...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Kultura / Pozorište

Per.Art - Umetnost i inkluzija

04.12.2014.

   Per.Art je sinoć predstavom "Prazan glas" počeo obeležavanje 15 godina rada na projektu "Umetnost i inkluzija".

.

   „Prazan glas“ je predstava u kojoj osobe sa intelektualnom ometenošću pričanjem ličnih priča,prizivanjem sećanja, neposrednim razgovorom, govorenjem poezije, kroz intimne ispovesti i razmišljanja o vlastitom invaliditetu, publici izvode sebe i svoje stanje kao društveni konstrukt.

   - Kada smo razmišljali kakvo nam pozorište treba, Natalija Vladisavljević je rekla da nju zanima pozorište koje ne imitira život, nego želi da traga za nekakvim drugačijim pozorištem. Mi tražimo nešto novo i na taj način intervenišemo u našim životima i u javnosti, odnosno utičemo na sam društveni život, rekao je autor koncepta predstave Saša Asentić.

   Predstava je odigrana pred punom salom u Srpskom narodnom pozorištu i publika je sjajno reagovala na intimne priče glumaca. Poslednji segment predstave ostavljen je za iskren razgovor između glumaca i publike, koji je bio spontan i nepredvidiv. Na samom kraju je čak i pobedničku pesmu na Evroviziji u okviru takmičenja dece sa posebnim potrebama otpevao Marko Bašica.

   - Per.Art mi mnogo znači, jer sam tu stekao i prijatelje. Dolazim redovno na probe, da bih mogao da pokažem da sam zapravo glumac i svi smo uložili mnogo truda i srca da bismo mogli da steknemo znanje i da budemo sigurni da smo mi ti glumci, rekao je Bašica.

   Predstava "Prazan glas" prvi je događaj u narednih nekoliko dana kojim Per.Art obeležava 15 godina rada na projektu "Umetnost i inkluzija". Večeras u 18:30 časova u Muzeju savremene umetnosti održaće se projekcija kratkog dokumentarnog filma "Goran", a u izložbenom prostoru u suterenu biće prikazani odabrani snimci inkluzivnih pozorišnih predstava.

   U 20:15 časova u galeriji ULUV-a biće izložene fotografije "Prizori bliskosti", a u 21 čas u Galeriji Matice srpske očekuje vas promocija knjige autorke Natalije Vladisavljević. Sutra u 11 časova u Srpskom narodnom pozorištu moći ćete da se upoznate sa članovima Per.Arta putem panel diskusije "Ovako ima smisla da živim ovako".

   Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Revolucija - OTKAZANA i zašto

Predstava "Revolucija – OTKAZANA" u kojoj glumci i plesači pokušavaju da dođu do odgovora šta je potrebno za revoluciju, biće…

.

Ciljevi održivog razvoja nisu spektakl nego zdrav razum

Nedavno je Beogradski centar za ljudska prava objavio Izveštaj o ljudskim pravima mladih u Srbiji u 2021. Kao jedna od…

.

Da li smo zaboravili vrednosti i konvencije o ljudskim pravima

Jedna od najvećih svetskih kriza trenutno je migrantska kriza, a 18. decembar je dan koji se obeležava kao Međunarodni dan…

.

Konkurs za autorske grafike "Zajedno možemo više"

"Zajedno možemo više" je konkurs umetničke autorske grafike, otvoren za sve građane Srbije koji žele da predstave svoju originalnu umetničku…

.

Vredi pročitati: "Vadisrce"

Vedran Ferizović, umetnik, muzičar, kantautor, koga poznajete kao člana grupe Josip A Lisac, preporučuje vam da pročitate roman "Vadisrce" francuskog…

.

Nedeljni vodič od 20. do 26. maja

Novi Sad ove nedelje nudi interesantan niz događaja, uključujući koncerte, filmske projekcije, promocije, predstave i žurke koje ne smete propustiti.

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Lampica
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo