.
Trenutno
Reflektor
 Marija Marić
Kultura / Pozorište

Subota u znaku Koštane Kokana Mladenovića

22.09.2016.

Predstava "Koštana", u režiji Kokana Mladenovića premijerno će biti izvedena na sceni "Jovan Đorđević" u Srpskom narodnom pozorištu, u subotu 24. septembra. Ulogu "Koštane" tumači glumica Emina Elor, a igraju još i Emir Hadzihafizbegović, Emir Ćatović, Milan Kovačević, Nebojša Dugalić, Radoje Čupić, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Gordana Đurđević Dimić, Danica Grubački, Nina Rukavina, Andreja Kulešević, Jelena Marković

.

Muziku za predstavu je komponovao Marko Grubić, koji zajedno sa članovima sastava "Vrooom" Andrijanom Belošević i Dzamalom Al Kiswani-jem izvode numere uživo.

Dugo iščekivana predstava Kokana Mladenovića bila je u žiži javnosti kada je prvobitni tumač Koštaninog lika Božo Vrećo odlučio da napusti projekat. Glavna uloga potom je dodeljena prvakinji Novosadskog pozorišta koja je ovu ulogu već igrala u Narodnom pozorištu u Subotici, a u režiji Andraša Urbana.

"Koštana" je velika posveta talentu i slobodi. Lik Koštane nadrasta sredinu u kojoj živi, ruši ustaljena pravila i obrasce ponašanja, uskovitlava "mrtvo more" jedne bezidejne i zatvorene sredine i na kraju biva proterana. Palanka se uvek nemilosrdno obračunava sa onim što je ugrožava.

Koštana peva o slobodi, slobodi ljubavi, slobodi strasti, slobodi pojedinca od svih društvenih stega. Njen način pevanja i plesa toliko je originalan, a njen izgled tako zavodljiv, da čitav grad biva "ugrožen" njenom pojavom - lokalna hijerarhija se raspada, a moralne norme patrijarhalnog konzervativnog sveta počinju da pucaju pred ovim naletom strasti i talenta.

Palanka će učiniti sve da Koštanu svede na svoju meru. Pokušaće da je kupe, udaju, prodaju. Sama u svom tragičnom kraju, izdana od onih koji su joj glorifikovali slobodu i ljubav (Mitke i Stojan),Koštana će morati da nauči kolika je cena različitosti. Grad nije znao kako da se odbrani od njenog talenta koji nadrasta njihove živote. 

P. K.

.
UPAD se održava od 30. oktobra do 8. novebra u Novosadskom pozorištu i Gimnaziji "Laza Kostić". Na programu je sedam predstava.
.
U Srbiji vlada hiperprodukcija brojnih kadrova, od prosvetara, lekara, pravnika, ekonomista, novinara, dramskih umetnika... Upravo…
.
Ekipa portala "Hoću u pozorište" odlučila je da pozorište malo više približi mladim ljudima, naročito srednjoškolcima. U pitanju…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?