.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Kultura / Pozorište

Ivan Marković nagrađen na "Koljada plays" festivalu

17.07.2017.

Glumac Ivan Marković osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu na nedavnom 11. Internacionalnom festivalu savremene ruske drame "Koljada plays" održanom u Jekaterinburgu (Rusija). Marković je nagrađen za ulogu Ilije u predstavi "Praćka" Nikolaja Koljade u izvođenju grupe Public P iz Bačke Palanke, a u režiji Sonje Petrović.

.

Predstava "Praćka" bavi se pitanjem sramote u ljubavi, obradjujući homoseksualni događaj. Ova psihološka drama je priča o nama i našim unutrašnjim borbama, priča o mržnji koju širimo jer smo potisnuli ljubav, a ta mržnja često je prihvatljivija od ljubavi. Pisac za ovu dramu ističe da mu je jedna od najdražih, iako spada u njegov najmanje izvodjen tekst. Ovo čitanje Koljade je iskreno i emotivno, koristi se suptilnim pozorišnim elementima pokušavajući da načini atmosferu prljavog, ali doma punog emocija u kome smo svi zajedno, jednako upleteni u borbu podsvesti glavnog junaka Ilje.

Inicijativu za ovaj festival pokrenuo je sam Koljada, čije  se drame igraju širom sveta i važi za jednog od najigranijih živih pisaca savremene drame. Njegove najpopularnije drame kod nas su Murlin Murlo, Kokoška, Bajka o mrtvoj carevoj kćeri i mnoge druge. Internacionalni festival "Koljada plays" okuplja najbolja ostvarenja njegovih drama u svetu. Ove godine izabrano je 38 predstava, a pored predstave iz Srbije gostovala su i pozorišta iz Makedonije, Rumunije, Mađarske, Kazahstana, Rusije… Nikolaj Koljada je direktor ovog festivala, selektor i predsednik žirija.

"Otkako smo se vratili sa festivala nisam svestan važnosti ove nagrade. Naravno da si srećan, ali to je samo jedan nivo. Kada živiš u državi u kojoj je budžet za kulturu manji od jedan odsto i kada ni na jednom konkursu ne dobiješ zeleno svetlo, logično je da odustaneš. Zahvaljujući festivalu 'Kolyada plays' a najviše Nikolaju Koljadi koji nam je finansijski omogućio gostovanje, mi nismo odustali! Oni su prepoznali našu ideju i pobrinuli se da učestvujemo, a to se u našoj zemlji nije desilo. Zato je ovo nagrada za Ivana, Sonju, Tijanu, Luku, Bojanu, Nikolu, za još jednog Nikolu i za sve ostale mlade umetnike koji se bore. Živelo pozoriste", rekao je nagrađeni glumac Ivan Marković.

pracka koljada

Ekipa predstave sa Nikolajem Koljadom

Iako nagrađena i priznata od strane samog pisca, predstava i dalje nema svoj "dom". Nekoliko puta igrana je Ustanovi za kulturu "Parobrod", kao i na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta. Takođe je gostovala i na Festivalu Anfiteatar u Kraljevu, a u planu su još neki festivali u regionu. Međutim, učesnici kažu da je veoma teško samostalno organizovati gostovanja i iznova se prilagođavati novim prostorima.

"Voleli bismo kada bi nam ova nagrada značila utoliko da postanemo redovan repertoar neke kamerne scene bilo gde u Srbiji. Čvrsto verujemo da ova predstava to zaslužuje", rekla je rediteljka Sonja Petrović.

Komad je na srpski preveo Novica Antić, a u predstavi igraju Ivan Marković, Nikola Knežević i Bojana Milanović. Dramaturg je Tijana Grumić, dizajner zvuka Luka Đorđević, dizajner svetla Nikola Marinkov dok režiju potpisuje Sonja Petrović. Muziku za predstavu stvorila je ekipa predstave zajedno.

.
Studentski kulturni centar Novi Sad poziva umetnike i organizacije da učestvuju na konkursu za međunarodnu koprodukciju pozorišne…
.
Omladinska organizacija BalkanIDEA Novi Sad organizuje besplatan tromesečni program radionica nazvan "(Ne) Mogu da odglumim". Program…
.
Događaj nazvan "Koprogramiranje 2" biće održan u Svilari u petak 17. maja u 18 časova. Reč je o sastanku grupe aktivnih gledalaca…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?