...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music Mix by Majkić

Kultura / Pozorište

Ivan Marković nagrađen na "Koljada plays" festivalu

17.07.2017.

Glumac Ivan Marković osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu na nedavnom 11. Internacionalnom festivalu savremene ruske drame "Koljada plays" održanom u Jekaterinburgu (Rusija). Marković je nagrađen za ulogu Ilije u predstavi "Praćka" Nikolaja Koljade u izvođenju grupe Public P iz Bačke Palanke, a u režiji Sonje Petrović.

.

Predstava "Praćka" bavi se pitanjem sramote u ljubavi, obradjujući homoseksualni događaj. Ova psihološka drama je priča o nama i našim unutrašnjim borbama, priča o mržnji koju širimo jer smo potisnuli ljubav, a ta mržnja često je prihvatljivija od ljubavi. Pisac za ovu dramu ističe da mu je jedna od najdražih, iako spada u njegov najmanje izvodjen tekst. Ovo čitanje Koljade je iskreno i emotivno, koristi se suptilnim pozorišnim elementima pokušavajući da načini atmosferu prljavog, ali doma punog emocija u kome smo svi zajedno, jednako upleteni u borbu podsvesti glavnog junaka Ilje.

Inicijativu za ovaj festival pokrenuo je sam Koljada, čije  se drame igraju širom sveta i važi za jednog od najigranijih živih pisaca savremene drame. Njegove najpopularnije drame kod nas su Murlin Murlo, Kokoška, Bajka o mrtvoj carevoj kćeri i mnoge druge. Internacionalni festival "Koljada plays" okuplja najbolja ostvarenja njegovih drama u svetu. Ove godine izabrano je 38 predstava, a pored predstave iz Srbije gostovala su i pozorišta iz Makedonije, Rumunije, Mađarske, Kazahstana, Rusije… Nikolaj Koljada je direktor ovog festivala, selektor i predsednik žirija.

"Otkako smo se vratili sa festivala nisam svestan važnosti ove nagrade. Naravno da si srećan, ali to je samo jedan nivo. Kada živiš u državi u kojoj je budžet za kulturu manji od jedan odsto i kada ni na jednom konkursu ne dobiješ zeleno svetlo, logično je da odustaneš. Zahvaljujući festivalu 'Kolyada plays' a najviše Nikolaju Koljadi koji nam je finansijski omogućio gostovanje, mi nismo odustali! Oni su prepoznali našu ideju i pobrinuli se da učestvujemo, a to se u našoj zemlji nije desilo. Zato je ovo nagrada za Ivana, Sonju, Tijanu, Luku, Bojanu, Nikolu, za još jednog Nikolu i za sve ostale mlade umetnike koji se bore. Živelo pozoriste", rekao je nagrađeni glumac Ivan Marković.

pracka koljada

Ekipa predstave sa Nikolajem Koljadom

Iako nagrađena i priznata od strane samog pisca, predstava i dalje nema svoj "dom". Nekoliko puta igrana je Ustanovi za kulturu "Parobrod", kao i na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta. Takođe je gostovala i na Festivalu Anfiteatar u Kraljevu, a u planu su još neki festivali u regionu. Međutim, učesnici kažu da je veoma teško samostalno organizovati gostovanja i iznova se prilagođavati novim prostorima.

"Voleli bismo kada bi nam ova nagrada značila utoliko da postanemo redovan repertoar neke kamerne scene bilo gde u Srbiji. Čvrsto verujemo da ova predstava to zaslužuje", rekla je rediteljka Sonja Petrović.

Komad je na srpski preveo Novica Antić, a u predstavi igraju Ivan Marković, Nikola Knežević i Bojana Milanović. Dramaturg je Tijana Grumić, dizajner zvuka Luka Đorđević, dizajner svetla Nikola Marinkov dok režiju potpisuje Sonja Petrović. Muziku za predstavu stvorila je ekipa predstave zajedno.

Možda te još zanima:

.

The Witcher: Prehajpovana zabava za fanove

Žanr: Epska fantastika Stars: Henri Kavil, Freja Alan, Anja Čalotra Režija: Alik Sakharov, Šarlot Brendstrum, Aleks Garsia Lopez, Mark Jobst

.

Nedeljni vodič od 13. do 19. januara

Dosta odmaranja, doček nas čeka!

.

Jojo Rabbit: Nacizam kao zlo vredno podsmeha i suza

Žanr: Komedija, drama Kreator: Taika Vaititi Uloge: Roman Grifin Dejvis, Taika Vaititi, Skarlet Johanson, Sem Rokvel

.

Nedeljni vodič od 6. do 12. januara

Mali predah od starih i priprema za nova slavlja.  

.

Sve strip nijanse jedne godine

Dugo očekivani klasici i skriveni biseri. Stripovska godina iza nas svakako da je bila produkcijski bogata i dalje zahvaljujući entuzijazmu…

.

Ne možeš biti autentičan samo iz želje da budeš originalan

Maša Seničić (1990) je rođena u Beogradu. Pesnikinja je i scenaristkinja. Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Radio Gruvanje

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo