...
TRENUTNO18:00 - 18:30Popodne na O radiju

Kultura

Proglas za spas domaće muzičke scene

08.10.2020.

Inicijativa za život domaće muzičke scene zatražila je hitan sastanak sa Vladom Srbije i Kriznim štabom kako bi se precizirale urgentne mere neophodne za opstanak muzičke scene u Srbiji. U proglasu "Spasimo muziku" koji je objavljen u medijima i na društvenim mrežama, navodi se da je pokretač inicijative grupa pojedinaca, dugogodišnjih radnika na domaćoj muzičkoj sceni i da ih je do sada podržala većina najvećih manifestacija i organizatora događaja u Srbiji, kao i drugih aktera srpske muzičke scene.

.

U proglasu se navodi da je muzička scena ubedljivo najviše stradala tokom pandemije koronavirusa i da su gotovo svi koncerti i festivali otkazani. "Muzički događaji prvi su ukinuti početkom marta i još nisu počeli sa radom ni u približno punom kapacitetu. Pad prihoda je šokantnih 100 odsto", navode pokretači Inicijative.

Oni podsećaju i da su sve vodeće evropske zemlje prepoznale ovaj problem i donele posebne ekonomske mere kako bi pomogle muzičkoj industriji. "Najbolji primer je Nemačka koja je za pomoć kreativnoj i kulturnoj industriji namenila fond od čak 50 milijardi evra, dok je Velika Britanija za spas svoje muzičke, kulturne i manifestacione industrije izdvojila više od 1.5 milijardi funti. Francuska, Italija i druge zemlje opredelile su stotine miliona evra u iste svrhe", navod se u proglasu.

Pokretači Inicijative za život domaće muzičke scene zatražili su od Kriznog štaba jednake kriterijume za sve, navodeći da "ako još od maja mogu u punom kapacitetu da rade tržni centri, restorani, kafići, teretane, akva parkovi i drugi zatvoreni objekti, onda mora da se iznađe način da proradi i muzička industrija".

"Ako prosečan tržni centar dnevno primi preko 10.000 ljudi u zatvorenom prostoru, akva park preko 5.000, ako se u ugostiteljskim objektima širom Srbije svakodnevno okupljaju stotine hiljada ljudi, onda može i mora da se iznađe način da ponovo ožive koncerti i festivali", navodi se, pored ostalog u Inicijativi.

Kompletan tekst proglasa "Spasimo muziku" možete pročitati ovde.

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Ida Prester: 20 godina ljubavi i dobre energije

Regionalna indie pop ikona Ida Prester će zajedno sa bendom Lollobrigida održati dva koncerta, 4. i 5. aprila, u beogradskom Domu omladine.…

  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Radio Grafiti
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo