzaj ni malo ne zaostaju u pravljenju nepatvorenog haosa.

Možete se gnušati nasilja i zla, ali s koje god strane otvorili ovaj strip, shvatićete da se u stvari radi o brilijatnom uratku.

paniser3 jpg

Usred svih tih eksplozija i tarantinovskih vodoskoka krvi, krije se priča o izgubljenim dušama koje ne mogu da pronađu izlaz. Ni iz nevolja u koje su dospeli, baš kao ni iz svojih nasilnih života. Aron je uspeo da u sve te likove usadi dirljivu dozu ljudskosti, pa publici njihov pad pomalo slama srce.

KAKO JE DERRDEVIL DOBIO NOVI ŽIVOT

Svet u stripu "Panišer Maks" je mračan i zlokoban, ali dobro i pravda ipak postoje. Konačno tu imamo i policiju koja pokušava da napravi pravu stvar, Nik Fjuri želi da se žrtvuje zarad viših ciljeva, a samog Frenka Kasla tu zatičemo kao mučenu dušu koja na neki vapi za iskupljenjem.

Panišer nikada nije simpatičan, ali je ovde tome najbliži. Makar u nasitnijim mikro tragovima.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Stevan Subić: Rad na Ridleru je ekstremna uživancija

Kada domaći umetnik dobije priliku da stripove crta za američke gigante DC ili Marvel, to je znak velikog talenta. Ali,…

.

Strip je ljubav od najmanjih nogu

Zoran Jovičić je strip umetnik koji potiče iz Mrkonjić Grada, a danas živi i radi u Novom Sadu. Bavi se…

.

Lavirint i u njemu otac slomljenog srca

Vilijem Voren je građevinski inspektor koji, osim posla, nema mnogo motiva za život. Slomljenog srca, on kroz život ide sanjareći,…

.

Petar Pan u zlokobnom, čađavom, viktorijanskom Londonu

Priča o nevinosti detinjstva, odbijanju da se odraste, da se postane deo iskvarenog sveta odraslih, potka je koja Petra Pana…

.

Ispod pokrivača: Dirljivo iskrena priča o odrastanju

Crtež Krejga Tompsona očaravjuće je iskustvo. Ovaj strip umetnik srednje generacije nema iza sebe veliki broj dela, ali je ono…

.

Noar burleska: Strip koji miriše na duvanski dim i viski

Enriko Marini postao je najširoj publici poznat kao jedan od autora naširoko hvaljenog serijala o Betmenu "Šarmantni mračni princ“. No,…

  • 15:10 Pesma dana
  • 15:20 Tehnologija
  • 15:40 O tome se priča
  • 15:50 Leto na O radiju
  • 16:10 Album nedelje

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo