...
TRENUTNO12:45 - 13:00Lampica

Kultura

Poziv za program "Tandem Cultural Capitals"

17.04.2019.

Оrganizacija "Tandem za kulturu" u saradnji sa sedam Evropskih prestonica kulture, uključujući i Novi Sad, otvorila je konkurs "Tandem Cultural Capitals" za sve profesionalce u oblasti kulture: kulturne menadžere, slobodne umetnike, neprofitne organizacije, asocijacije, studentne, ustanove kulture sa idejom upoznavanja, saradnje, razmene iskustava, razvoja kulturnih sadržaja i novih, evropskih projekata.

.

Fondacija "Novi Sad 2021" poziva sve umetnike i kulturne radnike da se prijave za konkurs i da zajedno sa kolegama iz drugih Evropskih prestonica kulture doprinesu razvoju kvalitetnih umetničkih projekata kojima će se gradovi predstaviti kao centri evropske kulture.

Napredovanje u poslu, povezivanje sa drugim kolegama, nove ideje, pokretanje zajedničkih kulturno-umetničkih projekata, neke su od ideja programa "Tandem Cultural Capitals", partnerskog projekta sedam bivših ili budućih Evropskih prestonica kulture, Leuvarden (Holandija), Galvej (Irska), Rijeka (Hrvatska), Elefsina (Grčka), Kaunas (Litvanija), Vesprem (Mađarska) i Novi Sad.

Projekat će biti realizovan u tri faze u periodu od juna do novembra 2019. Prvi sastanak i radionice "Tandem partnerski forum", na kojima će biti obrađeni načini umrežavanja, kao i relevatna pitanja o Evropskim prestonicama kulture i njihovoj kulturnoj sceni, biće održani od 10. do 14. jula u Rijeci, kada će, među izabranima na konkursu, biti određeni "Tandem" partneri, koji će zajedno raditi na idejama za projekte, koji će imati evropsku dimenziju.

Od juna do novembra "Tandem" partneri imaće zadatak da odaberu nekoliko dana u okviru kojih će ugostiti jedni druge u svojim gradovima, odnosno Evropskim prestonicama kulture, da bi se od 19. do 22. novembra svi ponovo sastali u Leuvardenu i prezentovali rezultate poseta, kao i ideje za nove, zajedničke projekte.

Nakon toga, iskustva sa "Tandem partnerskog foruma" učesnici će imati prilike da prezentuju u svojim gradovima. Rok za prijavu je 28. april, a možete se prijaviti putem linka: https://www.tandemforculture.org/

Program "Tandem Cultural Capitals" od 2011. nudi kulturne sadržaje, ideje i priliku za prekogranične saradnje na evropskim projektima u oblasti kulture, a trenutno u okviru njega sarađuje oko 350 evropskih kulturnih menadžera, koji zajedno rade na kulturno-umetničkim projektima.

Možda te još zanima:

.

Suba od Jugoslavije do Brazila

U okviru velikog finala Evropske prestonice kulture i programskog luka Druga? Evropa, u novosadskom Kreatvnom distriktu (Bulevar despota Stefana 5)…

.

"Zastave budućnosti" od 28. do 30. aprila u Novom Sadu

Gotovo 200 mladih umetnika i umetnica iz oko 20 zemalja, od 28. do 30. aprila, pojaviće se u novosadskom Kreativnom…

.

EPK u naredna dva meseca organizuje programe za decu i mlade

Tokom aprila i maja programi "Škole budućnosti", "Zastave budućnosti" i "Bajke budućnosti", sa 460 umetnika iz 30 zemalja, predstaviće se kroz…

.

Cirkus za moderno doba

Da se cirkuska umetnost razvija iz godine u godinu dokaz je i nastup Beta cirkusa proteklog vikenda u okviru programa…

.

Nedeljni vodič od 10. do 16. januara

Nadamo se da ste uspeli malo da se odmorite tokom praznika, jer vas ove nedelje očekuje gomila događaja u okviru…

.

Izložba koja želi da prikaže neku drugačiju Evropu

Nedavno je u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine nedavno je otvorena izložba pod nazivom "Evrovizion: Crossing stories and spaces". Izložba se…

  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo