...
TRENUTNO17:00 - 18:00Dnevna soba

Kultura

Proglas za spas domaće muzičke scene

08.10.2020.

Inicijativa za život domaće muzičke scene zatražila je hitan sastanak sa Vladom Srbije i Kriznim štabom kako bi se precizirale urgentne mere neophodne za opstanak muzičke scene u Srbiji. U proglasu "Spasimo muziku" koji je objavljen u medijima i na društvenim mrežama, navodi se da je pokretač inicijative grupa pojedinaca, dugogodišnjih radnika na domaćoj muzičkoj sceni i da ih je do sada podržala većina najvećih manifestacija i organizatora događaja u Srbiji, kao i drugih aktera srpske muzičke scene.

.

U proglasu se navodi da je muzička scena ubedljivo najviše stradala tokom pandemije koronavirusa i da su gotovo svi koncerti i festivali otkazani. "Muzički događaji prvi su ukinuti početkom marta i još nisu počeli sa radom ni u približno punom kapacitetu. Pad prihoda je šokantnih 100 odsto", navode pokretači Inicijative.

Oni podsećaju i da su sve vodeće evropske zemlje prepoznale ovaj problem i donele posebne ekonomske mere kako bi pomogle muzičkoj industriji. "Najbolji primer je Nemačka koja je za pomoć kreativnoj i kulturnoj industriji namenila fond od čak 50 milijardi evra, dok je Velika Britanija za spas svoje muzičke, kulturne i manifestacione industrije izdvojila više od 1.5 milijardi funti. Francuska, Italija i druge zemlje opredelile su stotine miliona evra u iste svrhe", navod se u proglasu.

Pokretači Inicijative za život domaće muzičke scene zatražili su od Kriznog štaba jednake kriterijume za sve, navodeći da "ako još od maja mogu u punom kapacitetu da rade tržni centri, restorani, kafići, teretane, akva parkovi i drugi zatvoreni objekti, onda mora da se iznađe način da proradi i muzička industrija".

"Ako prosečan tržni centar dnevno primi preko 10.000 ljudi u zatvorenom prostoru, akva park preko 5.000, ako se u ugostiteljskim objektima širom Srbije svakodnevno okupljaju stotine hiljada ljudi, onda može i mora da se iznađe način da ponovo ožive koncerti i festivali", navodi se, pored ostalog u Inicijativi.

Kompletan tekst proglasa "Spasimo muziku" možete pročitati ovde.

Možda te još zanima:

.

Mladi su najbolji organizatori događaja za mlade

U okviru TAKT festivala mladi su ove godine mogli da učestvuju i na radionicama koje su držali stručnjaci iz Mađarske,…

.

Sinusoida na uvce, logaritmi za dušu i kafanski integrali

Pod prozorom joj od sada možete otpevati zbirku zadataka iz matematike ili logaritamske tablice...

.

Budućnost mladih je u zajedništvu

Jelena Trebaticki je završila je osnovnu mužičku školu "Isidor Bajić" u Novom Sadu. Srednje muzičko obrazovanje završava takođe u ovoj…

.

Kezz: Kvalitet vremenom ispliva

Tamaru Ristić Kezz dosad ste sigurno upamtili po glasu i energiji. Pre nekoliko godina započela je svoj muzički put, oduševljavajući publiku…

.

Nije poenta baviti se muzikom samo zbog novca

Anita Šunjić se bavi pevanjem sviranjem, komponovanjem i produkcijom. Iza nje stoje brojni singlovi, nastupi na različitim događajima i festivalima,…

.

Počinje sedmi "Art Kvart - Start"

Umetnički kursevi "Art Kvart - Start" kreću od 1. novembra, a namenjeni su mladima od 15 do 20 godina. Sastoje…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Dnevna soba
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:45 Lampica

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo