...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 9. do 15. oktobra

08.10.2023.

Novi Sad ove nedelje očekuje veliki broj događaja, a prednjače koncerti, žurke i stand up nastupi.

.

Ponedeljak, 9. oktobar 

Trodnevni "Spooky season" ciklus filmova održava se u CK13. Ciklus će poslužiti kao zagrevanje za Noć veštica, a prikazivaće se kultni filmovi koji za protagoniste imaju veštice i stvorenja sa drugih planeta, koji odišu grotesknom atmosferom. Prikazivaće se "Häxan", "The Love Witch" i "The Rocky Horror Picture Show". Sve projekcije počinju u 20 časova, a ulaz je besplatan.

Izložba Jelene Kovačević Vorgučin "HLOROFIL I SVETLOST: zaustaviti nestalno" otvara se u SULUV galeriji. "Trava je svuda oko nas, nemi svedok vremena. U njoj ostaju utisnuti koraci. Po njoj hodamo, pored nje prolazimo, često je ne primećujemo. Sečemo je, a ona ponovo niče. Odoleva i kad nema dobre uslove. Otporna je, ne traži negu. Ipak, osetljiva je, zavisi od sunca i kiše. Uvek prisutna, na različitim podnebljima, rađa se, raste i umire, sve nas povezuje i svedoči o održivosti sveta. Odabrala sam travu kao podlogu na kojoj ću ispisati tragove sećanja na majku", reči su autorke. Otvaranje je u 19 časova, a izložba može da se pogleda do 20. oktobra.

Stand up show Srđana Slijepčevića i Nebojše Grujića "Cimeri" održava se u Gerili. Na žalost jednog od njih dvojice, delili su isti životni prostor. Koliko je to trajalo, kako se ko od njih dvojice proveo, kao i dosta drugih tema, možete čuti u stand up nastupu. Upad je 800 dinara, a početak u 20.30.

Utorak, 10. oktobar 

Premijera predstave "Čekajući njega" je u Pozorištu mladih. Predstava je nastala iz umetničkog istraživanja savremenog društva. Bazirana na Beketovom "Čekajuci Godoa" predstava se bavi egzistencijalnim i fundametalnim pitanjima sa kojima se svako ljudsko biće suočava. Karte su 1.000 dinara za balkon, a 1.200 za parter. VIP sedišta na pozornici koštaju 2.800 dinara. Početak je u 19.30. Predstava se dan kasnije igra u Fabrici.

Svetski dan borbe protiv beskućništva obeležava se u CK13. Kako kažu organizatori, svako je dobrodošao, a biće prisutni i predstavnici udruženja (iz Novog Sada) koji svojim akcijama iskazuju solidarnost sa ljudima u situaciji beskućništva. Oni će korisnike i sve prisutne informisati o svom radu i objasniti koje su im sve usluge dostupne i kako do njih mogu doći. Početak je u 15 časova.

Jegor Zabelov nastupa u Zenit booksu. Zabelov svoj rad posvećuje istraživanju mogućnosti instrumenta za koji se specijalizovao, često dostižući njegove granice. U njegovim rukama harmonika postaje oruđe za stvaranje mističnih iskustava, a nastupi poprimaju oblik muzičkog rituala. Karte su u pretprodaji 1.200 dinara, a na dan koncerta iznosiće 1.500. Početak je u 19 časova.

Osmo po redu predavanje iz ciklusa Zvuci revolucije pod nazivom "Desolation center" je u American corneru. Ovoga puta centralna tema susreta biće fenomen zvani Desolation center, bez koga ništa od festivala današnjice poput Burning Man, Lollapalooza i Coachella ne bi postojalo. Svakako, barem ne u ovakvom formatu. Početak je u 18 časova.

Festival mentalnog zdravlja održava se od 10. do 20. oktobra na nekoliko lokacija u Novom Sadu i okolini. Još jednu godinu u nizu Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa brojnim ustanovama i organizacijama, obeležava 10. oktobar, Svetski dan mentalnog zdravlja, organizovanjem Festivala mentalnog zdravlja. Tom prilikom, posetioci će biti u mogućnosti da besplatno iskuse prakse koje pomažu u unapređenju mentalnog zdravlja, kako pojedinca, tako i zajednice. Festival će biti otvoren povorkom koja u 17 časova kreće sa Trga slobode. 

Sreda, 11. oktobar 

Uz slogan "Pokrenimo promene", 21. međunarodni filmski festival Uhvati film održava se od 11. do 15. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada. Očekuje vas 32 kratkometražna filma iz svih krajeva sveta i inspirativan govorni program u kojem će se razmenjivati utisci o filmovima i razgovarati sa prisutnim autorima i gostima. Festival se svečano otvara od 18 časova kad je na repertoaru izbor filmova sa prethodnih izdanja, koje je spremio tim festivala. Ulaz na sve programe je besplatan.

Stand up show Darka Mitrovića "Pas koji je zurio u čoveka koji je trčao za vozovima" je u Gerili. Cena karata nije navedena, a početak je u 20.30.

Svetski dan devojčica obeležava se u Prostoru. Godinu dana nakon samostalnog pokretanja Tampon zone vreme je za prvu epizodu uživo. "Sa Ognjenkom Lakićević i Đurđom Timotijević u sigurnom PROSTORU pričaćemo o odrastanju, devojčicama u nama i svim izazovima sa kojim smo se na tom putu susretale." Početak je u 18 časova.

Četvrtak, 12. oktobar 

Kolja i Grobovlasnici promovišu album "Sreća i druge brige" u Fabrici. Novo izdanje stiže pet godina posle albuma "Četiri prsta". Koljin peti album, na kome je 14 pesama, najavljen je u junu singlom "Sve će biti dobro, ljubičice" koji je izuzetno dobro prošao, te je i dalje na vrhu mnogih top-lista u Srbiji i regionu. Karte su u pretprodaji 1.500 dinara, a na dan koncerta iznosiće 1.800. Početak je u 20.30.

Stand up show Radomira Nestorovića "Bez pritiska" je u The End cafeu. Radomir Raša Nestorović je komičar koji sebe smatra normalnim. Svi ostali znaju da je lud. Izađe i zasmeje publiku svaki put, iako deluje kao da neće uspeti. Makar tako kaže. Upad je 600 dinara, a početak u 20 časova.

Promocija knjige i video testemonijala "Nisi sama" održava se u American corneru. Knjiga je nastala kao sublimacija desetogodišnjeg rada udruženja Centar ZA BEBE čija je glavna misija da pruži podršku ženama na putu ka materinstvu i izgradi mrežu podrške za trudnice i roditelje. Prijava je na https://forms.gle/vUaSZ3fqKwMDvH9P9, a početak je u 18.30.

Žurka 2000-tih je u Gerili. Puštaće se Britney Spears, Avril Lavigne, Madonna, Eminem, 50 Cent i mnogi drugi izvođači koji su obeležili tu dekadu. Prvih sat vremena upad je 300 dinara, a nakon toga će biti 400. Početak je u 21 čas.

Language club je u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleski, ruski, nemački, španski i italijanski. Početak je u 20.30.

Petak, 13. oktobar 

Polywhy, Ubili su Batlera i Kratom sviraju u CK13. Ubili su Batlera je novobeogradski-kosjerski kvartet koji čine Matija Ilić (bubanj), Relja Blagojević (bas gitara, vokal), Damjan Vitorović (gitara, vokal) i Luka Lazarević (gitara, vokal). Kako sami kažu, lože se na "post-hardcore, emo i slične gluposti". Kratom je post-punk/noise-rokčina iz Novog Sada i sviraju tako da pomeraju mozak.
Bend čine Željko (bubanj), Gagi (bas) i Chaaaarlie (vokal, gitara). Polywhy je post-hardcore/mathcore/noise sastav iz Novog Sada, Srbije koji je nastao početkom 2019. u obliku instrumentalnog projekta. Sastav prolazi kroz brojne promene u postavi, te rane 2023. finalizira svoju formu u sklopu trija sa Andrew Stevensom na vokalu i basu, Markom Dulićem na bubnjevima i pratećem vokalu, te Vladimirom Lermajerom na gitari. Na ovoj svirci promovišu svoj najnoviji album "Wanton Psalms" koji predstavlja mešavinu haotične i agresivne strukture mathcore-a, prožetu melodičnim segmentima post-hardcore-a ranih dvehiljaditih, te kombinujući sve sa blackgaze i noise elementima. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Žurka Jugoslovenka je na Spensu. Na repertoaru će biti Dino Dvornik, EKV, Haustor, Denis & Denis, Idoli, Bebi Dol, Film, Partibrejkers, Prljavo Kazalište, Oliver Mandić, Đavoli, Bajaga, a biće tu i novih snaga poput Nipplepeople, Buč Kesidi, Zemlja Gruva, SevdahBaby, Bane Lalić & MVP, Irie FM, Z++, Artan Lili... Karte su u pretprodaji 600 dinara, a na dan žurke iznosiće 800. Početak je u 21 čas.

ABBA tribute bend nastupa u Gerili. Karte su u pretprodaji 800 dinara, a na dan koncerta biće 1.000. Početak je u 21.30.

Moises, Subsol Jam Session i MRK nastupaju u Diego cafeu. Događaj se organizuje kao zagrevanje za Miš Meš festival. Ulaz je slobodan, a početak je u 20 časova.

Izložba Jelene Gorički Elke "#Sweetdreams" otvara se u kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski". "Fenomen koji se krije pod pseudonimom Elka traje u kontinuitetu 27 godina. Insistira se na entitetu nezemaljskog porekla i bez koegzistencije, na neosobi, na provod niku iz sveta ideja u svet oblika. Tako je i potpuno ispravno reći da su mediji u kojima se Elka kreće puki alati, a u fokusu je ideja kao takva. Možemo napraviti distinkciju u pogledu uspešnosti izražavanja kroz različite medije ili samo sebe dovesti u zabludu, jer intimno preferiramo jedne, a ne druge. U svom poslednjem medijskom eksperimentu Elka 'koristi' ljudsko biće kao provodnik svoje ideje. Umesto da dopusti odnos publika-delo, ona odlučuje da publika postane delo i više od toga. Da svaka osoba na svoj poseban način 'progovori' kao delo. U svoj projekat inkorporira hor Family koji pristaje da bude 'živi interfejs', prenosilac poruke o jednom uspavanom sloju čovečanstva koji svoje postojanje svodi na bazičnu egzistenciju, ne želeći ili ne mogavši da 'vidi' mimo zadatih granica." Otvaranje je u 19 časova.

Subota, 14. oktobar 

Fenseraj ukusa održava se na Detelinarskoj pijaci. Kako kažu organizatori, očekuju vas najfiniji specijaliteti domaće hrane i pića, rukotvorine stvarane s ljubavlju i pažnjom od strane lokalnih zanatlija i umetnika, živa muzika i sjajna atmosfera, kao i poseban program za naše najmlađe posetioce. Početak je u 18 časova.

Promocija albuma benda Lust 4 Thrust "Da li si spremna za let?" je u CK13. Lust 4 Thrust je žestok bend iz Novog Sada, poznat po high gain zvuku, snažnim rifovima i agresivnom bubnju. Stilom su najbliži grunge zvuku, ali sa jačom distorzijom koja daje jedinstveni pečat. Prvi album pod nazivom "Da li si spremna za let?" donosi deset pesama koje obrađuju najrazličitije aktuelne teme kao što su nasilje nad ženama ("Plen"), religija ("Ja sam tvoj Bog"), stanje sistema u državi ("Krizamorala"), bolesti zavisnosti ("Zver u tebi"), ali i muško-ženskih odnosa ("Da li si spremna za let?", "Poslednji pozdrav"). Gosti će biti Noise Gate i Kovano Grožđe. Upad je 500 dinara, a početak u 20.30. 

Disco veče je u Gregors pubu. Ulaz je slobodan, a početak je u 22 časa.

Sorry For Party Rocking žurka je u Gerili. Na repertoaru će se naći: Adele, Bruno Mars, David Guetta, Taio Cruz, Swedish House Mafia, Calvin Harris, Maroon 5 i mnogi drugi. Cena karte prvih sat vremena je 300 dinara, a nakon toga će biti 400. Početak je u 21 čas.

Mimi Mercedez, tam, Bejbi Motorola, Milicija i Thea nastupaju na Novosadskom sajmu. Karte su 1.200 dinara, a početak je u 21 čas.

Love like blood dark party je u Matki. Pravi događaj za fanove 80's i 90's dark zvuka, ebm, darkwave, goth, post punk, industrial rock, synthwave, electro i retrowave muzike. Upad je 200 dinara, a početak u 21 čas.

Ma Čka, Muhi, Kluzo i Vrag "vrte" u K9 Stationu. Upad je 1.250 dinara, a početak u 22 časa.

Nedelja, 15. oktobar 

Koncert Disco opera je u SNP-u. Na programu se nalaze neki od najpredstavnika autora disco talasa sedamdesetih i osamdesetih: Earth,Wind & Fire, ABBA, Boney M, Bee Gees, Michael Jackson, Stevie Wonder, Donna Summer, Aretha Franklin, Quincy Jones, Wild Cherry i drugi. Cena karata nije navedena, a početak je u 20 časova.

Imploders, Smet, Urlik i First Flame sviraju u Fabrici. Nakon singla i kasetnog izdanja radijskog sessiona, početkom leta ove godine konačno se pojavio i dugo očekivani debi LP sastava Imploders iz Toronta, na kojem se nalazi 16 pesama klasičnog 80's američkog HC/punka. Uz njih će nastupiti i tri domaća sastava, First Flame, Smet i Urlik. Upad je 600 dinara, a početak u 21 čas. Koncert će poslužiti kao zagrevanje za To Be Punk festival, koji je najavljen za 17. i 18. novembar. Na ovom koncertu počinje i prodaja dvodnevnih ulaznica za festival, a limitirani broj kompleta moći će da se nabavi isključivo to veče u Fabrici po promo ceni od 1.200 dinara. Od ponedeljka, 16. oktobra, dvodnevni paket za festival prodavaće se preko prodajne mreže Gigstix po ceni od 1.500 dinara. Dnevne ulaznice biće dostupne samo na vratima Fabrike na sam dan festivala po ceni od 1.000 dinara po večeri. 

Stand up show Peđe Bajovića "Rok trajanja" je u Gerili. Upad je 800 dinara, a početak u 20.30.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 29. aprila do 5. maja

Prvu nedelju maja zauzeli su praznici, ali pronašli smo nekoliko zanimljivih događaja u toku ove praznične nedelje.

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo