.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Pozorište

Dve predstave iz Srbije na Koljada plays festivalu

11.03.2017.

Dve pozorišne predstave iz Srbije - "Praćka" u izvođenju grupe Public P u okviru Teatra Ludifico (režija Sonja Petrović) i "Ključevi od Leraha" u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta (režija Nataša Radulović) našle su se u selekciji ovogodišnjeg međunarodnog festivala savremene drame "Koljada plays", koji će u junu biti održan u Ekaterinburgu (Rusija).

.

Inicijativu za ovaj festival pokrenuo je poznati dramski pisac Nikolaj Koljada, čije drame se igraju širom sveta i važi za jednog od najigranijih živih pisaca savremene drame. Njegove najpopularnije drame kod nas su "Murlin Murlo", "Kokoška", "Bajka o mrtvoj carevoj kćeri" i mnoge druge. 

Internacionalni festival "Koljada plays" okuplja najbolja ostvarenja njegovih drama u svetu. Ove godine festival će se održati po 11. put, a u selekciji će biti ukupno 32 predstave iz Makedonije, Rumunije, Mađarske, Kazahstana, Rusije, Srbije i mnogih drugih.

predstava pracka

Sa premijere predstave "Praćka"

Predstava "Praćka" u izvodjenju grupe Public P premijerno je izvedena 9. septembra 2016. godine u Ustanovi kulture "Parobrod", gde je na redovnom repertoaru. Predstava se bavi pitanjem sramote u ljubavi, obrađujući jedan homoseksualni događaj. Ova psihološka drama je priča o nama i našim unutrašnjim borbama. Priča o mržnji koju širimo jer smo potisnuli ljubav, a ta mržnja često je prihvatljivija od ljubavi.

"Šta biste uradili kada biste na ulici sreli vašu srodnu dušu i shvatili da ona ne izgleda onako kako bi trebalo? A kako bi trebalo?". Pisac za ovu dramu ističe da mu je jedna od najdražih, iako spada u njegove najmanje izvodjene tekstove.  

Komad je na srpski preveo Novica Antić, a u predstavi igraju Ivan Marković, Nikola Knežević i Bojana Milanović. Dramaturg je Tijana Grumić, scenograf Jasmina Radujko, dizajner zvuka Luka Đorđević, dizajner svetla Nikola Marinkov, dok režiju potpisuje Sonja Petrović. Muziku za predstavu stvorila je ekipa predstave zajedno.

Predstavu "Praćka" možete pogledati na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta, 27. marta sa početkom u 20.30.

kljucevi od leraha

"Ključevi od Leraha"

Retko izvođena drama "Ključevi od Leraha", sa podnaslovom "U potrazi za srećom", je mračna fantazmagorija o čežnji za slobodom i ljubavlju, za domom i spokojem, koja – neostvarena postaje svojevrsni okidač za neprobojni krug mentalnog zatvora/pakla. Ovaj lucidni "bal nakaza", kako ga pisac naziva, sastavljen je od makabričnog, jezičkog plesa izuzetno slikovitih ženskih likova, koji od turobne prošlosti ne mogu da pobegnu, čak ni kada je sahrane.

Premijera ove predstave bila je 1. novembra  2016. godine u Beogradskom dramskom pozorištu, gde je na redovnom repertoaru. U predstavi igraju Elizabeta Đorevska,, Olivera Viktorović Đurašković, Pavle Jerinić, Anđela Jovanović i Joakim Tasić. Scenografiju potpisuju Nađa Antić i Nera Vulović, kostimografiju Kristina Nikolić, kompozirorka je Ana Krstajić, a režiju, prevod i adaptaciju uradila je Nataša Radulović.

Predstavu "Ključevi od Leraha" možete pogledati 21. marta u Beogradskom dramskom pozorištu sa početkom u 20 časova.

P. N.

.
Studentski kulturni centar Novi Sad poziva umetnike i organizacije da učestvuju na konkursu za međunarodnu koprodukciju pozorišne…
.
Omladinska organizacija BalkanIDEA Novi Sad organizuje besplatan tromesečni program radionica nazvan "(Ne) Mogu da odglumim". Program…
.
Događaj nazvan "Koprogramiranje 2" biće održan u Svilari u petak 17. maja u 18 časova. Reč je o sastanku grupe aktivnih gledalaca…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?