.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Pozorište

Edukativno pozorište kreće sa radom

27.11.2016.

Udruženje građana Umivanje iz Novog Sada u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem organizuje projekat Edukativno pozorište koji je namenjen srednjoškolcima i studentima, kao ciljnoj grupi koja se nalazi na putu izgradnje svojih identiteta.

.

Zahvaljujući timu ove organizacije mladi će moći da učestvuju u projektu Edukativno pozorište, u kome će dobiti šansu da kroz atraktivnu i uzbudljivu predstavu sagledaju živote mladih ljudi koji govore isti jezik, nalaze se u sličnim situacijama i odnosima kao i oni sami. Kroz radnju predstave Rekonstrukcija  mlada profesorka pokušava da razreši sukob između tri prijatelja koji negiraju svoje prijateljstvo, publika će postepeno postajati svedok uzrocima i razlozima koji su doveli do razaranja njihovog odnosa. Postavlja se pitanje šta smo sve spremni da učinimo i žrtvujemo kako bismo bili prihvaćeni od strane okoline?

Poslednji put kada smo pisali o Edukativnom pozorištu, ono je još uvek bilo u procesu ostvarivanja i prikupljanja glasova preko projekta Superste koji je organizovala Erste banka. Zahvaljujući glasovima preko društvenih mreža, ali i uspešnoj prezentaciji tima, ovaj kreativni i edukativni projekat završio je kao jedan od deset najboljih i sada je u fazi ostvarivanja.

Projekat se sastoji od predstave kroz koju će učesnici moći da sagledaju situacije sa kojima se neretko susreću u razdoblju svog odrastanja, i interaktivnih edukativnih radionica, kroz koje bi mladi bili podstaknuti da iskažu lični stav i ponude svoja rešenja za situacije koje će videti u predstavi, a sve to imati će mogućnost da isprobaju rame uz rame sa mladim profesionalnim glumcima. Trenutno se radi na postavljanju predstave Rekonstrukcija po tekstu Staše Bajac, koji je dobio ASSITEJ nagradu kao najbolji dramski tekst koji se obraća mladima. Predstavu režiraju Momčilo Miljković i Gea Gojak na kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta. Premijera predstave zakazana je za 8. decembra u pola devet uveče, a uloge su pripale Tijani Marković, Slavenu Došlu, Milanu Kolaku i Jeleni Simić.

rekonstrukcija1 png

Takođe, projekat se trenutno promoviše po srednjim školama kako bi učenici grupno dolazili da gledaju predstavu i kako bi dobili priliku da postanu aktivni učesnici projekta i predstave.

Osim Erste banke, Edukativno pozorište je je podržao i Rotari klub Alma Mons Novi Sad, ali i Gradska uprava za obrazovanje grada Novog Sada i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Svoju podršku projektu takođe su pružili britanska grupa Underworld i američki pevač i producent Moby, time što su omogućili da se u predstavi Rekonstrukcija koristi njihova muzika.

S.B.

.
UPAD se održava od 30. oktobra do 8. novebra u Novosadskom pozorištu i Gimnaziji "Laza Kostić". Na programu je sedam predstava.
.
U Srbiji vlada hiperprodukcija brojnih kadrova, od prosvetara, lekara, pravnika, ekonomista, novinara, dramskih umetnika... Upravo…
.
Ekipa portala "Hoću u pozorište" odlučila je da pozorište malo više približi mladim ljudima, naročito srednjoškolcima. U pitanju…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?